Att investera i aktier är det mest tillgängliga sättet för en genomsnittlig person att delta i ekonomins tillväxt. I mer än 100 hundra år har aktiemarknaden överträffat andra tillgångsslag som obligationer, råvaror och fastigheter. Ja, det finns tusentals aktier tillgängliga för investerare, och investering kan vara komplicerat – men det behöver verkligen inte vara. Det finns mycket enkla sätt att investera, och du kan komma igång med relativt lite kapital. Om du tycker att tanken på att köpa aktier är skrämmande, kommer steg för steg processen att hjälpa dig att komma igång.

1. Bestäm din investeringsstrategi

Ditt första steg är att besluta om en investeringsstrategi, eftersom det hjälper dig att välja den bästa mäklaren för dina behov. Om du planerar att använda en hands-off-metod som köp och håll, passiv eller värdeinvestering kommer du att göra mycket få transaktioner, så den provision du betalar kommer inte att ha stor inverkan på ditt konto. Du behöver inte heller en mycket sofistikerad plattform för att genomföra affärer, men tillgång till viss forskning kan vara till hjälp.

Å andra sidan, om du planerar att anta en praktisk investeringsstil, som momentum eller tillväxtinvestering, kommer du att handla oftare och dina handelsprovisioner kommer att öka. Så, provisionen kommer att vara en viktig faktor för valet av mäklare. Du kan också behöva en plattform med fler funktioner och tillgång till aktuell forskning.

Det är också viktigt att göra skillnad mellan investering och handel. Om du investerar är du bekymrad över värdet på ett lager, om värdet kommer att öka och hur mycket aktiekursen skiljer sig från dess värde. Din tidsram kommer vanligtvis att vara från ett till fem år och du kommer inte att reagera på kortsiktiga prisrörelser.

Handel handlar om kort sikt, utbud och efterfrågan samt prisåtgärder. Handlare har mycket kortare tidsramar, allt från minuter till månader. Handlare använder ofta hävstångseffekt för att förbättra sin avkastning också.

Handel kan vara mycket lönsamt men medför större risker och är mycket mer tidskrävande. Om du planerar att handla aktivt kanske du vill välja en mäklare som också ger dig tillgång till ett marginalkonto eller derivat.

2. Välj en mäklare

För att köpa aktier i ett börsnoterat företag behöver du ett konto hos en börsmäklare. Strikt taget är det möjligt att köpa aktier på andra sätt, men det är mycket lättare med ett handelskonto hos en mäklare. Aktiemäklare är företag som är medlemmar i börser och ansvarar för att skicka din köporder till börsen där den kommer att matchas med en säljorder från en kund hos en annan mäklare. Aktiemäklare är också ansvariga för att avveckla affären efter att den har matchat.

I denna tid är online-mäklare nästan alltid vägen att gå. Provisionerna är lägre och i vissa fall gratis, och online-handelsplattformar ger dig mycket kontroll över dina order. Om du är beredd att betala mer kan du öppna ett konto hos en fullservicemäklare så att du kan göra beställningar via telefon och be om råd.

Flera mäklare erbjuder även provisionfria konton nu, men du kan behöva betala andra avgifter för att underhålla kontot.

När du väljer en mäklare måste du ta hänsyn till provisioner och andra avgifter, plattformen, verktygen och forskningen de erbjuder och vilken nivå du kan förvänta dig. Försök hitta några oberoende recensioner på varje mäklare för att ta reda på vad deras styrkor och svagheter är. Du bör då kunna fatta beslut om rätt mäklare för dina behov.

En mäklare som vi rekommenderar är Firstrade.

Hur man köper aktier - en steg-för-steg-guide för att investera på aktiemarknaden Hur man köper aktier - en steg-för-steg-guide för att investera på aktiemarknaden Hur man köper aktier - en steg-för-steg-guide för att investera på aktiemarknaden
★★★★★ ★★★★★ Firstrade-recension

Betyg på Securities.io bestäms av vårt redaktionsteam. Poängformeln för aktiemäklare tar hänsyn till över dussintals faktorer, inklusive kontoavgifter och miniminivåer, handelsplattformar, kundsupport, tillsynsorgan och investeringsalternativ.

★★★★★ ★★★★★ M1 Finansgranskning

Betyg på Securities.io bestäms av vårt redaktionsteam. Poängformeln för aktiemäklare tar hänsyn till över dussintals faktorer, inklusive kontoavgifter och miniminivåer, handelsplattformar, kundsupport, tillsynsorgan och investeringsalternativ.

★★★★★ ★★★★★ Public.com Review

Betyg på Securities.io bestäms av vårt redaktionsteam. Poängformeln för aktiemäklare tar hänsyn till över dussintals faktorer, inklusive kontoavgifter och miniminivåer, handelsplattformar, kundsupport, tillsynsorgan och investeringsalternativ.

Avgifter

Nollprovision

Avgifter

Nollprovision

Avgifter

Nollprovision

Kontominimum

Ingen

Kontominimum

$ 100

Kontominimum

Ingen

Kampanjer

Gratis lager *

* Se webbplats för mer information.

Kampanjer

Ingen

Befordran

Ingen

3. Öppna och finansiera ditt konto

När du väl har bestämt dig för en börsmäklare måste du öppna ett konto. De flesta mäklare gör det så enkelt som möjligt. Du måste tillhandahålla några personliga uppgifter och några dokument för att bevisa att du är den du säger att du är. Hela processen bör inte ta mer än några minuter.

När ditt konto har verifierats och godkänts kan du finansiera det. En banköverföring är vanligtvis det snabbaste sättet att få pengar till ditt handelskonto, men du kan också finansiera ditt konto med check.

4. Lär dig hur du använder handelsplattformen

Vanligtvis tillåter en online-mäklare dig att öppna ett demo-konto. Detta är ett konto med fiktiva pengar i det, men med tillgång till levande priser och alla samma verktyg som ett levande konto.

Den främsta anledningen till demo-konton är att aktiva handlare utövar handel, även känd som pappershandel. Detta är mer relevant för kortfristiga handlare än för investerare, men det ger dig också en möjlighet att lära känna plattformen. Du kan öva på att skriva in beställningar, ställa in en bevakningslista och ta reda på vilka verktyg du kanske vill använda i framtiden.

När du anger “övningsorder” är det viktigt att du faktiskt har loggat in på ditt demo-konto och inte ditt live-konto.

Innan du börjar är det värt att känna till följande termer som kommer upp ofta:

 • Bud – Ett bud är en order för att köpa aktier.
 • Budpris – Priset för det högsta budet är marknadspriset.
 • Erbjudande – En order att sälja en aktie är ett erbjudande. Priset för ett erbjudande är begärt pris.
 • Begärt pris – Priset för det lägsta begäran / erbjudandet är marknadspriset.
 • Spread – spread är skillnaden mellan marknadsbudet och köpkursen, även känd som ”bud-offer-spread”. Köp- och köpkursen kallas även ”dubbel”.
 • Marknadsorder – En marknadsorder utförs omedelbart till det aktuella marknadspriset. En marknadsorder att köpa kommer att utföras till begärt pris, medan en marknadsorder att sälja kommer att genomföras till köpkursen.
 • Begränsningsorder – en begränsningsorder är en order att köpa eller sälja en aktie till ett visst pris eller begränsning. Limitorder utförs endast när en motsvarande order till gränspriset införs på marknaden.
 • Stop-loss order – En stop-loss order utförs om priset passerar en tröskelnivå. Om du köper ett lager kan du ange en stop-loss-order för att sälja om priset faller under ett visst pris. Detta görs för att begränsa förluster.
 • GTC – Goda till avbrutna beställningar förblir på marknaden tills de annulleras.
 • GFD – Bra för dagorder kvar på marknaden resten av handelsdagen.
 • FOK – Fyll eller döda beställningar avbryts automatiskt om de inte fylls omedelbart.

5. Skapa en bevakningslista över aktier

En övervakningslista är en lista över aktier eller andra värdepapper, tillsammans med deras priser – antingen levande priser eller dagliga stängningskurser. Alla online-mäklare ger dig möjlighet att skapa en bevakningslista. Förutom priset kan du lägga till andra kolumner som volym, budpris, begärpris och daglig prisförändring i din bevakningslista.

Du bör också lägga till några index i din bevakningslista så att du kan jämföra resultatet för varje aktie mot resultatet på den totala marknaden. De viktiga indexen att titta på är S&P 500 och Nasdaq 100. Om du inte kan lägga till själva indexet i din övervakningslista kan du lägga till en ETF som spårar index istället. SPY: s (S&P 500) och QQQ (Nasdaq 100) ETF: er kommer nästan att vara identiska med de index de spårar.

Aktierna på din bevakningslista är de som du kommer att spåra och lära dig mer om, men inte nödvändigtvis köpa. Börja med företag du gillar och beundrar – för det här är de företag du förmodligen känner lite till.

När du väl har en handfull aktier på en övervakningslista kan du börja jämföra deras resultat med marknaden. Du bör också börja lära dig mer om företagen och hur bra de har det. Ta reda på om deras intäkter växer och hur lönsamma de är jämfört med liknande företag. Medan du gör denna undersökning kommer du förmodligen att stöta på andra aktier som är värda att undersöka, och du kan också lägga till dessa i din bevakningslista.

Om du är osäker på att välja enskilda aktier kan du överväga ETF. En ETF, eller börshandlad fond, är en korg med aktier som kan handlas precis som en aktie. Du kan lära dig allt du behöver veta om dem från vår djupgående serie av artiklar om ETF: er.

6. Bestäm hur mycket du ska tilldela varje aktie

Investerare belönas för att ta risker, men den risken måste hanteras. Oavsett hur mycket forskning du gör kan du aldrig vara säker på framtiden. Det viktigaste steget du kan ta för att hantera risker är att se till att en dålig investering inte utplånar din portfölj. Att diversifiera dina investeringar över en beståndsportfölj motsvarar att du inte har alla dina ägg i en korg.

Det finns två tumregler som du kan använda för att bestämma hur mycket av din portfölj som ska fördelas till varje aktie. Den första är att en rätt diversifierad portfölj bör ha minst 15 till 20 aktier. Det betyder att du inte bör investera mer än 6,7% av ditt konto i varje aktie.

Den andra tumregeln är att du inte ska riskera mer än 2% på varje aktie. Det innebär att om du är beredd att förlora upp till 20% av värdet på ett enda aktie, bör du begränsa det aktiet till 10% av din portfölj (20% av 10% uppgår till 2% av portföljen). Detta tillvägagångssätt är mer lämpligt för aktiva handlare som använder stoppförluster.

För att ytterligare minska risken bör du sprida dina investeringar på några olika sektorer. Lagren i varje sektor tenderar att vara starkt korrelerade, så din risk är högre om alla dina aktier kommer från samma sektor. Ett ännu enklare sätt att diversifiera är att investera huvuddelen av din portfölj i en ETF. På det sättet kommer du att sprida din risk över hela marknaden. Du kan fortfarande behålla 20 till 40% av ditt konto för enskilda aktier som du verkligen vill äga och investera resten i en ETF.

7. Bestäm vilka aktier du ska köpa och när du ska köpa dem

Nu ska du ha en god uppfattning om de aktier du vill äga eller kanske vill äga i framtiden. I stället för att skynda ut och köpa dessa aktier, bör du formulera en plan. Din plan bör baseras på dina skäl för att köpa aktien och din tidshorisont.

Mycket allmänt sett finns det tre tillvägagångssätt du kan använda:

 • Långsiktiga investeringar i blue-chip-aktier

Blue chips-aktier är aktierna i mycket högkvalitativa företag med långa resultat och relativt förutsägbara intäkter. De är vanligtvis ledande inom sina branscher med en tydlig konkurrensfördel. Priserna på dessa aktier uppskattas vanligtvis inte mycket varje år, men sammansätts stadigt på lång sikt. Att köpa blue-chip-aktier bör vara ett långsiktigt åtagande om 10 år eller mer.

Om du köper blue-chip-aktier för att hålla länge är det lite att vinna på att försöka tidsinställa ditt inträde. Om du inte vill köpa dem på en gång kan du förskjuta dina köp över några månader – men i slutändan är ditt mål att äga aktien under lång tid, och det är ingen mening att övertänka ditt ingångskurs.

 • Att köpa tillväxtaktier och aktier med fart

De aktier som tenderar att uppskattas mest under kortare perioder är de som växer snabbt. Ofta kommer prismomentet attrahera fler köpare och få fart på att fortsätta. Att köpa dessa typer av aktier kräver ett mer praktiskt tillvägagångssätt eftersom det är osannolikt att fart kommer att fortsätta för alltid. Om priset är för högt är det osannolikt att den långsiktiga avkastningen blir mycket bra och aktiekursen kan falla avsevärt.

Om du köper tillväxt och momentum måste du väga upp företagets vinsttillväxt, värdering och aktiemarknaden. Ofta måste du köpa aktien när priset redan är i en uppåtgående trend. Om priset slutar stiga måste du ägna stor uppmärksamhet åt företagets tillväxt och värdering för att avgöra om du förblir investerad.

 • Köp efter en aktiekurskorrigering

Den bästa tiden att köpa de flesta typer av aktier är efter en marknadskrasch eller en skarp korrigering. Det är då hela marknaden blir ”en försäljning”. Det här är den bästa tiden att köpa aktier i något företag med en bra affärsmodell och inte för mycket skuld.

Enskilda aktier kan också erbjuda en möjlighet när deras aktier faller i fel med investerare och aktiekursen sjunker avsevärt. Men inte alla aktier återhämtar sig, så du bör noga överväga företagets långsiktiga utsikter. Det är också en bra idé att vänta på att priset stabiliseras innan du köper – priserna kan sjunka mycket längre än du kanske tror att de kan.

Innan du faktiskt köper en aktie bör du också bestämma vilka kriterier du ska använda för att lämna aktien. Att ha en plan innan du köper aktien hindrar dig från att fatta impulsiva beslut senare.

Dina utgångskriterier bör också vara relaterade till dina skäl till att köpa aktien i första hand. Om du köper baserat på prismoment kanske du vill avsluta om momentumet slutar. Men om du köper baserat på företagets grundläggande, bör du bara sälja om dessa grundläggande förändras, inte på grund av prisåtgärden.

8. Ange din första köporder

Förr eller senare kommer ett aktie att uppfylla alla dina kriterier för att investera och det är dags att göra din första investering. Det första du ska göra är att beräkna antalet aktier du kommer att köpa. Du har redan bestämt hur mycket du ska avsätta till varje aktie, så du behöver bara dela det beloppet med aktiekursen. Se till att du delar ett dollarbelopp med dollarpriset och inte priset i cent.

Innan du anger din köporder måste du bestämma om du ska använda en begränsningsorder eller en marknadsorder. Vanligtvis är en gränsorder säkrare. En marknadsorder kan leda till att du betalar för mycket om bud-erbjudande-spridningen råkar öka när du anger din beställning. Men om marknaden rör sig mycket snabbt kan en marknadsorder vara mer lämplig.

Bestäm ett rimligt pris med tanke på handelsområdet för de senaste dagarna och för den aktuella dagen. Detta kommer att vara gränspriset för din beställning. I de flesta fall är din gräns ett pris som du tror har 80% chans att fyllas.

Ett högre gränspris ger dig större chans att din beställning fylls – men kommer att äta av din vinst.

Ett lägre gränspris ger dig mindre chans att ordern fylls – och detta kan resultera i att du då måste betala ett ännu högre pris. Men om din tidshorisont är kort och du vill göra en snabb vinst kan du behöva sikta på ett lägre pris.

Nu när du har köpt ditt första lager måste du hantera positionen enligt de kriterier du använde för att köpa den. Du kan börja tvivla på ditt beslut om aktiekursen sjunker. Du kan också bli frestad att sälja om priset stiger och du har vinst. Kom ihåg att hålla din långsiktiga plan i åtanke och hålla fast vid den – priset stiger eller sjunker varje dag, men det betyder inte att du behöver agera.

Slutsats

Nu när du har köpt din första aktie kan du fortsätta sakta lägga till nya aktier i din portfölj. Det bör dock inte vara bråttom – att investera är ett långsiktigt spel. Du bör också fortsätta lära och läsa så mycket du kan om investeringar och aktier. Börja med ETF och blue-chip-aktier och lägg till lite mer riskfyllda aktier senare. Tänk på din långsiktiga plan och undvik impulsiva beslut – marknaden belönar tålmodiga investerare.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me