1inch, Tokenlon och Matcha har visat sig vara DeFis hetaste nya decentraliserade börser.

Den decentraliserade finansmarknaden har ökat i popularitet de senaste månaderna, och det är ingenstans mer tydligt än i decentraliserade börser. Den totala handelsvolymen för DEX nådde nästan 60 miljarder dollar i januari. Denna siffra är redan högre än de två tidigare högsta månadsvolymerna totalt.

Baserat på aktuella volymprognoser finns det goda chanser att februari volym kommer att vara i nivå med januari. I januari nådde Uniswap 25,86 miljarder dollar i månadsvolym först. Det följdes av SushiSwap till 12,23 miljarder dollar och Curve Finance till 6,28 miljarder dollar, enligt data från Dune Analytics. Priset på Uniswap och SushiSwaps styrningstoken ökade till nya rekordhöga nivåer i mitten av februari, och Curves ursprungliga token, CRV, steg med 400% på en månad.

Det är värt att nämna att protokoll 0x rankades fjärde i januari med en månads handelsvolym på 5 miljarder dollar. Till skillnad från de tre bästa är 0x dock inte en DEX. Det är ett DeFi-protokoll där olika DEX kan bygga upp och dela likviditet. Det är också en begäran om offert eller RFQ-plattform där DEX-enheter som bygger på den kan begära offert.

DEX-handelsvolymerna nådde rekordhöga nivåer i januari. Källa: Dune Analytics

I skrivande stund är de bästa DEX-enheterna med flest användare de senaste 24 timmarna Uniswap, 1inch, Matcha, SushiSwap och Tokenlon, enligt data från DeBank. OKEx Insights har redan täckt Uniswap och SushiSwap i detalj i tidigare artiklar. Som sådan kommer denna artikel att vara mer fokuserad på de andra tre nya namnen.

1inch har snabbt förvärvat användare. Med mer än 4 000 dagliga aktiva användare den 18 februari har det blivit den näst mest populära gatewayen för DeFi-deltagare – bakom Uniswap. Den mindre kända Tokenlon rankas femte med cirka 600 dagliga användare. Matcha, som har överraskat många, överträffade SushiSwap på tredje plats med över 3 300 dagliga användare. Både Tokenlon och Matcha ligger dock långt efter 1 tum vad gäller volym.

Nya DEX-aggregatorer lockar användare. Källa: DeBank

1 tum är den största DEX-aggregatorn, trots kontroverser

1-tums källor till likviditet från flera DEX-enheter för att ge bästa möjliga växelkurser för handlare som byter token. DEX-aggregatorn har närmade sig 20 miljarder dollar i total volym med sin sju dagars volym brytning 1,6 miljarder dollar, enligt data från Dune Analytics. Generellt kan aggregatorer locka fler användare och volym för DEX, eftersom de erbjuder en prisjämförelsetjänst med möjlighet att optimera slippage och avgifter.

Vi använde prisjämförelsefunktionen på DeBank, en mer neutral tredjepartswebbplats och fann att växelkursen på 1 tum i många fall var mer attraktiv – speciellt vid stora transaktioner. Detta kan bero på det stora antalet källor som stöds och dess egna likviditetspooler, där likviditetsleverantörer kan tjäna 1INCH token-belöningar.

Växelkursen på 1 tum är mer attraktiv när man handlar stora belopp. Källa: DeBank

Specifikt visar Pathfinder-funktionen på 1 tum hur den upptäcker de mest effektiva bytesvägarna över ledande DEX för att avsluta den avbildade 1 miljon USDT-handeln.

1 tums Pathfinder-funktion visar dirigering av en 1 miljon USDT till ETH-byte. Källa: 1 tum

Men en senaste artikeln från 0x-teamet säger att det bästa priset inte alltid resulterar i det bästa justerade priset. I verkligheten kan optimering för att vinna noterade priser göra det möjligt för en aggregat att locka fler användare. Detta är en viktig faktor för 1 tums framgång i lockar över 135 000 användare och nästan 800 000 transaktioner på mycket kort tid.

1 tums volym växer extremt snabbt, med likviditetsbelöningar spelar en roll. Källa: Dune Analytics

En annan kontroversiell punkt är att 1 tums vinster genom positiv glidning – skillnaden mellan ett noterat pris och ett realiserat pris, på näringsidkarens bekostnad. Till exempel kan 1 ETH noteras till 1 500 USDT men avräknas till ett realiserat pris på 1 490 USDT, vilket resulterar i en positiv glidning på 10 USDT.

Intressant är att 1 tums namn slippage som ett Spread Surplus och låter sina token-stakers bestämma fördelningen av överskottet. Detta kan hjälpa 1INCH tokenpriser på kort sikt. Eftersom handlare alltid letar efter bättre priser och inte vill ge bort glidningen behöver vi tid för att se de långsiktiga effekterna av detta läge – särskilt eftersom den årliga avkastningen för att satsa 1 INCH-tokens nu har tappade från 200% till mindre än 15%.

Att döma av den aktuella prestandan av dess tokenpris orsakade den omfattande effekten av den tidigare UNI-airdrop många användare att skapa flera adresser före 1INCH airdrop för att få tokenbelöningar – vilket fick sitt token-pris att möta en massiv försäljning efter det började handla. Priset på 1INCH har dock stigit från mindre än 1 USDT till nästan 5 USDT på OKEx. När detta skrivs handlas 1INCH med cirka 5,10 USDT med ett börsvärde på cirka 490 miljoner dollar. Med ett totalt utbud av 1,5 miljarder token skulle dess helt utspädda värde vara cirka 7,6 miljarder dollar – men tidslinje för dess tokenutsläpp visar mycket begränsad tillväxt fram till slutet av 2021.

Efter en våg av försäljningar steg 1INCH-priserna fyrfaldigt. Källa: OKEx

Tokenlon, med blandade mekanismer, har god ekonomi

Tokenlon, en DEX skapad av imToken – den största kinesiska Ethereum-plånboken – nyligen släppte dess januari-rapport, som visar en stark månadsvolym på 2,23 miljarder dollar samt unika adresser som når 18 960.

Tokenlon antar ovannämnda 0x-protokoll för handel, som använder en off-chain orderbok eller relayer för att citera bästa priser men slutför transaktioner on-chain. Det ger professionella marknadsförare för RFQ och har nyligen lagt till andra källor för likviditet på kedjan, såsom Uniswap och Curve Finance. Jämfört med traditionella automatiserade marknadsföringsmekanismer, såsom Uniswap, har Tokenlons blandade mekanism inte bara lägre glidning, men sänker också återställningsgraden kraftigt.

Å andra sidan är svagheten i denna blandade modell också uppenbar – dvs den väljer en centraliserad server för front-end-interaktion och informationsaggregering, och endast 26 kryptovalutor har noterats på börsen.

Det mesta av volymen på Tokenlon sker genom professionella marknadsskapare (svart). Källa: Dune Analytics

Med tanke på Tokenlons handelsvolym började den stiga snabbt från september 2020, vilket kan tillskrivas dess handel gruvdrift och remissprogram. Den har översteg 7 miljarder dollar i total volym, med en sju dagars volym på cirka 500 miljoner dollar. Det högsta antalet handelsmän per månad nådde 27 000 i december 2020.

Dessutom, inom DEX-sektorn, är det bara Uniswaps styrningstoken, UNI, som har fler innehavare än Tokenlons. UNI har för närvarande 161 252 innehavare, enligt Etherscans data, medan Tokenlons LON har 47727 innehavare – vilket överträffar SushiSwaps 34 501 SUSHI-innehavare. Dessa siffror hjälper till att förklara dess popularitet i Kina.

Tokenlons volym ökade efter att ha startat sitt handelsbrytningsprogram. Källa: Dune Analytics

Mer imponerande nådde Tokenlons senaste 30-dagars totala intäkter 6,08 miljoner dollar – vilket rankas fjärde efter Uniswap, SushiSwap och 1 tum, enligt data från Token Terminal. Detta ger Tokenlon ett lågt pris-till-försäljningsförhållande på 18,32, vilket är mycket nära Uniswaps 18,40. Som jämförelse har SushiSwap ett pris-till-försäljningsförhållande på 8,87, vilket leder DEX-sektorn.

Tokenlon fick 6,81 miljoner dollar i intäkter under de senaste 30 dagarna – rankad som tredje bland de bästa börserna. Källa: Token Terminal

Tokenlons nuvarande P / S-förhållande på 19,78 är jämförbart med Uniswap. Källa: Token Terminal

Tokenlon har för närvarande ett börsvärde på 135 miljoner dollar och dess helt utspädda värde är cirka 1,34 miljarder dollar, baserat på en maximal tillgång på 200 miljoner token. LON noterades på OKEx i slutet av december – och efter en period av prisupptäckt började LON öka med mer än 500% under den senaste månaden. Om Tokenlon kan behålla sin nuvarande inkomsttillväxt kan dess värdering i detta skede fortfarande anses rimlig.

LON uppnådde en 10x prisökning efter att ha noterats på OKEx. Källa: OKEx

Matcha är populärt bland DeFi-investerare för sin goda erfarenhet

Under huven använder Matcha också 0x API. Även om inga inbyggda tokens har utfärdats ännu – och därmed inte har några bonusbelöningsincitament – har många DeFi-användare redan använt denna DEX-aggregator som sin DeFi-gateway. Detta beror på att Matcha alltid har fokuserat på att ge handlare det bästa justerade priset, vilket är vad en användare får efter att en transaktion har slutförts via kedjan, och gas och avgifter har betalats. Matcha ägnar också stor uppmärksamhet åt sin produktdesign och front-end-upplevelse, och det verkar mycket detaljhandelsvänligt.

Matcha har ackumulerats 3,28 miljarder dollar i handelsvolym från cirka 174 000 handlare. Det finns anledning att tro att detta mer detaljhandelsvänliga DEX-aggregat kommer att locka ännu mer trafik i framtiden. Handlare kommer också att titta för att se om Matcha kommer att göra ett token-erbjudande.

Handelsvolymen på Matcha har ökat dramatiskt de senaste 30 dagarna. (Endast begränsade beställningar grupperas under Matcha, medan andra typer av order som utförs på Matcha grupperas under 0x API.) Källa: 0xTracker

OKEx Insights presenterar marknadsanalyser, djupgående funktioner och kurerade nyheter från kryptopersonal.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me