En veckovis översikt över blockchain och kryptovaluta nyheter från Kina och Hong Kong.

Det har varit en hektisk vecka för kinesiska tillsynsmyndigheter och centralbanker när det gäller att främja blockchain-utveckling. Kinas statsråd publicerade ett tillkännagivande för att uppmuntra blockchain-antagande bland fyra frihandelsförsökzoner. JD Digital, den digitala armen för den kinesiska e-handelsjätten JD.com, meddelade ett partnerskap med People’s Bank of China Digital Currency Research Institute för att undersöka landets digitala valuta, DCEP. Under tiden hade TRON-grundaren Justin Sun förbjudit sitt Weibo-konto för fjärde gången. 

Här är allt du kanske har missat angående dessa berättelser (och mer) i veckans upplaga av OKEx Insights China Market Watch.

State Council of China driver blockchain i fyra frihandelsförsökszoner

Kinas statsråd betonade vikten av blockchain-teknik genom att främja utvecklingen av fyra frihandelsförsökszoner i Kina:

  • Peking
  • Hunan
  • Anhui
  • Zhejiang

Enligt statsrådets meddelande, användningen av blockchain-teknik underlättar en papperslös gränsöverskridande handelsmiljö och hjälper till att formulera tekniska och reglerande standarder i frihandelsförsökszoner.

Viktiga takeaways

  • Syftet med blockchain-applikationer skiljer sig något i varje frihandelsförsökszon. Peking-experimentzonen syftar till att bygga ett digitalt ekosystem för handelsfinansiering och stödja forskning och antagande av DCEP. För Hunan-experimentzonen är målet att förbättra utbudet av finansiella tjänster. Experimentzonen i Anhui syftar till att effektivisera de administrativa processerna, medan experimentzonen i Zhejiang syftar till att använda blockchain-teknik för att skapa en reglerande sandlåda för fintech-projekt..
  • De frihandelsförsökszonerna illustrerar ytterligare Kinas strävan att vara världsledande inom blockchain-lösningar.

Justin Suns Weibo förbjöds för fjärde gången

TRON-grundaren Justin Sun hade sitt Weibos konto förbjudna för fjärde gången. Enligt Weibos officiella konto följer Suns kontoförbud överträdelser av Weibos community-regler.

Trots förbudet mot Suns personliga konto står Weibo för hans kryptoprojekt – till exempel TRON och DeFi-projektet JustSwap – förbli i normal drift.

Nyckelavhämtning

  • Sun är välkänd för sin aggressiva (och förmodligen disingenuous) marknadsföringsstrategi i kryptorummet. Den 19 september sön hävdade att JustSwap är det förstklassiga decentraliserade börsen och att han överväger att starta en airdrop för JustSwap-användare. Dessutom har TRON Foundation nyligen bad om ursäkt till allmänheten för Suns falska uttalande att TRON nådde 10 miljarder användare – ett antal större än befolkningen på planeten. Det fjärde förbudet mot hans personliga Weibo-konto är därför inte förvånande.

JD Digital samarbetar med PBoC i DCEP-forskning

JD Digital, den digitala armen till den kinesiska e-handelsjätten JD.com, meddelat ett samarbete med People’s Bank of China Digital Currency Research Institute för att bedriva forskning om Kinas officiella digitala valuta, DCEP.

Tillkännagivandet uppgav att JD Digital kommer att främja DCEP-forskning i utveckling av blockchain-infrastrukturer och användningsfall för mobila betalningar. Till exempel kan partnerskapet använda JD Digital för att utveckla en digital plånbok för DCEP.

Nyckelavhämtning

  • JD Digital drog nyligen stor uppmärksamhet från de kinesiska finansmarknaderna efter dess IPO-applikation på STAR Market på Shanghai Stock Exchange den 11 september. Som framgår av företagets prospekt, JD Digital deltog i en forskningsrapport om digital valutainnovation som leddes av PBoC och Payment and Clearing Association of China.

HSBC-aktiekursen sjönk till ett 25-årigt lågt

Den här veckan sjönk aktiemarknaden i Kina något när Hongkongs aktiemarknad sjönk. När det gäller presstid handlas Shanghai SE Composite och CSI 300 för närvarande till 3 280 och 4 652, och med en veckoförlust på 0,13% respektive 0,6%. I Hong Kong sjönk Hang Seng-index 4,01% denna vecka och ligger för närvarande på 23 734.

Den kinesiska aktiemarknaden sjönk något medan Hongkongs aktiemarknad sjönk. Källa: Handelsekonomi, Investing.com

Aktiemarknadsaktörerna riktade sin uppmärksamhet mot det sjunkande aktiekursen för HSBC (HKG: 0005) den här veckan. Aktiekursen för HSBC rasade till ett 25-årigt lågt värde på 27,90 HKR. Detta drivs av läckta FinCEN-dokument, som stat att några av världens största banker är inblandade i misstänkta överföringar av över 2 biljoner dollar.

Dessutom rapporteras att HSBC är en potentiell kandidat under "opålitlig enhetslista" av den kinesiska regeringen.

Viktiga takeaways

  • Förutom HSBC led några av världens kända banker massiva aktiekursfall efter läckaget av FinCEN-filerna. Till exempel sjönk Standard Charters aktier med 6,18%. Aktierna i Deutsche Bank (ETR: DBK) minskade med mer än 8% och JPMorgan Chases (NYSE: JPM) aktier minskade med mer än 3%.
  • Företag under "opålitlig enhetslista" är förbjudna att investera, importera och exportera aktiviteter i Kina. Dessutom får deras personal inte komma in i Kina.

OKEx Insights presenterar marknadsanalyser, djupgående funktioner, originalforskning & samlade nyheter från kryptopersonal.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me