OKEx Insights DeFi Digest är en veckovis undersökning av den decentraliserade finansvärlden.

Ögonblicksbild av DeFi-marknaden

Den decentraliserade finansmarknaden fortsatte sin positiva fart den här veckan då det totala värdet i DeFi-produkterna steg från 9,4 miljarder dollar till 11,1 miljarder dollar. Uniswap behöll sin position som marknadsledare den här veckan med en marknadsandel på 20%, enligt USD-värde låst. Den decentraliserade börsen hade också den största likviditetspoolen och dominerade 54% av handelsvolymen över alla DEX.

Inom den decentraliserade utlåningssfären ersatte Compound Aave som topplångivare och ökade sin marknadsandel till 48%.

Nyckeltal i DeFi-världen fortsatte att uppleva positiv tillväxt den här veckan, förutom den genomsnittliga veckovisa handelsvolymen för DEX. Källor: DeFi Pulse och DeBank

Den decentraliserade börsvolymen ställer högsta tid i september

September har varit en explosiv månad för decentraliserade börser, med DEX-enheter som registrerade hela 22,57 miljarder dollar i handelsvolym. Denna siffra har ökat med nästan 14 gånger jämfört med volymen för juni.

Febern för likviditetsbrytning har lett till en ökad efterfrågan på användare av Uniswap, Curve och Balancer. Tillsammans har dessa plattformar en marknadsdominans på nästan 90% i september, jämfört med bara 40% för fyra månader sedan.

Uniswaps marknadsdominans bland decentraliserade börser växte från maj till september. Källa: Dune Analytics, OKEx Insights

Stulna KuCoin-medel är svåra att tvätta på centraliserade börser

Bristen på reglering som är inneboende för decentraliserade börser tog centrum efter hacket av centraliserat digitalt tillgångsbyte KuCoin, som förlorade uppskattningsvis 279 miljoner dollar i kryptovalutor. Hackare stal ett brett utbud av olika kryptovalutor – varav 150 var ERC-20-tokens, till exempel SNX och Ethereum-baserade USDT. 

Tvätt av stulna kryptovalutor är svårt när man försöker använda centraliserade börser, med ett antal CEX-enheter frysta uttag och svartlistade adresser.

Dessutom, jämfört med riktigt decentraliserade kryptovalutor som BTC, är många ERC-20-tokens inte censurresistenta. Detta innebär att token kan frysas av emittenten när som helst. När det gäller KuCoin-hacket hade Tether gjort det frysta 20 miljoner USDT som en försiktighetsåtgärd. Olika andra projekt har också pausat eller återställt sina smarta kontrakt – vilket hjälper KuCoin att hämta några av sina stulna tillgångar.

Hackare vänder sig till DEX för att tvätta stulna tokens

Eftersom det är svårt att uppnå penningtvätt via centraliserade börser har KuCoin-hackarna sedan försökt tvätta sina stulna tillgångar via decentraliserade börser, där de sålde de stulna tokens i utbyte mot ETH. Enligt Whale Alert, hackare har överfört SNX-tokens till minst 1,2 miljoner dollar till Uniswap genom en serie av fyra transaktioner.

Hackare överförde de stulna SNX-tokens till Uniswap. Källa: Whale Alert

Hackare bytte ut sina stulna medel för ETH av två skäl: Ether är censurresistent och det är lätt att konvertera till fiatvalutor. Som en censurresistent kryptovaluta har ETH inte risken att frysas och kan handlas via tusentals handelspar över en mängd olika kryptovalutabörser.

DEX faller under FATF: s röda flaggor

Decentraliserade börser är mottagliga för penningtvätt som identifierats av arbetsgruppen för finansiella åtgärder. FATF publicerade nyligen en Rapportera om indikatorer för röd flagga för penningtvätt och finansiering av terrorism. Rapporten uppgav att mottagandet av medel från adresser kopplade till stulna medel är ett varningstecken för penningtvätt.

Medan transaktioner som utförs på DEX är offentligt synliga i blockchain, tycker hackare att DEX är attraktiva för att tvätta sina stulna medel på grund av brist på identitetsverifiering. Från och med den 30 september har 17 miljoner dollar i stulna tokens från KuCoins hack sålts på DEX och DEX-aggregatorer. De stulna medlen var tvättas mest via Uniswap (9,4 miljoner dollar) och Kyber Network (4,1 miljoner dollar).

Som framgår av FATF är det en annan röd flagga för penningtvätt att göra flera högvärdiga transaktioner i snabb följd, till exempel inom en 24-timmarsperiod.. Data i Etherscan visar att hackare tvättas de stulna medlen via Uniswap den 28 september. De överförde sedan nästan 2000 ETH.

Hackare tvättade stulna medel på Uniswap och överförde stora mängder ETH den 28 september. Källa: Whale Alert, Etherscan, OKEx Insights

Trots det kända EtherDelta-beslutet 2018 – som fann att den decentraliserade plattformen fungerade som en oregistrerad nationell värdepappersbörs – finns det en märkbar brist på reglering när det gäller DEX. Massvaskning av medel via Uniswap och Kyber Network kommer utan tvekan att dra ögonen på tillsynsmyndigheter runt om i världen. Vilken typ av retroaktiva åtgärder som kommer att äga rum återstår att se.

OKEx Insights presenterar marknadsanalyser, djupgående funktioner, originalforskning & samlade nyheter från kryptopersonal.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me