DCEP har nyligen blivit ett av slagorden i blockchain-utrymmet, spårgränssnittet för den digitala yuanen som erbjuds av Agricultural Bank of China (ABC) har tagit många rubriker hemma och utomlands under de senaste veckorna.

Medan det Facebook-stödda Vågen-projektet har varit nedskärningar från dess original och försöker uppvakta globala tillsynsmyndigheter har Kina ökat inom området för digital valuta och enligt uppgift släppte sitt första DCEP-applikationsscenario i Suzhou.

De djärva rörelserna från det kryptovänliga landet verkar inte bara visa att digital valuta blir en global trend, det är också ett solidt bevis på att blockchain-tekniken kommer att bli en kritisk del av det globala finansiella systemet i framtiden.

Den ultimata frågan är, vad är DCEP och varför Kina ville utveckla det? Nu, luta dig tillbaka och njut när vi diskuterar de fem bästa fakta som du behöver för att känna till den störande tekniken.

Vad är DCEP?

DCEP, aka Digital Currency Electronic Payment, är ett Central Bank Digital Currency (CBDC) -projekt som leds av People’s Bank of China. Planen är en del av svar till president Xi Jinpings förespråkare för att “ta tillfället i akt” för blockchain-teknik. Den digitala yuanen är strukturerad på ett tvåstegs monetärt system. (1) Centralbank-emitterad CBDC till affärsbanker och (2) Kommersiell bank-emitterad CBDC fokuserad på allmänheten.

Tydligen, den skärmdump som visar gränssnittet från ABC föreslog att försöket har fokuserats på konsumentanvändning.

Varför Kina utvecklade det?

Början av Kinas DCEP-projekt startade redan 2014 när PBOC grundad ett forskargrupp som specialiserat sig på kryptovaluta och Etablerade Research Institute of Digital Currency 2017.

Du kanske undrar varför den kinesiska regeringen utvecklade sin digitala valuta när mobilbetalning har varit en del av vardagen för många kinesiska medborgare. Biträdande chef för PBOC: s betalningsavdelning, Mu Changchun, gav hans svar: ”Det är för att skydda vår monetära suveränitet och lagliga valutastatus. Vi måste planera för en regnig dag. ” Mu betonade också att DCEP inte är utformat för att kopiera Vågen, och det kommer att fästas 1: 1 till RMB.

Proffsen

Jämfört med fysiska pengar har DCEP sina distinkta proffs. För regeringen kan en digital yuan eliminera kostnaden för utskrift av pengar.

För affärsbanker kan DCEP underlätta fler pengar med lägre kostnader, öka affärsinnovationen och samtidigt minimera riskerna.

För allmänheten kan DCEP spara dem från indirekta transaktionsavgifter för interbanköverföringar. Inhemska och gränsöverskridande betalningar kommer också att bli mindre friktioner.

Naturligtvis kan det finnas mycket fler fördelar som DCEP kan medföra, och vi bör anamma förändringen såväl som framtidens valuta.

Vad det betyder för kryptovalutamarknaderna?

Kanske är det det största problemet för kryptomarknaderna. Vi kan föreställa oss att lanseringen av DCEP kommer att bredda samhällets acceptans av blockchain-teknik och minska människors fördomar mot den. Med en bättre förståelse och verkliga tillämpningar av denna banbrytande teknik kan den traditionella investeringsgemenskapen vara mer öppen för blockchain-investeringar. Denna potentiella attitydförskjutning kan ge positiv inverkan på det befintliga kryptorummet. Även om det fanns oro över det nuvarande stablecoin-utrymmet verkar det dock som om det är för tidigt att komma åt hur DCEP skulle påverka stablecoin-marknaderna.

Vad vi kan förvänta oss när det gäller CBDC?

Vi kan förutse att det kommer att bli fler länder och regioner som hoppar på CBDC-vagnen efter Kina, och USA kan vara en av dem. Mot bakgrund av den senaste COVID-19-pandemin har vissa amerikanska lagstiftare gjort det diskuterades om hur en digitaliserad dollar kan vara en del av stimulanspaketet. ECB har också tagit en mer proaktiv närma sig när det gäller studien av att ha en blockchain-backad EUR. Under tiden i Hong Kong, tidigare HKMA-verkställande direktör föreslog att en digital valuta som täcker de fyra regionerna (Kina, Japan, Korea och Hong Kong) bör främjas. Han tror att detta initiativ inte bara kommer att minska besväret med gränsöverskridande betalning för företag. Det kommer också att bättre hantera den ekonomiska stagnationen i östra Asien.

Slutsats

Nu när den officiella lanseringen av DCEP verkar vara precis runt hörnet bör vi bättre förbereda oss för en mer digital, bekväm och bättre framtid.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me