OKEx Insights DeFi Digest är en veckovis undersökning av den decentraliserade finansbranschen.

DeFi Digest-bild

Den decentraliserade finansmarknaden gynnades av den allmänna återhämtningen av kryptovalutamarknaden den här veckan. Det totala värdet låst i DeFi-produkter ökade till 26,12 miljarder dollar den 29 januari och gav en 19% veckovinst.

Marknadsåterhämtningen var tydlig i utlåningssfären, där den totala upplåningsvolymen ökade med 20% till 4,87 miljarder dollar. Compound dominerade utlåningsmarknaden med en andel på 50%.

Den veckovisa genomsnittliga handelsvolymen för decentraliserade börser steg med 10% och uppgår till 1,97 miljarder dollar, när detta skrivs. Uniswap fortsatte sitt ledarskap bland DEX med en marknadsandel på 37%. Curve behöll sitt ledarskap som den största likviditetspoolen med sitt totala värde låst till 1,36 miljarder dollar.

Kategori Nyckelstatistik Belopp Varje vecka förändring
Övergripande Totalt värde låst (USD) 26,12 miljarder dollar 19%
Marknadsdominans (%) Tillverkare (18%)
Utlåning Totalt upplåningsvolym. 4,87 miljarder dollar 20%
Marknadsdominans (%) Förening (50%)
DEX Veckovis genomsnitt handelsvolym. 1,97 miljarder dollar 10%
Marknadsdominans (%) Uniswap (37%)
Avkastning Största likviditetspoolen Kurva (1,36 miljarder dollar)

Totalt värde låst, upplåningsvolymer och veckovisa DEX-handelsvolymer ökade starkt inom DeFi-sektorn den här veckan. Källa: DeFi Pulse och DeBank

Wall Street-satsningar och det växande behovet av decentralisering

GameStop och Wall Street Bets saga lockade DeFi-gemenskapens uppmärksamhet den här veckan. Sagan började när Wall Street-jättar, som Citron Research och Melvin Capital, drabbades av stora förluster från kort sålda GameStop Inc. (NYSE: GME) och AMC Entertainment Holdings (NYSE: AMC) efter ett aktivt Reddit-community, r / wallstreetbets, hällde kapital till GME, vilket ledde till ett explosivt rally. Den massiva pumpen ledde till en tillfällig seger för detaljhandlare efter att hedgefonder enligt uppgift stängd deras korta positioner med stora förluster.

Det växande behovet av decentralisering av aktiehandelsutrymmet visades när TD Ameritrade och andra traditionella mäklarföretag placerade begränsningar om handel med GME. SkyBridge Capitals Anthony Scaramucci tror att fenomenet lyfter fram Bitcoins huvudprinciper och behovet av decentraliserad finansiering. Mike Novogratz från Galaxy Digital delade liknande insikter, hävdar att GME-pressen är en gigantisk godkännande av DeFi.

DeFi-samhället försökte också dra nytta av GME-aktiehypen. Crypto exchange FTX noterade tokeniserade GameStop-futures den 27 januari efter stark kundefterfrågan. Framtiden samlade ihop över 1,6 miljoner dollar i handelsvolym under de första två dagarna.

Handlare försökte också dra nytta av GME-fenomenet via decentraliserade börser. En symbol som heter "Inslagen gamestop" skapades och parades med ETH på Uniswap. I skrivande stund är Wrapped Gamestop prissatta till $ 5,78, med mer än 200 innehavare.

Priset på Wrapped Gamestop-token steg snabbt sedan lanseringen på Uniswap. Källa: Avaktivera info

Men cryptocurrency-communityn insåg snart bristerna i Wrapped Gamestop smarta kontrakt. Derek Barrera, CTO of Proof of Impact, Pekat ut det där "Inslagen gamestop" är bara en typisk ERC-20-token. Token slog inte in $ GME och använde inte heller ett orakel för att spåra GME: s aktiekurs. Uniswap skickade också ett säkerhetsvarningsmeddelande till användare om att vem som helst kan skapa ERC-20-tokens som hävdar att de representerar projekt som inte har en token. Likviditeten i GME / ETH var då tog bort från Uniswap.

Barrera delade två tips till OKEx Insights för att upptäcka falska inslagna tokens:

”När du bestämmer dig för att investera i en ny tillgång med mycket låg likviditet som GME-token, är det bäst att läsa igenom det smarta kontraktet på Etherscan. De flesta tokens kommer från smarta kontraktsmallar som OpenZeppelin-kontrakt. När jag granskade det smarta kontraktet för GME-token var det mycket tydligt att token hade noll interaktion med ett orakel. Ett annat sätt att upptäcka falska inslagna tokens är att använda Uniswap Info för att ta reda på antalet tokeninnehavare och den totala likviditeten."

Joe McCann, en strateg på Microsoft, delade liknande åsikter som Barrera som "Inslagen gamestop" token är en tydlig bluff. Han sa till OKEx Insights:

"WETH / GME-paret var bara resultatet av en utvecklare som ville tjäna pengar på hype-cykeln runt $ GME. Det verkar som om handlare blev robusta för cirka 410 ETH. GME / ETH-handelsparet hade två likviditetstillägg (kombinerat för 212,5 ETH) och två likviditetsuttag (kombinerat för 623,5 ETH)."

Syntetiska tillgångsmarknader ökar

Detaljhandlare blev allvarligt frustrerade när den populära handelsappen Robinhood förbjuden aktieköp av GME och AMC. Robinhoods inköpsförbud tycktes motsäga dess vision om demokratisering av finansiella tjänster, och handlare sökte aktivt DeFi-marknadsplatser som alternativ.

McCann förklarade för OKEx Insights att användarna insåg att spelet var "riggad" från handelsförbudet på USA: s aktiemarknad – banar väg för tokeniserad aktiehandel på marknadsplatser för syntetiska tillgångar.

Mirror-protokollet lanserades i december 2020 och kom nyligen till detaljhandlare med sina tokeniserade amerikanska aktier på plattformen. För att åka på aktiemarknadshypen föreslog Mirror-communityn lanseringen av tokenized GME och AMC. Båda förslagen har hittills inte nått beslutsfattande.

Do Kwon, medgrundare och VD för Terraform Labs, var optimistisk om framtiden för syntetiska tillgångsprotokoll med sin censurresistenta natur. Han sa till OKEx Insights:

"Robinhood är en av de största portarna för detaljhandlare till finansvärlden, men den viscerala reaktionen från dess användare och den bredare allmänheten till GameStop-sagan är bra för att introducera DeFi för massorna. På Mirror kan du inte censurera tillgångar och alla listor över mAssets röstas på och kontrolleras av samhället. Förslagen från GME och AMC har en enkätundersökningstid på en vecka. Om båda förslagen godkänns med en tröskel på 10% kommer Mirror-teamet att använda Band-protokollet som prisorakler för att härma aktiekursen för GME och AMC."

Trots det växande intresset från detaljhandlare betonade Kwon att det finns några hinder för marknadsplatser för syntetiska tillgångar:

"Användare måste för närvarande låsa säkerheter på minst 150% för att skapa nya mA-tillgångar, vilket kan vara besvärligt för användare med mindre kapital. Istället för att skapa nya tillgångar väljer de flesta användare att helt enkelt handla olika mAssets på Uniswap och TerraSwap. Dessutom kanske användargränssnittet för DeFi-protokoll inte är lika smidigt som traditionella finansapplikationer."

OKEx Insights presenterar marknadsanalyser, djupgående funktioner och kurerade nyheter från kryptopersonal.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me