En veckovis översikt över blockchain och kryptovaluta nyheter från Kina och Hong Kong

Digital valuta elektronisk betalning, den officiella digitala valutan i Kina, har tagit centrum i kryptosamhället i Kina och Hong Kong. Efter den första DCEP-distributionen av röda paket i Shenzhen, kommer Suzhou-regeringen att släppa DCEP-röda paket till ett värde av 20 miljoner RMB inför Double 12 Shopping Festival i helgen. 

Under tiden samarbetade Hongkongs monetära myndighet med People’s Bank of China för att testa DCEP i gränsöverskridande betalningar. Samtidigt slutförde Bank of China – inte att förväxla med PBoC – sin första blockchain-baserade skatteverifiering i Tibet..

Här är allt du kanske har missat angående dessa berättelser och mer i veckans utgåva av OKEx Insights China Market Watch.

DCEP-röda paket kan spenderas online i Suzhou

För att fira Double 12 Shopping Festival den 12 december, Suzhou regeringen meddelat att DCEP-röda paket till ett värde av 20 miljoner RMB kommer att ges till sina medborgare. Tillkännagivandet uppgav att 100 000 DCEP-röda paket, värd 200 RMB vardera, kommer att distribueras via ett lotteri. Resultatet av lotteriet kommer att tillkännages den 11 december. 

Mottagarna av de röda paketen kan spendera sin DCEP med handelspartner i Suzhou och onlinebutiker, till exempel JD.com, från 11 december till 27 december.

Viktiga takeaways

  • DCEP: s röda paket i Suzhou kan spenderas i onlinebutiker, till exempel JD.com – något som inte var möjligt i den tidigare DCEP-presentpaketet i Shenzhen.
  • JD.com har varit aktiv i att utforska integrationen av DCEP i sin verksamhet. E-handelsjätten har partnerött med PBoC för att tillsammans utveckla en mobilapplikation och blockchain-plattform för DCEP.

Hong Kong Monetary Authority samarbetar med PBoC för att pröva DCEP

Eddie Yue, vd för Hong Kong Monetary Authority, sa i en påstående att det samarbetar med PBoC för att testa DCEP för gränsöverskridande betalningar.

Enligt Yue erbjuder DCEP ett ytterligare alternativ för invånare i Hongkong och Kina att göra gränsöverskridande transaktioner. Båda institutionerna förbereder sig för ett tekniskt pilottest av DCEP, men det finns ännu ingen tidtabell för lanseringen av centralbankens digitala valuta.

Viktiga takeaways

  • Christopher Hui, Hongkongs finansminister, antydde DCEP-samarbetet mellan HKMA och PBoC i oktober. Sa han i en Lagstiftningsrådet Q&En session den 21 oktober att han tror att DCEP kan främja ömsesidig anslutning mellan Kina och Hong Kong vid gränsöverskridande betalningar.
  • DCEP-rättegången i gränsöverskridande betalningar upprepade Hongkongs monetära myndighets strategiska fokus i centralbankens digitala valutor. I början av 2020 samarbetade HKMA med Bank of Thailand i "Projekt Inthanon-Lionrock," ett forskningsinitiativ för att förbättra gränsöverskridande betalningseffektivitet med hjälp av distribuerad storboksteknik.

Bank of China slutför första skatteverifiering av blockchain

Enligt kinesiska medier Xinhua, den kinesiska bankens Tibet-filial nyligen avslutad den första blockchain-baserade skatteverifieringen i gränsöverskridande transaktioner. 

I år har den statliga valutaförvaltningen gjort styrd en blockchain-baserad finansiell plattform som gick ombord på sin Tibet-filial. Blockchain-försöket har hittills gått ombord på sju banker från Tibet.

Bank of China har framgångsrikt verifierat de tillhörande skattekostnaderna för varumärkesregistrering för ett cateringföretag i Tibet.

Nyckelavhämtning

  • Med hjälp av SAFE: s blockchainbaserade finansiella plattform förkortas skatteverifieringsprocessen i varumärkesregistreringar från tre dagar till tre minuter. Verifieringsprocessen är papperslös och minskar avsevärt avvecklingskostnaderna.

Kinas konsumentpriser sjunker för första gången på 11 år

Den här veckan sjönk aktiemarknaderna i både Kina och Hong Kong något. När det gäller presstid handlas Shanghai SE Composite och CSI 300 för närvarande till 3 373 och 4 965 – med en veckoförlust på 1,82% respektive 2,02%. I Hong Kong sjönk Hang Seng-index 0,2% denna vecka och ligger för närvarande på 26 515.

Aktiemarknaderna i Kina och Hong Kong minskade blygsamt den här veckan. Källa: Handelsekonomi, Investing.com

Den här veckan fångade det fallande konsumentprisindexet i Kina aktiemarknadens deltagare. I november är det tappade 0,5% på årsbasis – den första nedgången sedan oktober 2019.

Viktiga takeaways

  • Den sjunkande KPI i Kina drivs av de fallande kostnaderna för mat, transport, verktyg, hälsovård och utbildning. I synnerhet sjönk transportkostnaderna med 3,9% och priset på fläsk tumlade på grund av ett afrikanskt svinutbrott.
  • KPI är nyckelindikatorn för att bedöma konsumentinflationen i Kina. Mat och bostäder är de viktigaste komponenterna i Kinas KPI – de står för 31,8% respektive 17,2%.

YoY% -förändringen av det månatliga konsumentprisindexet i Kina. Källa: Handelsekonomi, OKEx Insights

OKEx Insights presenterar marknadsanalyser, djupgående funktioner, originalforskning & samlade nyheter från kryptopersonal.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me