En jämförelse av Bitcoin Bull-körningen 2017 till 2020 och hur marknaden har förändrats

Kryptosamhället bevittnade ett historiskt ögonblick förra veckan då priset på Bitcoin – som hade brutit mot 2017 års tid den 16 december 2020 – publicerade en ny rekord av 34 684 dollar den 3 januari 2021. När vi ser tillbaka på 2020 överträffade Bitcoin de större tillgångsklasserna och bokförde en årlig vinst på 303,5%, med början på 7 193 dollar och slutade på 29 022 dollar.

Medan kryptomarknadshypen under 2017 drevs av framväxten av initiala mynterbjudanden och spekulativ handel, visade marknaden 2020 tecken på mognad som drivs av starka nätverksfundament, institutionell efterfrågan och växande antagande i detaljhandeln.

För att lyfta fram dessa förändringar jämförde och utvärderade OKEx Insights den nuvarande Bitcoin-tjurmarknaden mot högkonjunkturen 2017 mot bakgrund av följande faktorer:

  • Grundläggande nätverk
  • Institutionell efterfrågan på kryptovaluta
  • Marknader för kryptovalutaderivat
  • Antagande av kryptovalutor i detaljhandeln

Grundläggande nätverk

Nätverkshashastighet och adressanalys är bland de viktigaste mätvärdena som används för att bedöma tillståndet för Bitcoin-nätverket.

Hashhastighet mäter processorkraften för hela nätverket och ökar när fler gruvarbetare förbinder sig till det. En hög hash-hastighet säkrar effektivt ett nätverk och förhindrar attackvektorer som 51% -attacken.

Jämfört med 2017 är den nuvarande hashfrekvensen i Bitcoin-nätet betydligt högre, vilket återspeglar allmänhetens förtroende. År 2020 såg vi en hashhastighet på heltid av 146 miljoner, vilket också resulterade i en allvarlig hög gruvsvårighetsnivå på 19,99 biljoner i början av november. Detta står i skarp kontrast till 2017 då hashfrekvensen bara slog 15,26 miljoner på sin topp och gruvsvårigheter toppade vid 1,93 biljoner.

I synnerhet såg vi också att Bitcoins tredje belöningshalvering ägde rum 2020, och även om det fanns oro kring att gruvarbetare lämnade nätverket på grund av sänkt lönsamhet har vi istället sett mer tillväxt sedan dess, vilket återspeglar intressenternas förtroende för Bitcoins livslängd.

Bitcoins hashfrekvens och gruvsvårigheter nådde rekordhöga nivåer i slutet av 2020. Källa: Blockchain.com

Tillväxten av aktiva adresser i Bitcoin-nätverket speglar också antagandet till viss del, eftersom det indikerar användartillväxt. Medan det inledningsvis minskade antalet aktiva adresser efter Bitcoin-boom 2017, fick antalet återigen fart och nådde 1,19 miljoner i slutet av 2020. Det har dock ännu inte korsat hela tiden 1,25 miljoner från 2017 på grund av den relativa bristen på nya deltagare det senaste året.

Ett annat användbart mått på kedjan är antalet adresser med 1000 BTC eller mer. Titta på statistik från Glassnod, detta antal växte från 1600 i början av 2018 till 2275 i december 2020. Detta visar ackumulering under denna period av valar och institutioner, vilket är ytterligare ett positivt tecken och en förtroende för Bitcoins nätverk och värdemöjligheter.

Antal adresser med en balans på minst 1000 BTC från 2017 till 2020. Källa: Glassnode

Bobby Ong, grundare av CoinGecko, berättade för OKEx Insights att Bitcoin-nätverkets grunder i allmänhet har vuxit enormt sedan 2017:

"Jag skulle säga att alla grundläggande nätverksstatistik har ökat avsevärt sedan 2017. Nätverket är mer moget än tidigare, och vi ser större institutioner som stöder BTC. Dessa dagar bär stora börsnoterade företag som MicroStrategy och Square BTC i sitt statskassa. PayPal har också börjat sälja BTC till sina kunder. Stora banker har också startat [inklusive] Bitcoin-täckning i sina forskningsrapporter. Alla dessa betyder mognad i Bitcoin-ekosystemet."

Institutionell efterfrågan på kryptovaluta

Jämfört med Bitcoin-bommen 2017 drivs den nuvarande Bitcoin bull-run huvudsakligen av stark institutionell efterfrågan på kryptovalutor. Tillväxten av denna efterfrågan är tydlig i följande segment:

  • Stora Bitcoin-investeringar från ledande finansinstitut
  • Massiv tillväxt i kryptofonder och institutionella Bitcoinvalar
  • Konkurrens mellan Wall-Street-giganter för att lansera kryptorelaterade tjänster

Stora Bitcoin-investeringar från ledande finansinstitut

Under Bitcoin-boom 2017 var institutionerna mycket skeptiska till kryptotillgångar och var kritiska med avseende på deras tillväxtmöjligheter. Till exempel JPMorgan Chase VD Jamie Dimon upprepade gånger smällde Bitcoin det året och påverkade dess pris negativt.

Sedan dess har vi sett ett stort skifte i institutionell känsla när stora namn började söka Bitcoin och kryptoexponering under det senaste året. MicroStrategy avslöjade till exempel ett Bitcoin-köp på 250 miljoner dollar i juli 2020, följt av ytterligare 50 miljoner dollar inköp i början av december. Tre månader efter MicroStrategys första investering, Square Inc.. investerat 50 miljoner dollar i Bitcoin, medan försäkringsjätten MassMutual meddelat ett Bitcoin-köp på 100 miljoner dollar och ett förvärv av NYDIG på 5 miljoner dollar.

Denna trend, som kommer att fortsätta, står i skarp kontrast till 2017, och den återspeglar den växande acceptansen av Bitcoin som en alternativ tillgång, vilket ger den mer värde.

Massiv tillväxt av krypto hedgefonder och institutionella valar

Medan det fanns lite institutionella investeringar i Bitcoin under 2017 har kryptoinvesteringar från hedgefonder haft en enorm tillväxt under de senaste tre åren. Den totala tillgången under förvaltning av globala krypto hedgefonder fördubblats till över 2 miljarder dollar 2019 och är förväntas att tredubblas i slutet av 2020. Dessutom ökade andelen krypto hedgefonder med en AUM över 20 miljoner dollar från 19% till 35% år 2019.

Ackumuleringen av Bitcoin av institutionella investerare kan också ses i inflöden och mönster av outnyttjade transaktioner eller UTXO. Som framgår av diagrammet nedan har det skett en betydande ansamling av Bitcoin av institutioner det senaste året, särskilt från november och framåt.

Massiv ackumulering av BTC av valar sett i november och december. Källa: Whalemap, OKEx Insights

Gråskala är den tidigaste och största Bitcoinvalen bland finansinstitut. Som det första investeringsmedlet för digital valuta för att uppnå status som ett amerikanskt värdepappers- och Exchange Commission-rapporterande företag köpte Grayscale Bitcoin Trust först BTC 2015 och dess aktier innehas av mer än 30 institutionella investerare. Grayscale ökade också sina BTC-innehav under den senaste tidens Bitcoin-körning och tillade 55.015 BTC i november och 72 950 BTC i december. Från och med 4 januari 2021 innehar GBTC 572644 BTC eller 18,99 miljarder dollar tillgångar under förvaltning.

Grayscale Investments BTC-innehav de senaste sex månaderna. Källa: bybt.com

Wall Street-jättar tävlar om att lansera kryptohandelstjänster

Medan de flesta av de stora namnen på Wall Street var mycket skeptiska till Bitcoin 2017, har vi sett en åsiktsförändring av samma skeptiker, som nyligen har börjat lansera kryptorelaterade tjänster..

Fidelity Investments är en av de banbrytande Wall Street-jättarna som kom in i kryptorummet. Företaget startade först sin digitala arm, Fidelity Digital Assets, och lanserade kryptotjänster 2018. För att tillgodose den växande efterfrågan på Bitcoin från familjekontor, Fidelity också lanserades Fidelity Digital Funds i augusti. Fonden förvaltas passivt och förvaras av Fidelity Digital Assets. Bortsett från Fidelity, är Standard Charters fintech-arm, SC Ventures, också samarbetade med Northern Trust för att lansera kryptovalutalösningar för institutionella kunder.

Jämfört med kryptoinnehav är kryptohandel ett mer uppvärmt slagfält bland bankjättar på grund av enorm institutionell efterfrågan. Belarusbank, till exempel, lanserades landets första kryptohandelsplattform i november, och detta följdes av ett förslag mjuk lansering av DBS Digital Exchange med stöd av Singapores största bank i december. Andra bankjättar lanserar enligt uppgift också sina egna kryptohandelsdiskar, inklusive Standard Chartered, BBVA, Indiska statsbanken och Japans SBI Hgammalheter.

Ong på CoinGecko tror att konkurrensen om att lansera kryptorelaterade tjänster bland Wall Street-jättar bara kommer att intensifieras i framtiden, vilket resulterar i högprofilerade sammanslagningar och förvärv. Han sa till OKEx Insights:

"Så småningom vill Wall Street ha en bit av denna kryptopaj och det kommer att finnas aktiv M&A i det utrymme där institutioner kommer att försöka förvärva befintliga aktörer för att köpa branschkunskap och kundrelationer. Vi ser det inte ännu men det kommer snart att hända."

Marknaden för kryptoderivat visar mognad 2020

Bortsett från den marknadshype som drivs av ICO: er, markerade Bitcoin-boom 2017 också början på en växande marknad för kryptoderivat. Cboe var den första traditionella tjänsteleverantören till lansera mainstream Bitcoin-terminskontrakt den 10 december 2017 och varje kontrakt representerade 1 BTC. CME följde Cboe till lansera sina egna Bitcoin-futures en vecka senare, och varje CME-kontrakt representerade 5 BTC.

Medan Cboe slutade noterar Bitcoin-terminer i mars 2019 på grund av brist på detaljhandelintresse har kryptoderivat vuxit enormt sedan dess. Drivs av stark institutionell efterfrågan, det sammanlagda öppna intresset för Bitcoin futures nådde en heltidshöjd på över 10 miljarder dollar i början av januari 2021.

Sammanlagt öppet intresse för Bitcoin-futures. Källa: skev

Den växande marknaden för kryptoderivat är en av de grundläggande faktorerna som stöder Bitcoin-tjurkörningen 2020. Däremot är samma marknad utan tvekan poppade bubblan 2017.

Emannuel Goh, grundare av dataanalysföretaget skew, kommenterade tillståndet för kryptoderivat: OKEx Insights:

"Derivatprodukter har haft en enorm tillväxt sedan 2017, först med den snabba framväxten av futures och eviga swappar och nu med optioner. Vi tror att detta har bidragit till en bättre prisupptäckt för Bitcoin och i slutändan hjälper till att minska dess volatilitet."

Detaljhandeln av Bitcoin

Adoptionen av Bitcoin i detaljhandeln fick ett enormt lyft under 2020 efter PayPals beslut att stödja Bitcoin och andra ledande kryptovalutor. Betalningshanteringsjättens kryptoerbjudanden är nu tillgängliga till amerikanska kunder, och företaget planerar att utöka tjänsterna till Venmo 2021.

Det var framför allt många tidiga försök att öka Bitcoins försäljningsintroduktion 2017. Till exempel den Storbritannien-baserade digitalbanken Revolut lanserades sina kryptovalutatjänster 2017, vilket gör det möjligt för användare att köpa och handla BTC, LTC, ETH, BCH, XRP och XLM i regioner som stöds. Medan Revolut har sett betydande tillväxt sedan dess gjorde erbjudandet inte Bitcoin mer spendabelt.

När PayPal gick med i utrymmet det senaste året kan vi förvänta oss en massiv antagande under det kommande året. Jämfört med Revolut, som har 12 miljoner användare, Paypal har hundratals miljoner, och det kan vidare utnyttja sitt dotterbolag Venmo, som har 52 miljoner användare och dominerar marknaden för mobila betalningar bland amerikanska årtusenden.

Som sammanfattas av Henri Arslanian, PwC: s globala kryptoledare, är PayPal en stor vinst för Bitcoin:

"Medan andra betalningsföretag i USA, som Robinhood eller Square, redan erbjöd tillgång till krypto, är PayPal överlägset större och mer internationellt."

Slutsats

Bitcoin-bommen 2017 drivs till stor del av spekulationer och ICO-hype. Denna hype började svalna i början av 2018 på grund av regulatoriskt tryck från US SEC, vars ordförande, Jay Clayton, varnade investerare mot ICO på grund av prismanipulation och laglighetsproblem. Denna utveckling, tillsammans med tillgången på futures, resulterade i en kryptovinter under 2018 och större delen av 2019.

Jämfört med Bitcoin-bommen 2017 drivs den senaste tjurkörningen inte av ICO-hype. I stället bevittnade vi breda förändringar – vare sig det ökade institutionellt intresse, tydlig reglering, marknadsmognad, detaljhandeln eller starkare nätverksfundament – som validerade Bitcoin och gav det erkännande som en giltig tillgångsklass som är värt att överväga. Kort sagt, den här gången är det verkligen annorlunda.

OKEx Insights presenterar marknadsanalyser, djupgående funktioner, originalforskning & samlade nyheter från kryptopersonal.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me