En veckovis översikt över blockchain och kryptovaluta nyheter från Kina och Hong Kong.

Aktiemarknaden i Kina och Hong Kong fick en liten återgång den här veckan. Shanghai SE Composite och CSI 300 för närvarande springa till 3 386 och 4 763, med en svag veckovis ökning på 3,03% respektive 2,29%. De Hang Seng Index ökade också 0,89% den här veckan och ligger för närvarande på 24 930.

Kontroversen kring kinesiska techjättar som verkar i USA eskalerade spänningarna mellan de två länderna denna vecka. Statssekreterare Mike Pompeo uppmanade appbutiker i USA för att ta bort "opålitlig" Kinesiska appar som TikTok och WeChat, och hävdar att dessa appar utgör betydande integritetshänsyn för amerikanska medborgare.

För att undvika ett potentiellt förbud i USA är TikToks moderbolag ByteDance för närvarande i samtal med olika företag för att förvärva TikToks verksamhet i landet. President Donald Trump har dock gjort det krävdes att US Treasury får en nedskärning från försäljningen och varnade för att TikTok kommer att förbjudas den 15 september om det inte finns någon affär. Trots de eskalerade spänningarna mellan USA och Kina var påverkan på den kinesiska aktiemarknaden begränsad och marknaden har återhämtat sig jämfört med förra veckan.

Den dagliga nedgången för Hang Seng Index drivs av Trumps negativa uttalande med hänvisning till Hongkongs börs, SEHK. Trumf sa att eftersom Hongkong har tappat sin speciella ekonomiska status efter territoriets nationella säkerhetslag, kommer Hongkong inte att bli ett framgångsrikt utbyte längre. Han förutspådde att de börsnoterade företagen kommer att byta från SEHK till New York Stock Exchange eller Nasdaq.

De explosion i Libanons huvudstad, Beirut, har hittills haft en begränsad inverkan på aktiemarknaderna i Hongkong och Kina. Den libanesiska regeringen har förklarat ett undantagstillstånd på två veckor då explosionen dödade minst 135 personer och skadade över 5000.

Under tiden står SZSE Blockchain 50-index för närvarande på 4 161, med en veckovinst på 4,51%. Bland de 50 aktier som ingår i indexet är Beijing Certificate Authority (300579.SZ) den dagliga toppvinnaren, med en ökning med 10%, medan BGI Group (300676.SZ) är den bästa förloraren, med en veckoprestanda på -7,01%.

Prestanda för kinesiska marknadsindex. Källa: Handelsekonomi, Investing.comPrestanda för kinesiska marknadsindex. Källa: Handelsekonomi, Investing.com

OKEx Insights tar också en titt på veckans tre bästa kryptonyheter från Kina och Hong Kong – från Baidus blockchain-vitbok till blockchain-enhörningar i Kina och pressen för digitala valutor för att omforma det monetära systemet.

Baidu släppte en vitbok för sitt blockchain-infrastrukturnätverk

Baidu släppte sin vitt papper för XuperOS, ett blockchain-infrastrukturnätverk med öppen källkod. XuperOS förväntas underlätta ett blockchain-nätverk som förbinder Baidus inhemska blockchain, XuperChain, med andra offentliga och privata blockkedjor, som Ethereum, EOS och Hyperledger Fabric.

Baidus vitbok uppgav att XuperOS tillåter Baidu att utöka sina blockchain-initiativ genom samarbete med tredje part. Ett exempel på blockchain-initiativen är bildskyddad copyright, som Baidus affärspartner, Beijing Internet Court, lanserades i form av "Tianping kedja" på XuperChain 2018. Det rättsliga blockchain-systemet effektiviserar processen att lagra digitala bevis i ärenden om upphovsrättsintrång. Med hjälp av XuperOS kan Baidu ytterligare utöka sitt image-copyrightinitiativ med partners som Guangzhou Court of Internet.

Bortsett från Baidus blockchain-initiativ, delade vitboken några liveanvändningsfall från XuperOS inom områden som utbildning och juridik. Till exempel använde Educhainx XuperOS för att starta blockchain-kurser i hundratals skolor i Kina. Studenter kan distribuera smarta kontrakt på XuperOS, och deras examensbevis lagras på blockchain.

Vitboken uppgav att finans och e-handel kommer att vara de kommande blockchain-användningsfall för XuperOS inom en snar framtid.

Viktiga takeaways

  • Baidus XuperOS är ett infrastrukturnätverk med öppen källkodsblockchain som förbinder Baidus inhemska kedja XuperChain med andra offentliga och privata blockkedjor.
  • XuperOS tillåter Baidu att utöka sina blockchain-initiativ med tredje part, till exempel bild-copyright-skydd.
  • Områden som utbildning och juridik representerar några av liveanvändningsfall för XuperOS. Nätverket utforskar lanseringar av finans- och e-handelsanvändningsfall inom en snar framtid.

Endast två av de 11 blockchain-enhörningarna är baserade i Kina

A enhörning är ett privatägt företag med en värdering på över 1 miljard dollar, och enligt nyligen släppte "Hurun Global Unicorn Index 2020" rapport finns det 586 enhörningar runt om i världen, från och med första kvartalet 2020 – varav 11 är blockchainföretag.

Ripple rankades först bland blockchainföretag, med en värdering på 70 miljarder RMB (10,1 miljarder dollar) och rankade 23: e i den globala enhörningsrankingen. Det följdes av Coinbase till 55 miljarder RMB (7,9 miljarder dollar).

Bitmain och Block.one är dock de enda två blockchain-enhörningarna baserade i Kina. I synnerhet jämfört med värderingen av 80 miljarder RMB (11,5 miljarder dollar) 2019 värderas Bitmain för närvarande till 30 miljarder RMB (4,3 miljarder USD). Som framgår av Huruns rapport tillskrives Bitmains värdering kraftigt den dåliga aktiekursutvecklingen hos dess motsvarighet, Canaan Inc. Resultatet återspeglar också den pessimistiska och osäkra utsikten för Bitcoin-gruvindustrin.

Blockchain-enhörningsrankning från och med Q1 2020. Källa: Hurun Report, OKEx InsightsBlockchain-enhörningsrankning från och med Q1 2020. Källa: Hurun Report, OKEx Insights

Viktiga takeaways

  • En enhörning är ett privatägt företag med en värdering på över 1 miljard dollar. Det finns 586 enhörningar världen över, från och med Q1 2020.
  • Ripple rankades först bland blockchain-enhörningar, med en värdering på 70 miljarder RMB, följt av Coinbase på 55 miljarder RMB.
  • Bitmain och Block.one är de enda två blockchain-enhörningarna baserade i Kina. Bitmains värdering har sänkts med 50 miljarder RMB på grund av utvecklingen av aktiekursen i Canaan Inc..

Digitala valutor bör ersätta alla valutor, sade före detta BoC: s VP

Wang Yongli, tidigare vice president för Bank of China och chef för Haixia blockchain-forskningsinstitut, anser att digitala valutor bör ersätta alla valutor för att omforma det monetära systemet.

Som anges i ett blogginlägg den 1 augusti erkände Wang att digitala valutor som Kinas digitala valutan elektronisk betalning är positionerade som en ersättning för kontanter i omlopp (dvs. M0). M0 i Kina hänvisar till penningförsörjningssystemets monetära bas som består av kontanter i omlopp och tillgångar som lätt kan omvandlas till kontanter.

Wang föreslog att digitala valutor inte bara skulle begränsas som en ersättning för M0. Istället bör digitala valutor användas för att omforma den monetära mekanismen. Till exempel kan ramarna för digitala valutor användas för att ställa in "grundläggande konton" för alla sociala enheter på en centralbanks plattform för digital valuta. Detta skulle göra det möjligt för centralbanker att övervaka digitala valutor direkt utan någon större inverkan på det nuvarande finansiella systemet.

Wang tillade också att digitala valutor förhindrar alltför stora emissionskostnader för papperspengar, vilket hjälper till att upprätthålla monetär och finansiell stabilitet.

Viktiga takeaways

  • Wang föreslog att digitala valutor inte ska ses enbart som en ersättning för kontanter i omlopp utan att digitala valutor bör användas för att ersätta alla valutor för att omforma det monetära systemet.
  • Kinas DCEP är placerat som ersättning för kontanter i omlopp.
  • För att omforma det monetära systemet kan digitala valutor användas för att ställa in "grundläggande konton" för alla sociala enheter på en centralbanks plattform för digital valuta.

OKEx Insights presenterar marknadsanalyser, djupgående funktioner, originalforskning & samlade nyheter från kryptopersonal.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me