Vad är inversa ETF: er?

Inversa ETF: er är börshandlade fonder som är utformade för att returnera det inversa av den dagliga avkastningen för ett index. Med andra ord, när indexet förlorar värde, vinner fonden värde – och vice versa, om indexet får värde kommer fonden att förlora värde.

Inversa ETF: er, även kända som korta ETF: er eller bära ETF: er, är utformade för att fånga den inversa dagliga avkastningen snarare än omvänd långsiktig avkastning. De kan användas för att säkra en portfölj under korta perioder eller för att spekulera i fallande priser.

ETF mot ETN

Börshandlade fonder (ETF) och börshandlade sedlar (ETN) är mycket lika produkter. De används ofta omväxlande och har samma funktion. Det finns dock en viktig skillnad. Några av de inversa produkterna som handlas i stor utsträckning är faktiskt ETN, så det är värt att förstå skillnaden.

En ETF är ett förtroende som äger en portfölj med tillgångar. ETF: er är utformade för att spåra ett index, men deras värde bestäms faktiskt av värdet på de tillgångar som förvaltaren innehar. Det betyder att det kan finnas en liten skillnad mellan fondens resultat och indexet som den spårar, så kallat tracking error.

Däremot är ett ETN faktiskt en typ av osäker skuldsäkerhet. Den har ett förfallodatum, vid vilken tidpunkt emittenten betalar innehavaren startkapitalet plus eller minus avkastningen på ett index. Ett ETN representerar inte ägande av några tillgångar. Istället stöds produkten av emittenten.

ETN är väl lämpade för situationer där en traditionell portfölj med tillgångar är svår eller dyr att skapa. Å andra sidan introducerar de motpartsrisker för produkten.

Levererade inversa ETF: er

Många av de mest omsatta inversa ETF: erna ger hävstång utöver invers avkastning. Med andra ord skulle en 3X invers ETF stiga med 3 procent i värde om indexet sjönk med 1%.

Detta är ett användbart attribut eftersom det minskar det extra kapital som krävs för att säkra en portfölj. Låt oss säga att du har långa positioner till ett värde av 100 000 USD. För att säkra den här portföljen genom att köpa en obefintad fond behöver du ytterligare 100 000 dollar. Om du istället köper en hävstångsinverterad ETF med 3X hävstång behöver du bara 33 000 USD.

Vi har täckt hävstångsfonder mer detaljerat här.

Alternativa sätt att korta marknaden

Oavsett om du vill säkra en portfölj med långa positioner, eller om du vill spekulera på att index sjunker, är inversa ETF: er en av de enklaste metoderna för en genomsnittlig investerare. Men det finns några andra tillvägagångssätt som är värda att veta om.

Short selling-aktier innebär att man lånar aktier från en annan investerare (för vilken en avgift betalas) och sedan säljer dessa aktier. När aktierna återköps returneras de till långivaren. Kortförsäljningsaktier kräver en speciell typ av handelskonto.

Du kan också kortsälja derivat som terminskontrakt eller CFD (kontrakt för skillnad). Detta är enklare eftersom ingen upplåning är inblandad – men du behöver ett derivathandelskonto.

Slutligen kan du köpa säljoptioner på den tillgång du vill säkra. En säljoption ger dig rätt att sälja tillgången till ett specifikt pris. Om tillgångens pris faller kan du antingen sälja tillgången till det högre priset eller helt enkelt sälja den option som kommer att få i värde. Optionshandel kräver också ett derivathandelskonto.

Exempel på omvända ETF: er

Universum av inversa ETF: er domineras av en handfull emittenter, där ProShares och Direxion står för de flesta amerikanska börsnoterade fonderna..

Den största inversa fonden är ProShares Short S&P 500 ETF (SH). Denna produkt är utformad för att returnera den inverterade dagliga avkastningen för S&P500-index och har ett kostnadsförhållande på 0,89%.

Investerare som vill korta ett index över småkapitalaktier kan köpa ProShares Short Russell 2000-fond (RWM). Fonden är strukturerad för att returnera den inversa dagliga avkastningen för det välkända Russell 2000-indexet.

ProShares UltraPro Short ETF (SQQQ) är en användbar produkt för att kortsluta Nasdaq 100 med 3X hävstång. En liknande fond med mer fokus är MicroSectors FANG + Index 3X Inverse Leveraged ETN (FNGD) som syftar till att returnera tre gånger den inversa avkastningen för ett index på 10 stora, mycket omsatta tekniska aktier. Indexet inkluderar de populära FANG-aktierna, Facebook, Apple, Netflix och Google.

Inversa ETF: er finns också för andra sektorer och branscher. Till exempel är ProShares UltraShort Real Estate Fund (SRS) baserad på Dow Jones U.S. Real Estate Index och använder 2X hävstångseffekt.

Obligationsinvesterare som vill säkra exponering eller spekulera i stigande räntor kan köpa Ultrashort Barclays 20+ Year Treasury ETF (TBT). Fonden fokuserar på obligationer med längre tid och är 2X-skuldsatt.

Liknande ETF: er kan användas för att säkra priserna på råvaror som olja, gas, silver och guld. ProShares UltraShort Bloomberg råoljefond (SCO) är den mest populära fonden i denna kategori. Det är 2X leveraged och kostnadsförhållandet är 0,95%.

En något annorlunda typ av invers ETF är AdvisorShares Ranger Equity Bear ETF (HDGE). Denna fond förvaltas aktivt med kvantitativa handelsstrategier – men den kostar 3,12% per år.

Fördelar med inversa ETF: er

  • Inversa ETF: er är mycket användbara för att minska risken före viktiga ekonomiska utsläpp och meddelanden.
  • Inversa ETF: er kan också användas för att dra nytta av nedgångar på de flesta likvida marknader och index.
  • ETF är det enklaste sättet att öppna en kort position eftersom du inte behöver låna aktier eller öppna ett derivathandelskonto.

Nackdelar med inversa ETF: er

  • Inversa ETF: er kan exponera din portfölj för många av samma risker som levererade ETF: er. Negativ avkastning kan sammansättas väldigt snabbt, vilket kan erodera en ETFs NAV i processen.
  • Positionerna måste hanteras noggrant och nattpositioner bör begränsas. Om en vändning inträffar efter att marknaden stängts kommer du inte att kunna stänga din position förrän marknaden öppnar dagen därpå.
  • Inversa ETF: er har betydligt högre förvaltningsavgifter än vanliga ETF: er.

Slutsats

Liksom hävstångsfonder är inversa ETF-kort användbara för kortvarig spekulation och säkring. Men de bör också kontaktas med försiktighet eftersom de är mer sofistikerade än vanliga ETF: er och inför nya risker för investeringsprocessen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me