Omvandlingen av betalningsbranschen är i full gång. Driven av FinTechs ger betalningsteknologiinnovationen nya sätt att handla globalt med enklare ombordstigning, minskade väntetider och lägre avgifter.

Det är ingen överraskning att FinTechs också experimenterar med blockchain-baserade plattformar som möjliggör tokeniserad representation av tillgångar. En sådan plattform utvecklas av Billion, en brittisk-polsk FinTech som för närvarande arbetar med Raiffesen Bank för end-to-end digitaliserade nationella valutaöverföringar.

Raiffeisen till pilotprojektet Digitaliserat nationellt valutaprojekt

Enligt en Rapportera, den österrikiska bankjätten testade framgångsrikt Billons tokeniseringsplattform, kallad RBI, och flyttade projektet från ett proof-of-concept till ett pilotprojekt.

Borttagen från Raiffeisen Bank Internationals (RBI) accelerationsprogram för Elevator Lab, är tokeniseringsplattformen baserad på Billons distribuerade huvudteknologi (DLT) med målet att möjliggöra tokenisering av nationell valuta.

Billon grundades 2015 och är ett FinTech-företag som arbetar med att integrera nationella valutatransaktioner, dokument- och identitetshanteringsverktyg i en enda arkitektur.

Målet är att föra blockchain-funktioner till den reglerade världen. Detta är i linje med den globala trenden att kommersiella och centralbanker bygger blockchain-baserad infrastruktur som följer betalnings- och datareglerna.

FinTechs Augmenting Banks

Systemet från Billon gör det möjligt för banker att slutföra transaktioner som har högre avvecklingshastigheter, korrekt betalningsstatus, minskad undantagshantering och som ett resultat minskar kundförfrågningar.

Transaktioner med detta system kan ha ytterligare data eller dokument bifogade, vilket påskyndar verifierings- och valideringsprocessen för t.ex. källan till medel. Följaktligen avvecklas och rensas överföringarna snabbt och bibehåller en ren revisionsspår och full insyn.

Både Billon och Raiffeisen Bank International planerar att testa den digitala valutan i slutet av detta år. Rättegången kommer att omfatta RBIs företagskunder och institutionella kunder. Om testperioden lyckas kan den österrikiska banken börja använda den i Central- och Östeuropeiska länder (CEE) där den har en omfattande närvaro.

Stefan Andjelic, blockchain nav på Raiffeisen Bank International, talade om nödvändigheten av att banker måste samarbeta med FinTechs för att möta nya konsumentkrav:

”Billon är ett bra exempel på en fintech som förstår hur man anpassar blockchain för att tillgodose bankernas och deras kunders behov. Specifikt, under COVID-19-situationen måste banker samarbeta med fintechs för att förnya sig snabbare och hjälpa kunder med betalningshantering och likviditetsbehov. ”

Fördelarna med en tokeniserad plattform känns ännu ut när de används i en full arbetsmiljö, men Billon förväntar sig att banken förbättrar kundupplevelsen, differentierar sitt erbjudande och uppnår kostnadseffektivitet i flera steg under processen.

Blockchain och bankverksamhet

Det finns en märkbar trend bland kommersiella och centralbanker att utveckla nya betalningsspår och utforska blockchain-baserade lösningar.

Bland de första hushållsnamnen i finansvärlden som underhöll idén om en digital valuta var JP Morgan med sitt eget JPM-mynt som är markerat för att reglera interna överföringar för sina företagskunder. Ändå finns det ännu inte någon uppdatering från bankjätten om att fullt ut använda JPM-myntet.

Samtidigt tar många centralbanker över hela världen avgörande steg för att lansera sina egna digitala valutor, tydliga exempel är People’s Bank of China med den digitala yuanen och Banque de France testar en digital version av euron.

På högsta nivå studerar institutionerna genomförbarheten av digitala valutor och hur dessa kan implementeras i den nuvarande monetära miljön.

VISA är ett annat företag vars engagemang med digitala valutor vittnar om den hotande förändringen i hur betalningar görs. Betalningsjätten har också ansökt om patent i USA för att utveckla en digital fiat-valuta.

Trendet att bli digital

Viljan att ta fram en digital version av en valuta har också förvärrats av den nuvarande COVID-19-pandemin. Övergång till en nästan helt digital upplevelse kan bli ett privilegium för många företag.

I kölvattnet av pandemiutbrottet publicerade Bank for International Settlements (BIS) en rapport om hur fysiska kontanter kan överföra virus, inklusive COVID-19. Som ett resultat rekommenderade BIS finansinstitut att använda digitala metoder för betalningstransaktioner, samtidigt som de förespråkar digitala valutor för centralbanker (CBDC).

Med detta nya blockchain-baserade initiativ med Billon är Raiffeisen Bank definitivt på rätt väg för att få bättre digitala betalningsmetoder till sitt erbjudande.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me