Dave fungerar som Chief Investment Officer för NEM-gruppen och VD för NEM Ventures, där hans roll omfattar gruppinvestering, jurisdiktionsanalys, partnerskapsuppbyggnad och utformning av företagsstruktur. 

Dave har 15 års erfarenhet av konsultation till olika storlekar av organisationer, myndigheter och icke-statliga organisationer om teknikprojekt, och var en tidig adopterare och programledare för offentliga molnprojekt, efter att ha lett flera stora organisationer genom sina adoptionsprogram.

När blev du först involverad i kryptovaluta och / eller digitala värdepapper?

Jag blev först intresserad av blockchain och crypto för några år sedan, men blev professionellt involverad redan 2016 eftersom jag var en del av ett projekt som ville skapa ett parallellt system för energiförbrukning. Det projektet tittade också på en säkerhetstokenhöjning, och vi gick igenom processen att börja starta en STO när företaget förvärvades. Som ett resultat var mitt engagemang med blockchain, crypto och digitala värdepapper till stor del parallella.

Kan du börja med att förklara vad NEM-blockkedjan är och hur den skiljer sig från andra offentliga blockkedjor?

NEM är en modifierad Proof-of-Stake (PoS) blockchain som är skriven från grunden och version 1, som vi kallar NIS1, har körts i den offentliga kedjan sedan 2015. NIS1 var då en av de tidigare PoS-kedjorna , samt en av de första som stöder multisignatur på nätet. NEM NIS1 har utnyttjats för användningsfall från spårning av lyxvaror, spårning av leveranskedjan, sociala medier, stamcellsforskning och senast för en centralbank digital valuta (CBDC) i Litauen. Vi skiljer oss från att vara en av de äldre kedjorna, utan att ha haft någon stilleståndstid, inga förlorade tillgångar, inga protokollnivåhackar och genom att främja en vänlig utvecklarupplevelse och gemenskap. Kedjan har lättanvända Software Development Kits (SDK) som ger företagsutvecklare en välkänd utvecklingsupplevelse. På en praktisk nivå innebär detta att tiden för att gå till marknaden för de flesta företag är snabbare eftersom det finns väldigt lite eget innehåll att absorbera.

Kan du beskriva NEM Ventures och vilken typ av investeringar som generellt görs?

Som riskkapitalarm, NEM Ventures investerar i företag som bygger på NEM-teknik eller utvidgar NEM-ekosystemet och / eller plattformarna på något sätt. Dessa investeringar görs på uppdrag av NEM-ekosystemet och gemenskapen. Vi tenderar att fokusera på investeringar i mycket tidiga projekt till serie A-omgångar, med en blandning av företag som bygger direkt på tekniken, använder den på innovativa sätt eller som en partner till ekosystemet i allmänhet. Vi kräver att företagen har en äkta kommersiell plan och en sannolikhet att nå ekonomisk självförtroende, men det är inte vårt enda mått på ett förslag.

En av NEMs nyaste produkter är Symbol, en hybrid blockchain, byggd speciellt med tanke på företag. Kan du utarbeta vad symbol är och varför företag ska vara uppmärksamma?

Utvecklarna byggde vår nuvarande offentliga kedja (NIS1) från grunden och den har pågått i 5,5 år med en banbrytande funktionssats. Teamet tog lärdomarna från den processen, framsteg inom branschen och funktionsuppsättningsidéer, och kombinerade dem alla för att utveckla vår andra kedja, Symbol. Symbol är en ny kedja, byggd från grunden för att vara säker, skalbar, decentraliserad och användbar för en mängd olika syften.

Tekniken kan distribueras som en privat eller offentlig kedja och möjliggör kedjebyten mellan protokollnivåer mellan både offentliga och privata, men också till Ethereum (ETH) och Bitcoin (BTC) via en specifik transaktionstyp. Kedjan stöder på chain multi sig (multi level), mallade smarta kontrakt som aggregerade och bundna transaktioner, den har inbyggda namnutrymme för att möjliggöra aliasing av tokens och konton med användarvänliga namn. Det har också stöd för protokollnivå för säkerhetstoken via en kombination av konto- och tokenbaserad begränsning, delegerbara roller för tokenhantering och kontobaserad metadata.

Symbolen är attraktiv ur företagssynpunkt eftersom det är möjligt att samtidigt upprätthålla privata och vissa offentliga användningar av tekniken, samtidigt som man använder en lösning som är utformad för att stödja den modellen. Det skapades också av ett team som skrev kedjan från grunden och har erfarenhet av att göra det från en stridstestad produkt som är över 5 år gammal. Det faktum att NEM är etablerat i rymden gör det lättare att flytta konversationen med företag från om Symbol är robust och pålitlig till hur de kan utnyttja öppen källkodsteknik för sina egna kommersiella syften. Samtidigt drar vår öppen källkodsprodukt och gemenskap också nytta på ett symbiotiskt sätt. Detta är ett unikt värderingsförslag och det finns relativt få konkurrenter i företagets blockchain-utrymme som markerar alla dessa rutor.

De första säkerhetstecken som lanseras på Symbol blockchain är för Bourbon Fund. Kan du snabbt gå igenom vad den här fonden är?

Kentucky Whisky Digital Fund äger i huvudsak en produktion av fin Kentucky Bourbon-whisky som tenderar att uppskatta i värde över tiden. Fonden demokratiserar ägandet till flera parter via en digital tillgång (säkerhetstoken), som kommer att byggas på Symbol. Fonden kommer att köpa ett antal produktionsfat, lagra, underhålla och handla dessa fat till tappning och försäljning, vilket kan förväntas vara högre än kostnaden för att köpa produktionen, sedan tappa och sälja produkten och returnera vinster.

Denna nischmarknad är vanligtvis endast öppen för stora investerare på grund av produktionens storlek och värde, samt lagringskostnad och tid. Det är också en mycket illikvid marknad, ironiskt nog med tanke på ämnet. Det är inte möjligt att inneha ett fraktionerat ägande på mindre än ett fat i allmänhet, och det är inte heller möjligt att handla det till mognadstid. Som ett resultat erbjuder denna fond en stor möjlighet för investerare och whiskyentusiaster.

En nyligen lanserad produkt är LBCOIN som hyllas som världens första blockchainbaserade digitala samlarmynt. Kan du utarbeta detta projekt?

De LBCoin projektet kommer från den litauiska centralbanken och utvecklades av SuperHow? och byggd på NEM NIS1. Det är en markering av Litauens självständighet och representerar ett viktigt första steg mot en centralbank digital valuta (CBDC).

Grundkonceptet är att banken utfärdar ett samlingsbart mynt som kommer att utfärdas och handlas i kedjan. Den första fasen är utfärdandet av en uppsättning samlingsbara tokens i vår nuvarande offentliga kedja. Intresserade parter kommer att ha lite tid att samla in en hel uppsättning genom att handla dem och när de har hela uppsättningen kan de göra anspråk på ett samlingsmynt.

En av de nya tjänsterna som kommer att erbjudas är NEM Ignite som är ett inkubatortyp. Kan du diskutera vad vi kan förvänta oss av detta?

Vårt team har funnit att det finns många bra idéer i blockchain-rymden, men ibland är de inte riktigt utvecklade så att de kan investeras. Vissa projekt har potential att bli kommersiellt lönsamma, men de behöver lite stöd och coachning för att komma dit, liknar inkubatorer i andra branscher. NEM Ignite är vårt svar på det – vi gör en liten finansiell investering och ägnar oss tid från olika människor och partners i ekosystemet för att coacha dessa projekt genom de tidiga startfaserna och hjälpa dem att förbereda sig för sina första investeringsrundor.

NEM Ignite tillkännagavs i mars 2020, och vid den tidpunkten hade vi förväntat oss att öppna en kohort just nu. Men med Covid och tillhörande ekonomiska miljö och investeringsmiljö har vi inte lanserat så snabbt som förväntat. Mycket av vårt fokus är på en framgångsrik lansering av Symbol och åtaganden kring dess utveckling. Vi inkuberar för närvarande en beta-kohort av ett projekt, som vi är mycket glada över och förväntar oss att meddela under de kommande veckorna. Vi förväntar oss att NEM Ignite öppnas igen i större utsträckning när ekonomin kommer tillbaka på en jämn köl.

Vad ser du som den största hindren för tillväxten av digitala värdepapper?

Jag ser detta som tvåfaldigt:

  • Förordning – Regleringen är på olika stadier i olika jurisdiktioner och är i vissa fall oklart. Medan det i stort sett rör sig i rätt riktning, rör sig det långsamt som alltid är fallet. Föreskrifter skrevs ursprungligen för olika tekniska tillvägagångssätt och behöver uppdateras över tid för att möjliggöra saker som gränsöverskridande listor och handel, eller åtkomst för detaljinvesterare som kan vara förvarare för digitala tillgångar. Sammantaget är reglering en viktig aktör i tillväxten av utrymmet för digitala tillgångar och kommer att visa sig vara avgörande under de kommande månaderna och åren..
  • Infrastruktur – Påtryckningseffekten av de reglerande hindren gör att vi befinner oss i början av den digitala värdepappersinfrastrukturen. Vi har inte gemensamma internationella standarder mellan reglerade börser och vårdnadshavare, till exempel har vi inte standardiserade AML / KYC-metoder. Denna brist på gemensam infrastruktur kommer att lösas och vi ser redan början på vissa framsteg, men detta är för närvarande ett hinder för tillväxt.

Finns det något annat som du vill dela om NEM eller NEM Ventures?

Jag rekommenderar att följa oss vidare Twitter och LinkedIn för att hålla dig uppdaterad om alla våra meddelanden som kommer ner i rörledningen. Inledningen till lanseringen av Symbol representerar en spännande tid för NEM-ekosystemet, och nu mer än någonsin välkomnar vi någon att nå ut och engagera sig!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me