Denna guide till decentraliserade börser förklarar vad som är decentraliserade börser och har en jämförelse av populära DEX på kryptovalutamarknaden idag.

Från och med nu är de allra flesta kryptovalutabörser fortfarande mycket centraliserade. Order, insättningar, uttag och transaktioner dirigeras i ett centraliserat eller slutet system. Stora utbyten som Binance eller Okex sparar / dirigerar alla beställningar inom sina egna servrar – och sålunda kallas de centraliserade utbyten. Men många kryptovalutaanalytiker tror att DEX (decentraliserade börser) kommer att vara den ledande formen av kryptovalutabörser när deras teknik och kapacitet är i nivå med sina centraliserade motsvarigheter. När allt kommer omkring är kryptovalutornas överklagande löftet om ”decentralisering”. Därför är det viktigt för framtiden för kryptovalutor att ha bra DEX med god likviditet.

Vad är en decentraliserad börs (DEX)?

Decentraliserat utbyte är en öppen källkodsplattform som fungerar i blockchain där ingen enskild enhet styr dataflödet. Det är den direkta motsatsen till centraliserade kryptovalutautbyten som Coinbase, Kraken eller Binance som styrs av företag och hanteras av centraliserade servrar. DEX förlitar sig inte på att någon enhet ska ha kundernas medel. Alla handelstransaktioner förekommer förmodligen direkt mellan användare i ett Peer-to-Peer-nätverk (P2P) via ett automatiserat, “pålitligt” system. DEX eliminerar följande uppenbara risker vid centraliserade börser:

 • Serverstopp
 • Hög möjlighet till marknadsmanipulation
 • Förlust av kundfonder
 • Dataintrång
 • Konkurs av växling

Många i kryptovalutorummet har upplevt ovanstående frågor när de handlar om centraliserade börser. DEX-enheter är utformade för att lindra dessa frågor och förhoppningsvis ger ett livskraftigt alternativ till centraliserade utbyten. Här är skillnaderna i ett nötskal:

decentraliserat utbyte, decentraliserat utbyte, populära dexs, DEX, DEXs

Den vanligaste DEX är vanligtvis beroende av en enda blockchain-plattform. Du kan till exempel handla ERC-20-tokens (tokens byggda på Ethereum blockchain) mot Ether (ETH) på DEX som är byggda på Ethereum blockchain, men du kommer inte att kunna handla dem mot NEP-5-tokens (tokens byggda på NEO-blockkedjan). Det finns lösningar på detta problem, dvs genom att skapa proxy-tokens (en digital tillgång som representerar en specifik kryptovaluta på olika blockchain-plattformar) eller genom att skapa ett decentraliserat escrow-system med flera signaturer. Det finns också andra kedjelösningar som utvecklas.

(Se mer: Analysera kryptovalutarisk: befintliga mynt vs ICO)

Fördelar med DEX

Det finns flera fördelar med DEX:

decentraliserat utbyte, decentraliserat utbyte, populära dexs, DEX, DEXs

Tillförlitlighet: Den största fördelen med en DEX jämfört med centraliserat utbyte är dess ‘förtroendefulla’ natur. I ett centraliserat system krävs förtroende för ett fullt fungerande system. Det finns flera risker förknippade med ett centraliserat system som kan äventyra hela systemet. När det gäller DEX är du inte skyldig att “lita på” företaget bakom DEX eller användare av plattformen eftersom alla transaktioner sker i ett transparent och automatiserat system.

Låga avgifter: Handelsavgifter på DEX är betydligt lägre jämfört med centraliserade börser; vissa DEX är till och med gratis. De enda avgifterna som användarna bär är kostnaden för att skicka transaktioner över blockchain (t.ex. gasavgifter på Ethereum Blockchain). Det måste dock anges att det finns tider när nätet är överbelastat och avgifterna tillfälligt uppblåsta.

Säkra: En annan stor fördel med DEX är det faktum att noder (datorer som är anslutna till blockchain-nätverket) distribueras globalt, vilket minskar riskerna för serverstopp samt möjligheten att hacka. Men naturligtvis måste en DEX vara populär i första hand för att uppnå en effektiv decentraliseringsnivå; ju fler noder det finns desto mer decentraliserat och fördelaktigt kommer nätverket att vara.

Integritet: DEX tillhandahåller sekretessfunktioner som allt sällsynt finns i centraliserat utbyte. Till skillnad från centraliserade börser som kräver besvärliga KYC-procedurer kräver handel på DEX inte att du anger dina personuppgifter eller information. Att omfamna integritet och anonymitet betyder inte att du är en brottsling. det betyder bara att du löser in dina naturliga rättigheter för att ha absolut kontroll över din integritet.

Regeringsresistent: Inga regeringar kan stänga av eller införa några regler gentemot DEX, eftersom de inte är juridiska enheter som verkar i en specifik jurisdiktion. DEX är öppna källkoder som fungerar i ett decentraliserat nätverk, vilket gör det extremt svårt för någon regering att försöka kontrollera det.

(Läs också: rypto Nybörjarguide: 5 saker som nybörjare bör veta)

Nackdelar med DEX

Så mycket som DEX låter fantastiskt, måste vi också vara medvetna om några problem och utmaningar som måste åtgärdas innan DEX kan så småningom ersätta centraliserade växlar.

decentraliserat utbyte, decentraliserat utbyte, populära dexs, DEX, DEXs

Dålig användarupplevelse: Det största problemet med DEX är att de flesta inte är tillräckligt användarvänliga. De flesta nya kryptovalutahandlare tycker att det är svårt och komplicerat att använda DEX, och föredrar istället att använda centraliserade börser som är mycket lättare att navigera. Det är svårt för DEX att få bredare adoption när de flesta av dem inte är supervänliga för nya handlare. Dessutom finns det tidigare saker som måste förstås innan man handlar på DEX, som att driva sin egen personliga kryptovaluta-plånbok som redan är komplex för den genomsnittliga personen att förstå.

Långsam: En annan viktig nackdel med DEX är att bearbeta transaktioner relativt långsammare än centraliserade börser. Stora centraliserade börser som Binance kan utföra affärer mycket snabbare eftersom de använder centraliserade servrar. DEX kräver tusentals olika datorer för att synkronisera med varandra och detta sätter dem i nackdel när det gäller hastighet eftersom centraliserade servrar kan bearbeta och utföra order snabbare. Det har varit allmänt känt att blockkedjor är mycket mer ineffektiva vid hantering av transaktioner på grund av skalbarhetsproblem.

Brist på likviditet: Likviditet är en enorm fråga för DEX. En hög grad av likviditet är avgörande för att varje börs eller marknadsplats ska fungera effektivt och effektivt. Tyvärr lockar DEX mycket lägre likviditet jämfört med centralbörser eftersom många tycker att det är komplicerat att handla på DEX. Hög likviditet skulle bara komma med större användning av plattformen.

Ingen marginalhandelsfacilitet: Marginalhandel har blivit populär för handlare att spekulera och säkra sina investeringar. Endast centralbörser – som Bitfinex, Kraken, Poloniex etc. – erbjuder denna möjlighet för tillfället.

(Se även: Guide om identifiering av bluffmynt)

Analys av 7 Major DEX

Låt oss titta på 7 populära decentraliserade börser och jämföra deras attribut baserat på ett antal funktioner:

decentraliserat utbyte, decentraliserat utbyte, populära dexs, DEX, DEXs

1. IDEX

decentraliserat utbyte, decentraliserat utbyte, populära dexs, DEX, DEXs

IDEX är ett Ethereum-baserat decentraliserat utbyte för handel med Ether (ETH) och ERC-20-tokens. IDEX är en populär DEX för nyhandlade ICO-token som ska handlas på innan de når en centralbörs. IDEX är relativt snabbt och anses vara mer användarvänligt jämfört med andra DEX. Precis som Etheredelta utnyttjar IDEX smarta kontrakt för användare för att hantera sina egna privata nycklar när de handlar i ett säkert P2P-nätverk.

En unik egenskap hos IDEX är att användare kommer att logga ut sina transaktioner med hjälp av nycklar medan IDEX kommer att sända transaktionen till Ethereum blockchain (IDEX kommer också att vara en Ethereum-nod). Detta ger effektiviteten i ett centraliserat utbyte utan att kompromissa med säkerhet och användarkontroll.

Hårdvaruplånböcker (Nano Ledger) och programvaruplånböcker (Metamask, MEW) kan enkelt integreras med IDEX. Faktum är att du kan skapa din egen ETH-baserade plånbok på IDEX. IDEX har sina egna inbyggda tokens som heter AURA, som körs på en Proof-of-Stake-modell som gör det möjligt för spelare att tjäna en andel av avgifter som genereras av IDEX och framtida Aurora-produkter. Aurora är företaget bakom IDEX.

Här är en sammanfattning av IDEX: s attribut:

decentraliserat utbyte, decentraliserat utbyte, populära dexs, DEX, DEXs

(Läs mer: Bitcoin vs Alt Coins Returns: Jämförelse av vinster mellan Bitcoin & Altcoins Investing)

2. ForkDelta

decentraliserat utbyte, decentraliserat utbyte, populära dexs, DEX, DEXs

EtherDelta var en gång det mest populära decentraliserade börsen men förlorade sin popularitet efter att det såldes till nya ägare som införde tvivelaktiga policyer och beslut. ForkDelta föddes sedan från en gaffel av EtherDelta. Även om handelsvolymen är begränsad är den fortfarande en av de bästa DEX-erna för ERC-20-tokenhandel. Även om IDEX använder en hybrid-decentraliseringsmodell som kräver att dess noder sänder transaktioner är Forkdelta helt decentraliserat eftersom alla transaktioner går genom blockchain. Projekt behöver inte få godkännande från administratörer för att manuellt godkänna inlämning av tokenlistor. Alla ERC-20-token kan handlas automatiskt om det finns köpare och säljare.

Användargränssnittet för ForkDelta kan vara komplext och skrämmande för genomsnittliga användare. När det gäller plånboksintegration är Metamask och MEW den enklaste plånboken som kan integreras i ForkDelta. När det gäller integrationer med andra plånböcker som hårdvaruplånböcker är det tyvärr inte lika användarvänligt som de andra DEX-enheterna.

Här är en sammanfattning av ForkDeltas attribut:

decentraliserat utbyte, decentraliserat utbyte, populära dexs, DEX, DEXs

3. Waves DEX

decentraliserat utbyte, decentraliserat utbyte, populära dexs, DEX, DEXs

Waves DEX är en förlängning av Waves ekosystem, som har sin egen blockchain och ett inbyggt mynt som heter WAVES. Det betraktas som den ”snabbaste DEX” eftersom den är byggd på Waves-plattformen, som kan bearbeta över 440 transaktioner per sekund (TPS). Denna kapacitet dvärgar liknande Ethereum blockchain (7 TPS) och till och med Bitcoins blockchain (15 TPS). Waves DEX använder en decentral hybridstruktur eftersom den utnyttjar en centraliserad ordermatchningstjänst.

En unik egenskap hos Waves DEX är att den stöder handel med mynt utanför dess blockchain (som BTC & ETH), till skillnad från tidigare DEX som bara stöder mynt som skapats på sin egen inhemska blockchain. En annan unik funktion är att transaktioner på Waves Dex – som med Waves blockchain – är mycket snabbare än andra offentliga blockkedjor eller DEX. Om det inte räcker kan du handla en kryptovalutatillgång byggd i nätverket för att representera en annan kryptovaluta (BTC, ETH, LTC, Zcash, Dash, BCH och Monero) eller till och med fiat.

Waves DEX har också en mobilapplikation och inbyggda plånböcker (eftersom DEX är byggd på sin ursprungliga blockchain) för att underlätta användarnas bekvämlighet. Waves DEX är en av de DEX som har en stor mängd funktioner och funktioner, och kommer att vara en att se upp för. Här är en sammanfattning av Waves DEX: s attribut:

decentraliserat utbyte, decentraliserat utbyte, populära dexs, DEX, DEXs

(Se även: Crypto Beginners Guide: 5 Things Crypto Newbies Should Know)

4. OpenLedger

decentraliserat utbyte, decentraliserat utbyte, populära dexs, DEX, DEXs

OpenLedger är en decentraliserad handelsplattform som är byggd på Bitshares grafenteknik, som har teoretiska hastigheter på upp till 100.000 TPS. Detta gör att OpenLedgers DEX kan skala med fler transaktioner. OpenLedger har också ett par inbyggda stablecoins på plattformen som kallas bitUSD och bitCNY.

En unik egenskap hos OpenLedger är att DEX möjliggör handel med både kryptovaluta- och fiat-fonder. Open Ledger har en inbyggd plånbok i sin DEX, vilket underlättar användarvänligheten.

När det gäller plånboksintegration med externa plånböcker får OpenLedger låg poäng på det eftersom användare inte kan synkronisera sina programplånböcker (till exempel Metamask) till OpenLedger. Användare måste skapa ett konto via OpenLedger och välja något av två alternativ: med bin-fil eller med normalt kontonamn / lösenord. Processen är dock snabb utan behov av KYC-procedurer.

Här är en sammanfattning av Open Ledgers attribut:

decentraliserat utbyte, decentraliserat utbyte, populära dexs, DEX, DEXs

5. CryptoBridge

decentraliserat utbyte, decentraliserat utbyte, populära dexs, DEX, DEXs

CryptoBridge är ett decentraliserat utbyte som också bygger på Bitshares-nätverket och utnyttjar Graphene-teknik, vilket möjliggör höga transaktioner och skalbarhet. Till skillnad från OpenLedger som körs på en hybrid decentraliseringsmodell, kör CryptoBridge på ett federerat distribuerat gatewaysystem som körs på en Delegated-Proof-of-Stake-konsensusmekanism .. Systemet drivs av CryptoBridges ursprungliga mynt som heter BridgeCoin (BCO), vilket stimulerar deltagare att sätta sina mynt för en andel av vinsten som genereras genom DEX.

En unik aspekt av CryptoBridge är att den använder en blockchain-baserad orderbok. Detta innebär att alla former av transaktioner – insättning, uttag, ordermatchning – lagras i blockchain. Detta säkerställer att CryptoBridge skördar alla fördelarna med ett verkligt decentraliserat system. Dessutom erbjuder CryptoBridge ett av de mest omfattande valutahandelsparalternativen av alla DEX, med över 166 handelspar.

När det gäller plånboksintegration liknar det OpenLedger där användare rekommenderas att skapa sina egna plånböcker via CryptoBridge-plattformen. Det finns inget alternativ att synkronisera programvaruplånböcker som Metamask eller MEW med DEX.

Här är en sammanfattning av CryptoBridge-attribut:

decentraliserat utbyte, decentraliserat utbyte, populära dexs, DEX, DEXs

6. Switcheo

decentraliserat utbyte, decentraliserat utbyte, populära dexs, DEX, DEXs

Switcheo liknar kanske IDEX, men bygger på NEO blockchain. Huvudmålet för Switcheo är att underlätta utbytet av neo-baserade (NEP-5) tokens. Eftersom NEO-blockchain klarar av hastigheter upp till 1000 TPS, utnyttjar Switcheo den möjligheten för att ge en effektiv och högpresterande handelsmiljö. Switcheo utnyttjar smarta kontrakt för att underlätta genomförandet av affärer inom peer-to-peer-nätverket (P2P).

Det ultimata målet för Switcheo är att kunna stödja kedjekapacitet med andra populära kedjor som Qtum (QRC20), ETH (ERC20) och till och med Stellar. Du hittar i stort sett alla NEP-5-symboler som finns på Switcheo. Switcheo är den bästa DEX för handel med NEO eller GAS mot alla typer av NEP-5-tokens

När det gäller plånboksintegration är det relativt enkelt att synkronisera sin NEO-plånbok till Switcheo.

Här är en sammanfattning av Switcheos attribut:

decentraliserat utbyte, decentraliserat utbyte, populära dexs, DEX, DEXs

7. Stellar DEX (StellarTerm)

decentraliserat utbyte, decentraliserat utbyte, populära dexs, DEX, DEXs

Stellar DEX är en öppen källkod DEX byggd ovanpå Stellar blockchain. StellarTerm tillåter vem som helst att utfärda och flytta tillgångar som innehas av användarkonton, med en inbyggd plånbok som är integrerad tillsammans med DEX.

En unik egenskap hos Stellars DEX är att den stöder korsbetalningsfunktioner för både kryptovaluta- och fiatpar. Detta erbjuder användarna ett flexibelt tillvägagångssätt för att enkelt byta valutor i global skala.

När det gäller plånboksintegrationer kan användare bara skapa en inbyggd plånbok via Stellar-plattformen eller med en hårdvaruplånbok (Ledger Nano).

Här är en sammanfattning av StellarTerms attribut:

decentraliserat utbyte, decentraliserat utbyte, populära dexs, DEX, DEXs

(Du kanske också är intresserad av: Nybörjarguide för ICO-investering: Hur man deltar i ICO: er)

Gynnsamma resurser för att komma igång

Om du börjar din resa in i den komplexa världen av kryptovalutor, här är en lista med användbara resurser och guider som hjälper dig på väg:

decentraliserat utbyte, decentraliserat utbyte, populära dexs, DEX, DEXs

Handel& Utbyta

 • Crypto Guide 101: Välja den bästa Cryptocurrency Exchange
 • Guide till Bittrex Exchange: Hur man handlar på Bittrex
 • Guide till Binance Exchange: Hur man öppnar Binance-konto och vad du borde veta
 • Guide till Etherdelta Exchange: Hur man handlar på Etherdelta
 • Guide till Cryptocurrency Trading Basics: Introduction to Crypto Technical Analysis
 • Kryptovalutahandel: Förstå kryptovalutahandelspar & Hur det fungerar
 • Handbok för kryptohandel: 4 vanliga fallgropar som varje kryptohandlare kommer att uppleva

Plånböcker

 • Guide till Cryptocurrency Wallets: Varför behöver du plånböcker?
 • Guide till Cryptocurrency Wallets: Öppna en Bitcoin Wallet
 • Guide till Cryptocurrency Wallets: Öppna en MyEtherWallet (MEW)

Läs också: Crypto Trading Guide: 4 vanliga fallgropar Varje Crypto Trader kommer att uppleva och guide till Cryptocurrency Trading Basics: Introduktion till Crypto Technical Analysis.

Anmäl dig till vårt gratis Cryptocurrency-webinar nu för att lära dig allt du behöver veta om kryptoinvestering.

Få vår exklusiv e-bok som kommer att vägleda dig steg för steg för att komma igång med att tjäna pengar via Cryptocurrency-investeringar!

Du kan också gå med i vår Facebook-grupp på Behärska Crypto: Advanced Cryptocurrency Knowledge att ställa frågor om kryptos!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me