Digitala valutor, även kända som e-pengar, är nu mer populära än någonsin. Fram till nyligen saknade den digitala valutan säkerheten för att eliminera behovet av papperspengar. Men med uppkomsten av internet och tillkomsten av blockchain-teknik är detta inte längre fallet. Idag är digitala pengar inställda på att förändra marknaden för alltid.

Viktigt är att digitala valutor fyller all användning av traditionella former av pengar. Du kan köpa varor eller betala för tjänster via dessa tekniskt överlägsna ekonomiska alternativ. Digitala pengar ger användarna omedelbara transaktioner och mer transparens på marknaden. Som sådan planerar fler länder att avslöja någon form av digital valuta under de närmaste åren.

Vad är en digital valuta?

Till skillnad från sina traditionella motsvarigheter finns digitala valutor bara på internet. Denna nya form av pengar är helt immateriell, du kan inte röra eller känna dem. Det finns bara i den digitala världen. Varje aspekt av deras utfärdande, överföring och arkivering är digital. Följaktligen behöver du en internetstödd enhet för att få tillgång till dessa medel.

Fördelar med digital valuta

Digitala valutor ger betydande fördelar för marknaden. För det första ger de användarna ett mer strömlinjeformat alternativ. Betalningar i digital valuta som både omedelbar och låg kostnad. Dessutom introducerar de en högre nivå av registrering och öppenhet i sektorn.

Peer-to-Peer-transaktioner

Digitala valutor utför dessa uppgifter via ett peer-to-peer-transaktionsprotokoll. Precis som när du ger någon en bit fiatvaluta, kräver digital valuta inga mellanhänder för att fungera. Denna minskning av tredje part inom transaktionen ökar effektiviteten. Dessutom minskar det avsevärt transaktionstider och kostnader.

Dessa fördelar syns verkligen när man diskuterar gränsöverskridande betalningar. Om du någonsin har försökt att skicka pengar internationellt vet du att processen är tidskrävande och innebär flera kontroller. Dessutom kan kostnaderna för att skicka pengar internationellt vara så höga som 7 procent enligt rapporter.  Faktum är att din prissättning beror starkt på ditt val av finansinstitut.

Den internationella växelkursen kan också äta upp en stor andel av dina medel när du skickar pengar över gränserna. Digitala valutor kan eliminera dessa avgifter eftersom många fungerar utan gränser. Kryptovalutor som Ripples XRP eliminerar specifikt dessa farhågor för stora bankinstitut som vill skicka medel.

Historik för digitala valutor

En amerikansk datavetare vid namn David Chaum krediteras med att utveckla det första konceptet för digitala valutor redan 1983. År 2990 skapade Chaum en arbetsmodell för sin teori som kallades – DigiCash. Konceptet var år före sin tid. Följaktligen fick den aldrig den fart som behövs för att överleva på marknaden.

Den första registrerade offentliga användningen av digital valuta i stor skala uppstod 1996. Valutan, känd som e-guld säkerställde miljontals aktiva användare innan den stängdes av myndighetspersoner 2008. Från den tidpunkten kom en myriad av företagsstödda digitala valutor in på marknaden.

Alla dessa digitala valutor stötte på ett problem som kallas “dubbla utgifter”. I grund och botten kämpade utvecklare för att utveckla sätt att se till att varje digital valuta bara kunde spenderas en gång under transaktioner. Denna utgåva såg en lösning med introduktionen av världens första kryptovaluta – Bitcoin.

Bitcoin (BTC)

Bitcoin markerade en förändring av finansiell teori på marknaden. För första gången i historien fyllde digitala pengar de tre huvudfunktionerna i valuta. Det var ett bytesmedel, en räkenskapsenhet och en värdeförråd. Dessutom var det knappt, otydligt och bärbart.

Whitepaper för Bitcoin

Whitepaper för Bitcoin

Viktigt är att Bitcoin löste problemet med dubbla utgifter genom integrering av tidsstämplade kryptografiska block. Bitcoin använder en del av tidsstämpeln i hashingalgoritmen för följande block. Som sådan skulle en hackare behöva göra om hela blockkedjan för att ändra den. På detta sätt blev Bitcoin den första oföränderliga och oföränderliga digitala valutan som fanns.

Antagandet av Bitcoin slog en feberig tonhöjd 2017. Vid den tiden såg Bitcoin ett marknadsvärde på hela tiden på knappt 20 000 dollar per mynt. Den ökade nätverksanvändningen skapade dock stora trängsel. Som sådan lyfte den fram skalbarhet problem inom nätverket. Dessa frågor ledde till skapandet av ett antal Bitcoin-spin-offs. Mest kända Bitcoin Cash.

Idag har kryptomarknaden tusentals valutor. Dessutom behandlas Bitcoins skalbarhetsproblem via ett off-chain-protokoll som kallas Blixtnätverk. Detta protokoll använder privata betalningskanaler för att eliminera mycket av trängseln som plågade nätverket 2017.

Centralbankens digitala valuta (CBDC)

Med erkännande av de tekniska fördelarna med blockchain-teknik är centralbanker nu stora aktörer i kryptovalutautrymmet. Till skillnad från Bitcoin har centralbankens digitala valuta (CBDC) dock en centraliserad distribuerad storboksteknik (DLT). Denna teknik gör det möjligt för centralbankerna att utfärda och kontrollera penningförsörjningen på ett sätt som liknar det nuvarande fiatvalutasystemet.

Idag har flera länder planer på att utfärda digitala valutor de närmaste åren. Hittills meddelade Ryssland, Indien, Uruguay, England och Sverige alla digitala valutainitiativ. Men i alla dessa fall är den digitala valutan avsedd att komplettera den aktuella fiatvalutan på marknaden.

Kanske inom en nära framtid kommer du att se länder ta ett steg bort från papperspengar helt. Studier har visat att konsumenterna känner självsäker vid användning av fiat-alternativ som betalkort. Om allmänheten fortsätter att skifta i den här riktningen finns det definitivt utrymme för ytterligare kryptoanvändning.

Framtiden för digital valuta

Med tanke på världens nuvarande tillstånd kommer digitala valutor att explodera under det kommande året. Idag finns det en robust digital infrastruktur för att stödja massanpassning av dessa valutor. Dessutom katapulteras deras utveckling i rampljuset tack vare Coronavirus-pandemin. Du kan förvänta dig att denna trend fortsätter när fler människor över hela världen får tillgång till höghastighetsinternet. För närvarande fortsätter digitala valutor som Bitcoin att omforma de internationella samfundens definition av pengar.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me