Edmond Tuohy är VD för MERJ Exchange. MERJ Exchange är ett innovativt globalt finansiellt utbyte från flera håll till aktier, skulder och derivat.

MERJ lanserar snart sina digitala tillgångar och säkerhetstokenmarknader tillsammans med möjligheten att investera i MERJ Exchange.

Antoine: MERJ Exchange är en värdepappersbörs som för närvarande erbjuder aktier, derivat och en skuldmarknad. Vad är inspirationen med att expandera till digitala värdepapper?

ED: Vi tror starkt på digitaliseringens potential för att förändra kapitalmarknaderna. Helt enkelt tror vi att det är framtiden. Det finns tre anledningar till varför vi går i den här riktningen:

1) Denna teknik kan effektivisera allt vi gör på värdepappersmarknaderna, från emission till aktieägarregister, efterlevnad, distribution, röstning etc. Möjligheten att effektivisera stora bitar av denna arbetsström är mycket attraktiv och skulle gynna alla inblandade.

2) Vi kan dramatiskt minska friktioner för människor som kanske inte har deltagit i kapitalmarknaderna tidigare. Med friktioner menar jag att du inte behöver en dator eller ett börsmäklarkonto eller till och med ett bankkonto. Många tillväxtmarknader har bemyndigats av revolutionen “mobil först”. Vi vill bygga en åtkomstpunkt till kapitalmarknaderna som integreras sömlöst med det ekosystemet.

3) Vi är perfekt inställda för det. Vi driver en reglerad marknad med integrerad infrastruktur efter handel, vilket är ganska ovanligt. Om man tittar på andra reglerade marknader runt om i världen är de bundna till en central clearing / central förvaringsmodell. Det betyder att många olika organisationer måste komma överens om exakt hur man bearbetar digitala tillgångar. Vi har infrastruktur- och myndighetsgodkännande för att föra både institutionella och privata investerare till en värld av digitala tillgångar på ett sätt som överensstämmer från slut till slut.

Antoine: Vad symboliserar namnet MERJ?

Ed: Jag är glad att du frågade det. Jag älskar namnet MERJ. Så mycket som vi starkt tror på tokenisering tror vi också starkt på principerna i värdepapperslagar, investerarskydd och reglering. MERJ är en referens till idén att kombinera det bästa från den gamla världen och det nya. Det bästa av traditionellt marknadsskydd med alla potentiella fördelar med denna digitala teknik. Det är också en hänvisning till tanken att slå samman alla lager i bosättnings- och vårdkedjan. Istället för att flera avstämningar tar några dagar kan vi se fram emot en nästan omedelbar transaktion.

Antoine: MERJ Exchange Limited är för närvarande den enda licensierade värdepappersbörsen i Republiken Seychellerna. Vad fick dig att välja denna hemvist gentemot andra populära offshore-jurisdiktioner?

Ed: Vi är en reglerad marknad – genom att vi erbjuder samma funktion på Seychellerna som LSE i Storbritannien och NYSE i USA. Det är inte så mycket att vi valde Seychellerna, mer att Seychellerna behövde en börs och vi var rätt människor att göra det. Denna historia började efter GFC, när IMF och Världsbanken satte sig ner med Seychellernas regering och uppmuntrade dem att utveckla finanssektorn här. En del av det var att etablera en börs. Vi lägger oss fram för att göra det och har arbetat hand i hand med tillsynsmyndigheter här sedan 2011 för att bygga ett internationellt utbyte. Våra listor står nu för mer än 20% av den nationella BNP, vilket är ett viktigt mått för att utvärdera en ekonomins mognad. FSA Seychellerna är nu en associerad medlem av IOSCO och MERJ är en ansluten medlem av World Federation of Exchanges. Dessa är inte triviala prestationer och är mycket viktiga när det gäller institutionella investeringsmandat, så vi kan öppna denna marknad för en bredast möjlig pool av globalt kapital.

Antoine: Hur många värdepapper som för närvarande är noterade på börsen? 

Ed: 29 eget kapital och 2 skulder. Vi har emittenter från 5 kontinenter och investerare från 7.

Det tar tid att bygga den typ av infrastruktur och regelverk vi har här – och det finns inga genvägar. Vi har nu en bra grund för en mycket spännande tillväxtfas.

Antoine: De flesta av de företag som är noterade på MERJ-börsen är afrikanska, vilket är helt meningsfullt eftersom Seychellerna ofta visas som Caymanöarna på den afrikanska kontinenten. De flesta investerare i Europa kommer att känna till Seychellerna, men detsamma kan förmodligen inte sägas för nordamerikanska och asiatiska investerare. Tror du att du kommer att behöva utbilda STO om fördelarna med att vara noterad på en börs i denna jurisdiktion? 

Ed: Vi följer IOSCO: s och WFE: s normer, internationella investerare bryr sig inte om vi är i London eller Seychellerna. Vi har redan emittenter från Nordamerika, Asien, Australien, Europa och Afrika. Vi kommer att tillhandahålla något som inte finns tillgängligt någon annanstans och emittenter kommer att gå dit likviditeten är.

Med detta sagt är Seychellerna faktiskt en fantastisk historia om internationellt samarbete. Det finns så många anledningar till att Seychellerna är en bra jurisdiktion och alla STO-emittenter som är seriösa kommer att göra sin forskning och snabbt inse det. Under de senaste tio åren har regeringen och tillsynsmyndigheterna arbetat med internationella organ som OECD och FATF för att få Seychellerna att uppfylla de högsta internationella standarderna. OECD rankar det nu med Storbritannien, Japan, Tyskland, USA och Australien. Sedan IMF och Världsbanken gick in i landet har det gått från en B-rating till BB. Det understryker verkligen ekonomins bana. Vår uppfattning är att STO-marknaden sannolikt kommer att vara ganska gränslös, men emittenterna kommer inte att vilja gå till en jurisdiktion som inte uppfyller dessa höga internationella standarder, eftersom det kommer att locka större granskning från andra tillsynsmyndigheter. På värdepappersmarknaderna finns det ingen regleringsarbitrage, folk vill ha klarhet och enkelhet, inte extra krångel. Seychellerna erbjuder att i överflöd, liksom ett fördelaktigt skatteregime, många dubbelbeskattningsavtal, en blomstrande företagssektor, konkurrenskraftig prissättning. Om allt detta inte räcker för dig är det inte det värsta stället att besöka för affärer.

Antoine: Vad kommer att vara ombord- och listningskraven för nya STO: er? 

Ed: Vår inbyggda procedur följer samma KYC / AML-process som för kunder som vill handla börsnoterade värdepapper. När det gäller noteringskraven måste den valda tokenstandarden vara förenlig med våra regler, men annars är de exakt samma som för våra traditionella värdepapper. Vi har tre aktiebrädor, en huvudstyrelse, en SME-styrelse och en venture board. En STO måste välja vilken styrelse som passar bäst och sedan uppfylla noteringskraven. Vi arbetar med en sponsorrådsmodell, så STO kommer att arbeta med ett av våra globala nätverk av sponsorer för att förbereda dem för listning. Sponsorn åtar sig ansvaret för tillbörlig aktsamhet och att lämna alla relevanta uppgifter. Detta är samma process som en emittent skulle gå igenom för att lista på AIM i Storbritannien eller Toronto-börsen i Kanada. Vi tycker att det är en bra modell och fungerar bra för STO-emittenter.

Antoine: Du meddelade nyligen att du kommer att lansera din egen säkerhetstoken, som sedan handlas på din egen börs. Vilket är det förväntade datumet för denna STO-lansering? Känner vi också till hårddisken ännu?

Ed: Först måste vi notera vårt eget kapital genom introduktion på börsen. Detta är överhängande, och när det är klart kommer det att vara det första kapitalet som noteras på en nationell börs i tokeniserad form. Det är egentligen en ganska viktig vattenpunkt för den digitala tillgångssamhället. Den efterföljande STO kommer att vara ett offentligt erbjudande på ~ 15% av det tokeniserade aktiet. Vi vill inte lansera STO till toppsommar så vi väntar antagligen ett par månader nu. Fonderna är avsedda för tillväxtkapital, till stor del för att få fler människor ombord. Vi är mycket säkra på vår pipeline och vi behöver ytterligare personer i drifts- och efterlevnadsroller för att tillgodose efterfrågan.

Antoine: Vilka fördelar kommer investerarna att få av denna investering? 

Ed: Fördelen är en andel i ett utbyte som vi tycker är unikt. Vi har flexibiliteten att handla, rensa, avveckla och registrera värdepapper själva eller ansluta till någon annan global infrastruktur om det är bättre. Detta i sig är ovanligt och en avsiktlig del av Seychellernas lag, som var utformad för att se utåt. Tänk på vår regulatoriska status, licenser, behörigheter, vår affärsstruktur, kombinationen av reglerade börs- / clearing- / depositarienheter, tydligheten från vår tillsynsmyndighet och det faktum att Seychellerna är en respekterad jurisdiktion med en modern bransch för finansiella tjänster. När du tittar på alla dessa faktorer i kombination inser du att det är ett mycket övertygande och helt unikt förslag. Vi har här en möjlighet att bygga en verkligt världsklass infrastruktur för nästa generation kapitalmarknader. Våra konkurrenter runt om i världen är som LSE och NYSE och de kan inte röra sig så snabbt och beslutsamt. Det finns stora fiskar och det finns lite fiskar, men vi tycker att vi är en snabb fisk! Våra investerare kommer att äga en andel i ett mycket spännande företag som står i spetsen för nästa generation av finansmarknadens infrastruktur.

Antoine: När förväntar du dig att ditt första erbjudande om säkerhetstoken går live?

Ed: Vi har ett antal emittenter som vill trycka på knappen så snart som möjligt. Jag är tyst övertygad om att vi kommer att ha gjort en handfull före årets slut och ett par dussin inom de närmaste tolv månaderna.

Antoine: Finns det något annat som du vill dela om MERJ Exchange?

Ed: Vi har ett fantastiskt team baserat på Seychellerna, Kapstaden, Johannesburg och London. Vi letar efter erfarna proffs på marknaden som kan gå med oss ​​och hjälpa till att leverera vår vision. Om någon vill arbeta i Seychellerna eller Kapstaden, eller representera oss i en annan region, kan du skicka ett CV till oss [email protected]

Antoine: Tack för den fantastiska intervjun. Den som vill lära sig mer bör besöka Merj Exchange.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me