Claus Skaaning är VD för Digishares, en mjukvarulösning som används genom emissionen och den löpande förvaltningen av de tokeniserade aktierna.

Du var tidigare COO för Venturefusion – ett kryptosäkerhetsekosystem för start och skapande av start. Hur övergick du till att bli VD för DigiShares?

Visionen om VentureFusion är att skapa en decentraliserad inkubatorplattform för startups. Det kommer att fungera som en samarbets- och bootstrapping-plattform där grundare kan tokenisera kapitalet i sina startups (även om det inte finns någon juridisk enhet) och använda aktietoken som betalningsmedel för alla som bidrar till start. Grundare kan sedan göra en plan för hur mycket eget kapital de vill spendera för att utveckla olika delar av sin start, vilket gör individuella planeringsallokeringsplaner för kortfristiga bidragsgivare som frilansare och långsiktiga bidragsgivare, som medgrundare och permanenta lagmedlemmar, under intjäningsvillkor. VentureFusion är fortfarande ett pågående aktivt projekt men det drivs främst av min medgrundare Yuriy Zubarovskiy dessa dagar.

VentureFusion uppmanade oss att titta på hur man tokeniserade kapital och i början av 2018 var detta ett relativt nytt koncept. Vi gick till några av de första konferenserna i Europa om konceptet och bestämde oss för att skapa ett nytt projekt, GoSecurity, som skulle fokusera på tokenisering av värdepapper. Detta projekt ommärktes senare till DigiShares och jag blev VD. Det är nu mitt primära fokus att hantera och utveckla DigiShares.

Kan du utarbeta de tjänster som DigiShares erbjuder?

DigiShares är en av de ledande leverantörerna av infrastruktur för vit etiketter för utfärdande och förvaltning av värdepapperstokenisering i Europa. Vår första produkt var en enda projektplattform för utfärdande och långsiktig förvaltning av tokeniserade värdepapper, och vi släpper bara ut en större uppgradering som kan hantera flera projekt med mycket mer funktionalitet. Vi är ett av få företag i Europa – och det enda i Norden som kan tillhandahålla en operativ plattform av denna typ.

Vår plattform kan hantera det fullständiga arbetsflödet för ett STO (erbjudande om säkerhetstoken), från investerarregistrering, verifiering (KYC / AML), godkännande, till det faktiska inköpet av tokens med fiat eller crypto, undertecknande av kontrakt (e-signaturer), token översikt över innehavstabell, kommunikation med symbolinnehavare, omröstning (bolagsstämma), utdelning av utdelning osv.

För tokeniserat eget kapital erbjuder vi en unik funktion där vi låter en andel av aktieägarna vara icke-tokeniserade, dvs. så digitaliserade som möjligt men inte tokeniserade, så utan utgivna token. Detta sker genom kundförfrågan eftersom vissa av våra kunder har uttryckt oro för att de skulle vilja kontakta både krypto- och icke-kryptoinvesterare – och icke-kryptoinvesterare kan föredra en icke-tokeniserad registrering. En annan unik funktion som vi arbetar med är en mini-exchange, en intern OTC-liknande handelsplattform för tokeninnehavarna inom ett enda projekt.

Sammantaget erbjuder vi lösningar som gör det möjligt för alla att genomföra sin egen STO eller erbjuda ett antal samtidiga STO. Vi arbetar främst i partnerskap med vita märken där kunderna erbjuder lösningen under eget varumärke.

Förutom att tillhandahålla programvaran erbjuder vi också åtkomst till säkerhetstoken-ekosystemet. Vi har ett stort nätverk av partners för juridik, investeringar, vårdnad, KYC / AML, etc. Några av dessa är integrerade i plattformen.

Digishares är ett av få företag i branschen som har sitt huvudkontor i Danmark. Stöder de danska värdepappersreglerna digitalisering av aktier?

Medan vi är baserade i Danmark och bekymrade över lokala värdepappersbestämmelser är det viktigt att på förhand ange att vi är agnostiker och kan verka från alla jurisdiktioner. Vi har faktiskt pågående projekt i både Europa och USA.

Lokalt arbetar vi med en dansk advokat och de danska tillsynsmyndigheterna för att fastställa om aktier kan representeras som tokens. Hittills har vår advokat fastställt att tokeniserade aktier stöds av dansk lagstiftning men vissa detaljer behöver bekräftas av tillsynsmyndigheten och ministeriet för industri, näringsliv och finans. DigiShares har ansökt om att delta i den danska tillsynsmyndighetens sandlåda för att ytterligare analysera hur symboliserade värdepapper kan samexistera med dansk lag.

Vissa länder stöder inte tokenisering av aktier eftersom de kräver antingen pappersbaserade aktiecertifikat eller notariserad handel. Lyckligtvis stöder den danska värdepapperslagstiftningen digitalisering av aktier och har inget av dessa krav.

Möjligheten att tokenisera aktier (och andra typer av värdepapper) är naturligtvis viktigt för DigiShares och för danska företag, men det kommer att ha betydelse även utanför Danmark, eftersom värdepapper som utfärdas i Danmark kan passeras till alla EU-länder. Vi tror att Danmark kan vara en bra STO-destination av ovanstående skäl – men också för att vi tror att andra typiska STO-kostnader kan minskas avsevärt här (införlivande, juridiska kostnader etc.). Som en extra fördel är Danmark en mycket pålitlig finansiell jurisdiktion med en av de lägsta nivåerna av korruption i världen.

Hur är säkerhetstoken ekosystem och gemenskap i Danmark?

Det är ännu ganska litet men vi gör vårt bästa för att utveckla det med regelbundna konferenser i Köpenhamn. Vi anordnar en årlig konferens med fokus på tokeniserade värdepapper (Fintech Disruption Summit – http://www.fintechdisrupt.dk/en/home/) och regelbundna evenemang om olika typer av tokenisering, nästa gång den 12 september med fokus på fastighetstokenisering (http://www.digishares.io/events).

Vi är för närvarande det enda nordiska företaget med en STO-utgivningsplattform och vi är också de första som genomför en STO. Vi förväntar oss dock att andra snart kommer med oss.

Du håller för närvarande på att samla in pengar till din egen STO. Hur mycket samlar du in och vilka fördelar investerarna får?

Vi höjer strax under 1 miljoner euro. Denna relativt låga gräns sattes för att göra det möjligt för oss att närma oss privatinvesterare och marknadsföra STO offentligt i hela Europa. Dessutom har vi lämnat in ett formulär D i USA så att vi kan kontakta amerikanska ackrediterade investerare. Europeiska regelverk är mer flexibla än USA och gör det möjligt för oss att göra en mer ”demokratisk” STO eftersom vi får rikta oss till privatpersoner i nästan alla europeiska länder.

Vi har utformat vår STO så att investerare får stamaktier i företaget med exakt samma styrningsrätt som grundare, liknande en vanlig börsintroduktion. Många STO designar “handikappade” tokens med ganska begränsade styrningsrättigheter för investerare men vi ville inte göra det. Generellt tror vi att det kommer att vara ett problem för STO-industrin om emittenter fortsätter att skapa tokens med mycket begränsade investerarstyrningsrättigheter.

Vad är planerna för de insamlade medlen?

De insamlade medlen kommer att användas för att påskynda vår utveckling & marknadsföringsinsatser. Dessutom finns det vissa licenser vi vill få för att utvidga verksamheten. Generellt sett ser vi fler leads & möjligheter just nu än vi har resurser att utnyttja.

Du arrangerar ett evenemang på tokeniserad fastighet i Köpenhamn den 12 september. Ser du fastigheter som den mest lovande tillgångsklassen som tokeniseras?

Ja, om du tittar på statistik och pratar med branschexperter finns det enighet om att fastigheter är den största homogena delen av STO-marknaden just nu. Så för närvarande riktar vi vårt marknadsförings- och utvecklingsarbete i den här riktningen. Vårt fastighets-tokeniseringsevenemang kommer att delta av cirka 100 fastighetsmäklare från Norden. 90% av dem är icke-blockchain-människor som vi hoppas kunna motivera och inspirera att anta blockchain. Generellt går vi inte till många blockchain-branschevenemang utan spenderar snarare våra ansträngningar på traditionell ekonomi & fastighetsbranscher.

Vi hoppas kunna tillkännage en STO för fastigheter ganska snart, och vi är också involverade i ett riktigt spännande projekt om att skapa eurasiska säkerhetsbörser.

Vilka andra tillgångsklasser kommer du att fokusera på?

Genom partners tittar vi också på skuld och obligationer, men vi fokuserar främst på eget kapital i detta skede. Plattformen kan hantera vilken typ av säkerhet som helst.

Var ser du att branschen är om fem år och DigiShares roll i denna bransch?

Vi ser för närvarande två stora trender; en med startups som försöker skapa en ny parallell finansiell infrastruktur och en annan med etablerade aktörer som antar blockchain och närmar sig de nya möjligheterna i sin egen hastighet. Dessa två trender kommer så småningom att slå samman och en ny finansiell infrastruktur kommer att dyka upp där några gamla finansinstitut fortfarande kommer att finnas och några av de nya aktörerna kommer att etableras som ledare. Vi ser bara en eller två huvudsakliga standarder för säkerhetstokenprotokoll. Konsumenten (investerare) är de verkliga vinnarna med kraftigt minskade avgifter för handel, sänkta räntor för skulder, ökade räntor för insättningar, snabbare och effektivare finansiell verksamhet etc..

För mer information, besök vår sida om Digishares företagsinformation eller Digishares webbplats.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me