En titt på vad som orsakade att Bitcoin tappade 7 000 dollar på måndagen den 4 januari och lärdomarna från prisjusteringen

Bitcoin såg sin första korrigering av året på måndagen den 4 januari när priset sjönk från söndagens högsta på 34 793 dollar, enligt OKEx BTC-indexpriset, till sin lägsta punkt på 27 793 dollar runt 10:00 UTC – en minskning med 20% . Tillfälligt fyllde språnget CME-koncernens största BTC-framtidsgap någonsin inom 12 timmar efter öppnandet.

Enligt TradingViews data stängde CME Bitcoin futures förra fredagen på 29 220 dollar och öppnade söndag kväll UTC till 33 405 dollar, vilket hade skapat ett gap på 4 185 dollar. Dessa handelsgap bildas eftersom CME-gruppen, som är en traditionell finansiell institution, endast fungerar från måndag till fredag ​​och inte kan återspegla Bitcoins toppar eller stup på helgerna.

Medan luckor i CME-Bitcoin-terminer som fylls med prissänkningar är en intressant iakttagelse, var Bitcoins första stora tillbakagång för året, i sin kärna, drivs av detaljhandeln "rädsla för att missa" och deras långa hävstångseffekter.

CME Bitcoin-terminsgapet fylldes under måndagens nedgång, men det finns fortfarande några luckor från november. Källa: TradingView

Med Bitcoin som ständigt satt nya rekord sedan mitten av december var marknaden i en frenetisk stat, och måndagens nedgång slog hårt. Sammanlagt öppet intresse för Bitcoin-terminer hade nått en heltidshöjd på 10,7 miljarder dollar på söndagen, men den enorma korrigeringen på måndag likviderade svindlande 2 miljarder dollar över börserna. Förra gången vi såg en så stor likvidation var en återbetalning på 3200 dollar på en dag den 25 november 2020, då Bitcoin låg under 20 000 dollar.

Måndagens långa press pressade tungt på marknadsaktörerna som hade lagt till sina långa positioner under helgen. Men sådana snabba och starka tillbakadragningar på tjurmarknader är faktiskt inte så ovanliga.

Nästan 2 miljarder dollar i positioner över börser likviderades klockan 20.00 UTC den 4 januari. Källa: bybt

Med tanke på OKEx kvartalsvisa terminsdiagram under tjurmarknaden 2017 har det gjorts många tillbakadrag på 25% eller mer, inklusive engångssvingar på 36% och korrigeringar på mer än 50% på två veckor. Dessa lyckades dock inte stoppa Bitcoins långsiktiga uppåtgående trend.

Bullmarknaderna fortsätter inte smidigt, eftersom nästan alla snabba uppåtfaser följs av priskorrigeringar. Med det sagt, jämfört med storleken på tillbakadragningar 2017, är den nuvarande tjurmarknaden mycket tämare. I det aktuella scenariot är överdriven hävstångseffekt och FOMO-känslan de största syndarna, som vi diskuterar nedan.

Nackdelar på tjurmarknaden 2017 var mer betydelsefulla. Källa: Tradingview

OKEx-data för de senaste sju dagarna avslöjar en extrem ökning av hävstångseffekten. BTC lång / kort förhållande steg snabbt från 0,92 till 1,55 mellan söndag och måndag morgon, medan utlåningsgraden för BTC-marginalen på spot leverage-marknaden ökade från 14 till 25 under samma tidsperiod.

Under tiden nådde finansieringsgraden för BTC-eviga byten också en chockerande 0,25% eller mer var åttonde timme. Med detaljhandelsinvesterare som lägger till sina långa positioner och betalar så höga avgifter, var det efterföljande steget att förvänta sig när priset började sjunka och det var bråttom att lämna – det vill säga en lång press.

OKEx-data visar att detaljhandlare fortsatte att öka sina långa positioner genom att lägga till hävstång. Källa: OKEx

Tekniska indikatorer signalerade också en tillbakadragning efter söndagens rally. På en timmes OKEx BTC / USDT-diagram nedan kan vi tydligt se en baisseartad avvikelse på RSI-indikatorn efter söndagsmorgonens tryck. Priset gjorde en ny höjd på $ 34 786 på OKEx, men RSI-indikatorn kunde inte gå längre. Dessutom kan en minskning av volymen också ses, vilket indikerar att detaljhandelsköpet var slut.

Bearish divergens på RSI-indikatorn i timdiagrammet, åtföljd av en minskning av volymen. Källa: TradingView

Under tiden kan FOMO-känslan bland detaljhandelsinvesterare som resulterade i höga hävstångsspel ses i Åldersdiagrammet Obrukade transaktionsutgångar nedan.

UTXO Age-indikatorn visar nya pengar på marknaden den senaste veckan. Källa: IntoTheBlock

UTXO Age-indikatorn mäter volymen av transaktioner som skapas och kategoriserar dem efter tidsramar. En ökning av kortfristiga UTXO: er anger ett stort antal nya transaktioner som äger rum. I synnerhet hoppade UTXO: er från en dag till en vecka nyligen 22,63%, vilket tyder på att fler nya pengar kommer in på marknaden i förhållande till tidigare tidsramar.

Sammanfattningsvis tappade detaljhandlare som rusade in med hög hävstångseffekt mest i denna tillbakadragning. Måndagens prisåtgärd tjänar som en påminnelse till allt om att korrigeringar under tjurmarknader tenderar att vara mer grymma och tvingar nedavdrag. Härifrån kan vi troligen förvänta oss att Bitcoin går in i en kortfristig konsolideringsfas eftersom detaljhandlare tar tid att återhämta sig från sina förluster, men den stora frågan är, är den här gången verkligen annorlunda?

Inte en OKEx-handlare? Lär dig hur du börjar handla!

OKEx Insights presenterar marknadsanalyser, djupgående funktioner, originalforskning & samlade nyheter från kryptopersonal.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me