Futures Friday är en veckovis granskning av kvartalsvisa Bitcoin futures på OKEx 

Futures fredagsbild

Bitcoin gjorde en V-formad vändning idag och den når nya toppar över 41.000 dollar, enligt OKEx BTC-indexpriset. Före detta drag stötte den ledande kryptovalutan på starkt försäljningspress och sjönk till en lägsta nivå av 36 638 dollar torsdagen den 7 januari. Denna snabba korrigering avvecklade totalt 1,4 miljarder dollar över derivatbörsen under det senaste dygnet, enligt Bybts data. Detta är den andra stora korrigeringen efter den enorma återbetalningen på 7 000 dollar på måndagen den 3 januari, som likviderade 2 miljarder dollar på en enda dag.

Under den senaste veckan såg vi detaljhandlare rusa för att fånga prisstegringen och klättra för att komma ut under droppar. Detta beteende, tillsammans med användningen av hög hävstångseffekt, är anledningen till att korrigeringar under tjurmarknader tenderar att vara mer grymma. Med detta sagt tillåter skarpa återdragningar och tvingade nedväxlingar att marknaden stiger på ett mer hållbart sätt för långsiktig tillväxt.

OKEx-data visar att det nyligen överhettade marknadssentimentet har svalnat något efter de två stora tillbakadragningarna. Särskilt sjönk utlåningsgraden för BTC-marginalen avsevärt, medan finansieringsräntorna på BTC: s eviga swappar också är inom det normala intervallet. Å andra sidan indikerar den kontinuerliga uppåtgående rörelsen av öppet intresse att marknadens entusiasm inte har minskat.

I skrivande stund handlas kvartalsavtalet BTCUSD0326 – som löper ut i slutet av mars – till en premie på 2 140 $ eller 5,15% över indexpriset.. 

OKEx BTC Quarterly Futures (BTCUSD0326), från och med 11:00 UTC den 8 januari. Källa: OKEx, TradingView

OKEx avläsningsdata

Besök OKEx handelsdatasida för att utforska fler indikatorer. 

BTC lång / kort förhållande

Mellan föregående helg och måndag, när priserna snabbt steg upp, såg vi en extrem ökning av hävstången. BTC-långa / korta förhållandet klättrade snabbt från 0,92 till 1,55 före den första $ 7000-nedgången den 4 januari. Därefter nådde förhållandet botten på 1,06 och steg upp igen till 1,42 före den andra tillbakadragningen torsdagen den 7 januari..

I båda dessa fall kan vi tydligt se att detaljhandlare jagade prishöjningarna, vilket framgår av de stigande långa / korta förhållandena. Förhållandet är för närvarande cirka 1,25, vilket är relativt måttligt och ger utrymme för ytterligare tillväxt.

Datainsamlingstid: 1/1 06:00 UTC till 1/8 06:00 UTC

Det långa / korta förhållandet jämför det totala antalet användare som öppnar långa positioner jämfört med de som öppnar korta positioner. Förhållandet sammanställs från alla futures och eviga swappar, och användarens långa / kortsida bestäms av deras nettoposition i BTC.

På derivatmarknaden balanseras den när en lång position öppnas av en kort position. Det totala antalet långa positioner måste vara lika med det totala antalet korta positioner. När förhållandet är lågt indikerar det att fler har shorts.

BTC-bas

Premien på kvartalsavtal klättrade först från en helgnivå på 3,5% till en topp på 5,8% på måndagen. Den stabiliserades sedan på cirka 4,5% innan den sköt upp de senaste timmarna. Finansieringsräntorna på BTC: s eviga swappar var normala idag, vilket vanligtvis indikerar att marknaden är redo för priset att välja en riktning.

Datainsamlingstid: 1/1 06:00 UTC till 1/8 06:00 UTC

Denna indikator visar det kvartalsvisa terminspriset, spotindexpriset och även grundskillnaden. Grunden för en viss tid är lika med det kvartalsvisa terminspriset minus spotindexpriset.

Priset på terminer återspeglar handlarnas förväntningar på priset på Bitcoin. När grunden är positiv indikerar det att marknaden är hausse. När grunden är negativ indikerar det att marknaden är baisseartad.

Basen för kvartalsvis futures kan bättre indikera den långsiktiga marknadsutvecklingen. När grunden är hög (antingen positiv eller negativ) betyder det att det finns mer utrymme för arbitrage.

Öppna ränta och handelsvolym

Trots de enorma likvidationerna i de två senaste tillbakagångarna uppskattas det öppna intresset ständigt och ökar från förra fredagens 1,64 miljarder dollar till nuvarande 1,88 miljarder dollar. Bitcoins stigande pris har tydligt inspirerat marknadens entusiasm och det ständiga inflödet av nya pengar har drivit OI: s uppåtgående rörelse. Större öppet intresse innebär dock också högre volatilitet.

Datainsamlingstid: 1/1 06:00 UTC till 1/8 06:00 UTC

Öppet intresse är det totala antalet utestående futures / swappar som inte har stängts en viss dag.

Handelsvolym är den totala handelsvolymen för terminer och eviga byten under en viss tidsperiod.

Om det finns 2000 långa kontrakt och 2000 korta kontrakt, kommer det öppna räntan att vara 2000. Om handelsvolymen ökar och det öppna räntan minskar på kort tid kan det indikera att många positioner är stängda eller tvingades avvecklas. Om både handelsvolymen och det öppna räntan ökar, indikerar det att många positioner har öppnats.

BTC-marginalutlåningsgrad

Trenden i BTC-marginalutlåningsgraden den här veckan är mycket intressant. Förhållandet hade snabbt gått upp till ett extremt högt värde på 25, varefter marknaden gav överhävda handlare en hård lektion på måndagen, som nämnts ovan. Sedan, med ytterligare en tillbakadragning på torsdagen, tvingade marknaden handlare att minska sin hävstångseffekt, och vi såg förhållandet sjunka från 21 till dess nuvarande nivå på cirka 15.

Denna tvingade nedväxling är hälsosam under hausseartade möten eftersom det möjliggör en mer hållbar prishöjning istället för spekulationsdrivna stigningar som sprutar ut ganska snabbt.

Datainsamlingstid: 1/1 06:00 UTC till 1/8 06:00 UTC

Marginalutlåningsgraden är handelsmarknadsdata som visar förhållandet mellan användare som lånar USDT kontra upplåning av BTC i USDT-värde under en viss tidsperiod. 

Detta förhållande hjälper också handlare att undersöka marknadssentimentet. Generellt siktar handlare som lånar USDT på att köpa BTC, och de som lånar BTC syftar till att korta det.

När marginalutlåningsgraden är hög indikerar det att marknaden är hausseartad. När det är lågt indikerar det att marknaden är baisseartad. Extrema värden för detta förhållande har historiskt visat trendåterfall.

Handlarinsikt

Robbie, OKEx investeringsanalytiker

Den senaste tidens ökning av Bitcoins volatilitet har gjort det mycket utmanande att handla och det verkar som att minska hävstången och följa den uppåtgående trenden för närvarande är den mest försiktiga strategin. Medan hållbarheten för paraboliska körningar som denna förblir tveksam, är alla försök att korta en upplevd topp mycket riskabla.

Under tiden, för att sätta saker i perspektiv, har Bitcoin stigit med över 30% sedan början av detta år och har fortsatt att sätta nya rekord varje vecka. Om denna nuvarande trend fortsätter kan vi snart se ett test på $ 50 000, om än inte utan några skarpa tillbakagångar.

OKEx Insights presenterar marknadsanalyser, djupgående funktioner och kurerade nyheter från kryptopersonal.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me