Futures Friday är en veckovis granskning av kvartalsvis Bitcoin-futures på OKEx.

Bitcoin har inte sjunkit under 40 000 USDT sedan nyheter om Teslas köp av $ 1,5 miljarder dollar i Bitcoin kom ut. Under den senaste veckan gjorde marknadsledaren en korrigering på 4 000 USDT, eller 8%, på måndag morgon UTC-tid innan den marscherade uppåt och satte en rekordhög nivå på 52 618 USDT på onsdag kväll. Därefter gick det in i en konsolideringsfas och svävade runt 52000 USDT-nivåer enligt OKEx BTC-indexpriset. 

Bitcoins dominans började sjunka efter onsdagen, medan utbyte av inhemska tokens generellt ökade i tre raka dagar. Marknaden såg rotationsspel mellan Bitcoin och utbytte inhemska tokens, representerade av OKB och OKT.

Den här veckans OKEx-terminsdata visar att måndagens snabba nedgång orsakade att längtan kapitulerade, och sedan drogs priserna upp igen. Efter att ha gjort nya toppar på onsdagen återvände försiktigheten till marknaden, vilket återspeglas i den fallande långa / korta förhållandet och kvartalsvis futurespremie. 

I skrivande stund handlas kvartalsavtalet BTCUSD0326 – som löper ut i slutet av mars – till $ 52 000 nivåer med en premie på $ 2700, eller 5,2%, över indexpriset.. 

OKEx BTC kvartalsvis futures (BTCUSD0326), från 6:00 UTC den 22 januari. Källa: OKEx, TradingView

OKEx avläsningsdata

Besök OKEx handelsdatasida för att utforska fler indikatorer. 

BTC lång / kort förhållande

Måndagsmorgonens stup gjorde att lång / kort-förhållandet sjönk snabbt från 1,6 till nära 1,2, med många handlare som stängde långa positioner på väg ner. Priset pressades sedan upp till över 50 000 USDT på plats.

Intressant efter att priset låg ordentligt över 50 000 USDT-märket föll den långa / korta kvoten snabbt, vilket tyder på att marknaden inte förväntade sig någon kraftig uppgång. Under de senaste två dagarna har förhållandet varit mellan 1,3 och 1,5 utan någon tydlig trend.

Datainsamlingstid: 2/12 06:00 UTC till 2/19 06:00 UTC

Det långa / korta förhållandet jämför det totala antalet användare som öppnar långa positioner jämfört med de som öppnar korta positioner. Förhållandet sammanställs från alla futures och eviga swappar, och användarens långa / kortsida bestäms av deras nettoposition i BTC.

På derivatmarknaden balanseras den när en lång position öppnas av en kort position. Det totala antalet långa positioner måste vara lika med det totala antalet korta positioner. När förhållandet är lågt indikerar det att fler har shorts.

BTC-bas

Premien för kvartalsvis futures var volatil denna vecka. Måndagens nedgång sände premien till 3,8% från en topp på 5,8%. Och premien var tillbaka till 5,8% igen när priserna satte nya rekord på onsdagen. Detta återspeglar marknadens beteende när det gäller att jaga upp- och nedgångar.

Särskilt onsdagens nya toppar åtföljdes av extremt höga finansieringsnivåer på eviga swappar (0,26% för BTCUSD och 0,13% för BTCUSDT). Sedan gick marknaden in i en konsolideringsfas med fallande finansieringsräntor.

Den nuvarande kvartalsbaserade terminspremien på 4,8% och finansieringsgraden på mindre än 0,1% är hälsosam, och Bitcoin kommer förmodligen att testa den tidigare höjden inom en nära framtid.

Datainsamlingstid: 2/12 06:00 UTC till 2/19 06:00 UTC

Denna indikator visar det kvartalsvisa terminspriset, spotindexpriset och även grundskillnaden. Grunden för en viss tid är lika med det kvartalsvisa terminspriset minus spotindexpriset.

Priset på terminer återspeglar handlarnas förväntningar på priset på Bitcoin. När grunden är positiv indikerar det att marknaden är hausse. När grunden är negativ indikerar det att marknaden är baissär.

Basen för kvartalsvis futures kan bättre indikera den långsiktiga marknadsutvecklingen. När grunden är hög (antingen positiv eller negativ) betyder det att det finns mer utrymme för arbitrage.

Öppna ränta och handelsvolym

Öppet intresse nådde ett rekordhögt värde på 2,8 miljarder dollar på onsdagen men steg gradvis lägre till nuvarande nivåer runt 2,6 miljarder dollar. Höga finansieringsnivåer tvingade vissa längtar att stänga sina positioner med vinst, men OI kan studsa tillbaka mot oöverträffade nivåer tillsammans med priset inom en snar framtid.

Datainsamlingstid: 2/12 06:00 UTC till 2/19 06:00 UTC

Öppen ränta är det totala antalet utestående futures / swappar som inte har stängts en viss dag.

Handelsvolym är den totala handelsvolymen för terminer och eviga byten under en viss tidsperiod.

Om det finns 2000 långa kontrakt och 2000 korta kontrakt, kommer det öppna räntan att vara 2000. Om handelsvolymen ökar och det öppna räntan minskar på kort tid kan det indikera att många positioner är stängda eller tvingades avvecklas. Om både handelsvolymen och det öppna räntan ökar, indikerar det att många positioner har öppnats.

BTC-marginalutlåningsgrad

Utlåningsgraden för BTC-marginalen minskade snabbt efter att Bitcoin översteg 50 000 USDT-märket och sjönk från 15,3 till 11,5. Detta indikerar vinsttagande på spot leveraged-marknaden.

Datainsamlingstid: 2/12 06:00 UTC till 2/19 06:00 UTC

Marginalutlåningsgraden är handelsmarknadsdata som visar förhållandet mellan användare som lånar USDT kontra upplåning av BTC i USDT-värde under en viss tidsperiod. 

Detta förhållande hjälper också handlare att undersöka marknadens känslor. Generellt siktar handlare som lånar USDT på att köpa BTC, och de som lånar BTC syftar till att korta det.

När marginalutlåningsgraden är hög indikerar det att marknaden är hausse. När det är lågt indikerar det att marknaden är baisseartad. Extrema värden för detta förhållande har historiskt visat trendåterfall.

Handlarinsikter

Robbie, OKEx investeringsanalytiker

Det nuvarande priset på cirka 52 000 USDT behöver mer nya pengar för att driva priset längre upp. Marknadsaktörerna är också medvetna om de möjliga riskerna och har tagit en del vinster ur marknaden de senaste dagarna. Med detta sagt kommer sannolikt nyheter som MicroStrategy att utfärda ytterligare 900 miljoner dollar konvertibla skulder med ett extra alternativ på 150 miljoner dollar att köpa mer Bitcoin sannolikt att fortsätta driva marknaden. Att kortsluta Bitcoin är fortfarande ett riskabelt förslag.

OKEx Insights presenterar marknadsanalyser, djupgående funktioner och kurerade nyheter från kryptopersonal.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me