Schackmatt.

Som i stora delar av världen har vi följt och rapporterat om situationen som utvecklats runt Telegram vs. SEC, i flera månader nu.

Efter en lång kamp har Telegram VD, Pavel Durov meddelat att företaget ger upp sin kamp mot SEC och stänger dörrarna på TON.

“Jag skriver detta inlägg för att officiellt meddela att Telegrams aktiva engagemang med TON är över.”

Förakt för USA.

Om en sak klargjordes av meddelandet, släppt av Pavel Durov, är det en viss grad av förakt mot tillsynsmyndigheterna inom USA. Ur ett yttre perspektiv är detta en förståelig inställning.

När man hänvisade till ett amerikanskt domstolsbeslut om att förbjuda den globala försäljningen av GRAM-tokens (inte bara inom USA: s gränser) hade Pavel Durov följande att säga.

“Detta domstolsbeslut innebär att andra länder inte har suveränitet att avgöra vad som är bra och vad som är dåligt för sina egna medborgare.”

Han fortsatte

”… vi, folket utanför USA, kan rösta på våra presidenter och välja våra parlament, men vi är fortfarande beroende av USA när det gäller ekonomi och teknik (lyckligtvis inte kaffe). USA kan använda sin kontroll över dollarn och det globala finansiella systemet för att stänga alla bank- eller bankkonton i världen. Den kan använda sin kontroll över Apple och Google för att ta bort appar från App Store och Google Play. Så ja, det är sant att andra länder inte har full suveränitet över vad de ska tillåta på deras territorium. Tyvärr är vi – de 96% av världens befolkning som bor någon annanstans – beroende av beslutsfattare valda av de 4% som bor i USA. ”

En tidslinje

Det kanske bästa sättet att förstå tidslinjen, kring händelser under hela denna saga, är att se tillbaka på våra tidigare artiklar.

Förmodligen går den inciterande incidenten, som ökade spänningarna mellan Telegram och SEC, tillbaka till september 2019. Vid denna tidpunkt hade ett e-postmeddelande läckt ut, vilket indikerade potentialen för Telegram att distribuera GRAM-tokens tidigare än ursprungligen planerat.

GRAM Token – Telegram Mulls Early Release

Medan bråk av regulatoriska problem inträffade före den 12 oktober 2019, var det vid detta datum som SEC lämnade in ett besöksförbud mot Telegram och dess dotterbolag, TON. Vid den tiden sa representanter från SEC: ”Vår nödåtgärd idag är avsedd att förhindra Telegram från att översvämma de amerikanska marknaderna med digitala tokens som vi hävdar att var olagligt sålda …”.

SEC utfärdar nödåtgärder, stoppar utfärdandet av ”gram”

Från och med den här tiden inleddes en hård kamp, ​​där SEC behöll ståndpunkten att GRAM-symboler verkligen var värdepapper. På vägen upplevde Telegram några små segrar. I januari 2020 övertygade de framgångsrikt den presiderande domaren att neka SEC tillgång till Telegrams fullständiga bankjournaler. Dessa ansträngningar från SEC ledde till starka ord från Telegram, som liknade SEC-ansträngningarna med en “fiskexpedition”

Tingsrätten säger ”begäran nekad” till SEC

Telegram liknar SEC-begäran om en ”fiskexpedition”

Vid denna tidpunkt var det inte bara nyheter som noterade situationen. Februari 2020 var första gången som ett externt tillsynsorgan undersöktes för deras synpunkter på situationen. I detta fall kontaktade domstolarna CFTC och frågade hur de skulle klassificera GRAM-token enligt deras standardpraxis. Även om domstolarna inte begärde dem tog externa grupper, som Blockchain Association, också tid att väga in situationen.

CFTC ska ge sin ståndpunkt om GRAM-tokenklassificering

Blockchain Association (BA) visar fel i SEC Telegram ICO-fall

När mars 2020 rullade runt var investerarna trötta på förfarandet. Mellan månader av undrar vad som skulle hända med projektet och den växande COVID-19-pandemin, hade många accepterat tanken på återbetalning.

Telegraminvesterare redo att ta återbetalningar mitt i COVID-19-pandemin

När nyheter om intresse för en utbetalning bröt ut var det bara veckor senare som Telegram tillkännagav den första struktureringen av ett potentiellt återbetalningsprogram för investerare. Även om detta var välkomna nyheter för många, var det bara en kort tid senare att amerikanska investerare inte var berättigade till denna möjlighet.

Telegram skjuter upp utfärdande av GRAM-token och erbjuder återbetalning av investerare

Amerikanska investerare är inte berättigade till 110% Telegram-utbetalning

Det leder oss till nuet och avslutar en månadslång strid där båda sidor vann små segrar; En process som såg distribution av token försenat flera gånger, påverkan utifrån och återbetalningsprogram spårade av för många.

Lärdom

Oavsett om du står med SEC eller Telegram, i det här fallet fungerade det som ett undervisningsverktyg för alla företag som överväger en liknande väg.

Kanske, Telegram och TON-projektet gjordes exempel på i kryptosektorn med rätta – eller kanske SEC den amerikanska domstolen verkligen överskred sina gränser. Uppfattningarna fluktuerar, men den här gången uppfattades Telegram ha varit fel.

För dem som är intresserade av att lära sig mer om vad som skiljer ett säkerhetstoken från ett verktygstecken, se till att läsa ett tidigare bidrag till vår serie “Thought Leaders” av Constantin Kogan från BitBull Capital.

Howey-testet: Den fina linjen mellan ett säkerhetstoken och ett verktygstoken

Telegram

Telegram är en populär meddelandeplattform, tillgänglig på PC, iOS och Android. TON-projektet var en strävan byggd på Telegram, vilket skulle underlätta värdeöverföringen genom användning av GRAM-tokens. Medan detta projekt nu stängs av fortsätter Telegram att fungera, lika populärt som någonsin.

VD Pavel Durov övervakar för närvarande företagets verksamhet.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me