Inte så snabbt

Tidigare i veckan slog Högsta domstolen i Indien vågor i kryptovalutvärlden när de upphävde industrins reservförbud, som infördes av Indiens reservbank..

Medan många var snabba med att fira detta beslut – med olika kryptovalutabörser som omedelbart återställde tjänster – borde det vara viktigt att hålla förväntningarna i schack.

Indiska nyhetsbyråer rapporterar att Reserve Bank of India uppenbarligen är missnöjd med beslutet från Högsta domstolen. Som sådan kommer de att lämna in en granskning av beslutet i hopp om att återinföra sitt förbud.

RBI förbjuda återföring

Det första förbudet infördes först i mitten av 2018 av RBI. Vid tidpunkten för förbudet noterade RBI att det kom efter flera varningar till allmänheten om vad de uppfattade var faror förknippade med virtuella valutor. Följande är ett kort utdrag från deras förbud, som belyser räckvidden för dess räckvidd.

”… det har beslutats att enheter som regleras av reservbanken med omedelbar verkan inte ska handla i VC eller tillhandahålla tjänster för att underlätta för någon person eller enhet att hantera eller avveckla VC. Sådana tjänster inkluderar upprätthållande av konton, registrering, handel, avveckling, clearing, beviljande av lån mot virtuella tokens, godkännande av dem som säkerhet, öppnande av konton för börser som hanterar dem och överföring / mottagande av pengar på konton som rör köp / försäljning av VC. “

Beslutet om en återföring, medan det fattades på en rad olika faktorer, kom ner till några viktiga punkter:

  • Ett fullständigt förbud var ‘oproportionerligt’ för RBI: s upplevda risker
  • RBI kunde inte bevisa att någon skada uthärdades av reglerade banker
  • RBI ska reglera, inte förbjuda

När man granskar revisionsrättens senaste dokumentation kring deras beslut är det intressant att notera att en tung betoning i förfarandet kom från tidigare, liknande beslut som fattats av EU-parlamentet. Följande citat från EU-parlamentet användes som argument:

”Vi är inte för allmänna förbud mot kryptovalutor eller förbjuder interaktionen mellan kryptovalutaföretag och den formella finanssektorn som helhet, vilket är fallet i exempelvis Kina. Enligt vår mening skulle det gå för långt. Så länge det finns goda skyddsåtgärder som skyddar den formella finanssektorn och mer i det allmänna samhället som helhet, såsom regler som bekämpar penningtvätt, finansiering av terrorism, skatteflykt och kanske en mer omfattande uppsättning regler som syftar till att skydda legitima användare (t.ex. vanliga konsumenter och investerare), borde det vara tillräckligt. ”

När allt var sagt och gjort, fann Högsta domstolen i Indien att förbudet, “… skulle upphävas på grund av proportionaliteten.”

1.3 miljarder

Med en befolkning på över 1,3 miljarder representerar Indien över 17% av hela mänskligheten – placerar den i nacke och nacke med Kina, som jordens mest folkrika land.

Att kalla beslutet från Indiens högsta domstol en ”positiv” är en underdrift. Även om effekterna kanske inte ses över natten, står kryptovalutornas värld för att ha stor nytta av en potentiellt massiv tillströmning av deltagare.

Inte ut ur skogen

Utöver RBI fortsätter sitt korståg för att upprätthålla sitt tidigare förbud mot kryptovalutor, det finns fortfarande ett särskilt stort hinder. Det läckte ut 2019 att ett lagförslag låg på bordet för granskning i Indien med titeln ”Förbud mot kryptovaluta & Reglering av officiell digital valuta‘.

Även om detta ännu inte har tagits upp för övervägande, skulle det ha potential att decimera den nyligen befriade världen av kryptovalutor. Med olika nationer runt om i världen som krypterar för att utveckla och etablera sin egen centralbank digitala valuta (CBDC), kanske vi inte har sett det sista av detta ännu.

I andra nyheter

Att kanske väga in beslutet att upphäva RBI: s förbud är att de senaste framstegen kring reglering av kryptovalutor ses över hela världen. Ett sådant exempel på detta skulle vara Sydkorea. Från dag ett har kryptokurvor fångat sydkoreanernas intriger. Till skillnad från RBI: s strategi har nationen beslutat att reglera, snarare än att förbjuda, kryptovalutor och deras stödjande tjänsteleverantörer.

Sydkoreanska ramkort

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me