Översikt

BTC: s tekniskt drivna rebound har pressat priserna på den ledande kryptovalutan tillbaka till 7200 nivåer. Medan handlare kanske undrar hur långt tjurarna kan gå, fanns det utrymme för björnarna att få skäl på kort sikt. Säsongsfaktorer kan dock spela när marknader närmar sig semesterperioden.

Bulls återkomst

Priserna på bitcoin har gjort en kraftig vändning på torsdag morgonsessionen i Asien, från under 6500 över natten till nästan 7500 nivåer, innan de slog sig ner i 7200-området. Medan BTC-tjurar fortfarande kan heja på den långa återhämtningen kan prisåtgärderna främst drivas av tekniska faktorer.

CME-bitcoin-futures har skapat ett gap tidigare i veckan. Det var beläget mellan 7120 och 7240. CME bitcoin-terminer tenderar att fylla de luckor som det producerade, och vi har sett många liknande fall tidigare. Till exempel skapade futures tre 3-timmars luckor i november som de gula cirklarna som anges i figur 1, och alla dessa luckor har slutligen fyllts. Förutom det översålda tillståndet tror vi att den tekniska faktorn var den främsta drivkraften för returen.

Figur 1: CME Bitcoin Futures 3-timmarsdiagram

Källa: Tradingview

Glas halvfullt eller halvtomt?

Trots den avgörande vändningen i marknadssentimentet är det fortfarande för tidigt att ringa priserna på bitcoin vid denna tidpunkt, särskilt på kort sikt.

Från och med den 19 december har OKEx BTCUSD-index högst 7775,7 och lägst 6433,09, vilket innebär att intervallet hittills har nått 1342,61, och det siffran ligger fortfarande under genomsnittet 2772,326. Sedan slutet av den så kallade “Crypto Winter” -perioden har indexets månadsintervall varit cirka 3000. Det nuvarande intervallet 1342,61 indikerar att OKEx BTCUSD-index eventuellt fortfarande har handlingsutrymme längre upp eller ner före året, och frågan är i vilken riktning?

Du kan läsa mer om hur du använder månadsintervallnumren här.

Figur 2: OKEx BTCUSD Index Dagligt diagram

Källa: OKEx; Tradingview

Tabell 1: Månadsintervall för OKEx BTCUSD-index

Källa: OKEx

Blandade data

Datamässigt har vi sett en blandad påse här. Figur 3 visar att den permanenta finansieringsnivån för OKEx BTC förblev i det negativa området. Även om vi förstår att en negativ finansieringsnivå betyder att shorts betalar längor i ständig handel, kan det också betyda att priset kan vara mer uppåt.

Dessutom märkte vi att Crypto Fear & Girighetsindex förblev på en relativt låg nivå efter att rebounden inträffade. Rädslan & Girighetsindex har sjunkit till 15 på onsdagen och stannade vid 21 efter återuppgången över natten. Även om 21 kanske inte är det lägsta, fortsätter indexet fortfarande att vara i “Extreme Fear” -fasen. Avläsningen indikerar att investerare kan vara för oroliga för kryptomarknaden och ofta betraktas som ett tecken på inkommande hausse.

Figur 3: OKEx BTC Perp. Växlar finansieringsgrad

Källa: Skew; OKEx

Figur 4: Crypto Fear & Girighet Index

Källa: alternative.me

OKEx BTC Long / Short Ratio kan vara en annan bit i pusslet här. Ratio har dragit sig tillbaka från 1.22 till 1.03 efter prisuppgången över natten, vilket tyder på att shortsens potentiella vinster har minskat. Ett lägre förhållande betraktas ofta som ett tecken på kortsiktig prisuppgång.

Figur 5: OKEx BTC lång / kort kvot

Källa: OKEx

Å andra sidan har vi sett att några av de institutionella investerarna kan ha börjat stänga sina böcker när semestern närmar sig. Data från Skew visar nedgången i öppet intresse för både CME och Bakkt bitcoin-futures efter att BTC-priserna steg till 7200 nivåer.

Figur 6: CME Bitcoin Futures Total OI

Källa: Skew

Figur 7: Bakkt Bitcoin Futures Total OI

Källa: Skew

Det är vettigt att penningchefer stängde ut böcker för slutet av året i väntan på att slutföra sina portföljer. Det lägre öppna räntan kan innebära färre prisfluktuationer på kort sikt, och det kan också föreslå en ökad sannolikhet för att priserna stannar på nuvarande nivåer.

Slutsats

Marknaden efter rebound är fortfarande mycket likvid trots en långsammare än vanlig marknad på grund av semesterfaktorn. Det är därför som den kommande utvecklingen, som förändringar i mått och trender, skulle vara särskilt viktig.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me