Bitcoin finns fortfarande kvar – och jag är säker på att det kommer att hålla kvar länge. Om du går ombord på bitcoin-tåget nu, vill du förmodligen ställa in en bitcoin-plånbok. Ja, för att du ska kunna spendera och hålla bitcoins eller något annat digitalt mynt behöver du en plånbok.

I den här artikeln bryter vi ner det åt dig när du skapar en bitcoinplånbok.

Du kommer att lära dig vad en bitcoinplånbok är, hur den fungerar, hur man ställer in en, hur man skickar pengar till den och till och med hur man säkrar den. Även om du är grön i digitala valutor, stressa inte.

Låt oss hoppa direkt in i det.

Vad är en bitcoin plånbok?

I enklare termer är en bitcoinplånbok ett program som låter dig hantera din bitcoinbalans tillsammans med de kryptografiska nycklarna som är kopplade till ditt bitcoin-konto.

Precis som om du har en riktig plånbok som rymmer dina dollar eller euro, rymmer en bitcoinplånbok dina digitala mynt. En plånbok gör det enkelt att spåra och spendera dina mynt. Låt oss försöka förstå detta bättre för dem som inte känner till denna digitala valuta: Bitcoin.

Vi har redan publicerat ett inlägg om hur bitcoin fungerar, och vad du behöver veta om blockchain-tekniken – tekniken som driver bitcoin och andra altcoins.

Men för att förstå hur plånböcker fungerar måste du veta om privata nycklar, offentliga nycklar och bitcoin-adresser.

Förstå privata nycklar och offentliga nycklar

För att spendera mynt på bitcoin-nätverket (dvs. skicka bitcoins till ett annat konto) måste du bevisa att du är den rättmätiga ägaren till det bitcoin-kontot som överlämnar ägandet. Det är här idén om Public-Key Cryptography eller asymmetrisk kryptografi blir involverad. I asymmetrisk kryptografi används ett par nycklar – de två nycklarna är kända som den privata nyckeln och den offentliga nyckeln. En nyckel används för att kryptera data medan den andra nyckeln dekrypterar data, och vice versa.

Bitcoin använder samma koncept för att underteckna transaktioner och verifiera bitcoin-adressernas äkthet. När du initierar en transaktion i blockchain signerar din plånbok automatiskt den utgående transaktionen med din privata nyckel för att skapa ett unikt digitalt fingeravtryck data för just den transaktionen. Endast motsvarande offentliga nyckel (vem som helst kan se den) kommer att användas till låsa upp innehållet i den digitalt signerade uppgifter, och verifiera därför att den privata nyckelinnehavaren godkände transaktionen.

Din privata nyckel är som din hemliga nyckel till en brevlåda; den offentliga nyckeln är adressen. Dessutom kan du ge vem som helst din adress (offentlig nyckel); du är den enda personen som kan låsa upp brevlådan för att se dess innehåll med din hemliga nyckel. Den privata nyckeln ger dig kontroll över ditt bitcoin-konto; det är nyckeln som gör det möjligt att spendera dina mynt. Det är därför det borde förbli hemligt. Den privata nyckeln kan representeras i många format.

Bitcoin adresser och hur de fungerar

En bitcoin-adress är helt enkelt en identifierare som gör det möjligt för personer i blockchain-nätverket att skicka bitcoins till varandra. Det är som ett konto som du använder för att ta emot pengar. Adresser tjänar syftet att identifiera som äger ett visst BTC-belopp.

En bitcoin-adress har högst 35 tecken, och den börjar alltid med antingen 1 eller 3. Det ser ungefär så ut:

1B3SoKLu5UFGVKwYgQCZNeNZp5oBMtMnEU

När du konfigurerar en bitcoinplånbok genererar den automatiskt nyckelparet tillsammans med tillhörande bitcoinplånbokadress (er). Genom att använda Elliptisk kurva Digital signaturalgoritm (ECDSA), en typisk plånbok hämtar först den privata nyckeln och sedan genereras den hemliga nyckeln från den offentliga nyckeln. Efter härledning av den offentliga nyckeln, plånboken hasar den genom två algoritmer – först använda SHA-256-algoritm och den resulterande produktionen genom RIPEMD-algoritm – den slutliga produktionen som genereras är en bitcoin-adress.

hur man ställer in en bitcoinplånbokTypisk längd på Bitcoin-adressen är 35 tecken

Om det låter förvirrande kan du tänka på din bitcoin-adress som din offentliga nyckel som presenteras i en annan form. Den verkliga skillnaden mellan de två är att en adress är en hash-funktion av den offentliga nyckeln. Det fanns en tid du kunde skicka bitcoins till en offentlig nyckel – Betala till allmän nyckel (P2PK). Ändå förändrades det på grund av möjligheten att mellanhandattacker utnyttjar de offentliga nycklarna för att stjäla pengarna. På grund av detta uppgraderades bitcoinprotokollet till Pay to Public Key Hash (P2PKH); det betyder vanligtvis att du skickar bitcoins till en “hash av en offentlig nyckel.”

Eftersom adresser är som bankkonton fungerar de på samma sätt. Om du vill ta emot bitcoins från någon annan är allt du behöver dela din adress med dem; de skickar bitcoins direkt från sitt konto till ditt.

Intressant: Bästa anonyma Bitcoin-plånboken

Hur man ställer in en bitcoinplånbok

Det är nu dags att ställa in en bitcoinplånbok för dig som visar alla alternativ du har. Plånböcker finns i olika typer: icke-deterministiska, deterministiska, hierarkiska deterministiska, hjärnplånböcker, pappersplånböcker, online-plånböcker, mobila plånböcker och hårdvaruplånböcker. Vi kan också kategorisera plånböcker som antingen varma eller kalla; en het plånbok ansluts till internet medan den senare inte gör det. Av denna anledning anses kylförråd som några av de säkraste Bitcoin-plånböckerna jämfört med varma förråd.

Bitcoin-pappersplånböcker och hårdvaruplånböcker faller inom kategorin kylförvaring. Ändå är webbplånböcker, skrivbordsplånböcker och mobila plånböcker heta förråd. Ditt val av plånbok beror på dina behov. Som en försiktighet bör du gå till kylförvaring om du planerar att hantera stora mängder BTC (från $ 500). Det är också vettigt att gå till kylförvaring om du gör minimala transaktioner. En het plånbok är lönsam om du planerar att göra vanliga transaktioner.

Läsa: online plånböcker kontra hårdvaruplånböcker – vilket är det bästa för dig?

Ställa in en online plånbok

En webbplånbok kan vara bekväm för dem som vill testa vattnet. Men eftersom du är ansluten till internet är det het lagring. Lämna aldrig mycket av dina pengar i en online plånbok.

Blockchain.info är en av de online plånböcker jag rekommenderar. Det är enkelt att använda och ditt konto kommer att vara klart på några minuter. Om du inte har ett konto, gå till webbplatsen och skapa ett på https://blockchain.info/wallet/#/.

Se till att du har besökt den officiella webbplatsen enligt pilen nedan.

bitcoin plånbok https säkerhetsprotokollKontrollerar att webbplatsen är skyddad av https-protokollet

När du har skickat din e-post och ett giltigt lösenord kommer blockchain.info att konfigurera en bitcoinplånbok och omdirigera dig till instrumentpanelen.

Klicka på Begär för att få din bitcoin-adress eller Begär betalning från någon.

Klicka på Begäran för att få din bitcoin-adress eller Begäran betalning från någon.

skickar bitcoin med din plånbokAlternativt kan du skicka bitcoin till en annan plånbok genom att använda fliken Skicka.

Alternativt kan du skicka bitcoin till en annan plånbok Skicka flik.

Plånböcker på skrivbordet

Skrivbordsplånböcker är praktiska att använda. Eftersom programvaran ansluter till Internet är de också heta lager. Om du behöver en skrivbordsplånbok finns det en mängd olika här ute. De mest populära inkluderar Bitcoin Core, Electrum, GreenAddress, MultiBit, Copay, Armory och Exodus.

Electrum Desktop plånbok

Personligen älskade jag Electrum eftersom det är enkelt att använda och lätt. Att vara en SPV-plånbok (enkel betalningsverifiering), behöver du inte ladda ner hela blockchain-programvaran – kräver för närvarande minst 130 GB. Fortfarande, om du vill veta vad som händer i blockchain-nätverket, kanske för att du kommer att transakera stora mängder bitcoin, eller om du vill ha mer integritet, kör en fullständig nod, som Bitcoin Core-klienten.

Komma igång med Electrum.

Ladda ner applikationen från: https://electrum.org/#download

Electrum plånbokKör installationsprogrammet. Det tar mindre än fem minuter att slutföra installationsproceduren.

Kör installationsprogrammet. Det tar mindre än fem minuter att slutföra installationsproceduren.

Electrum ger möjlighet att ställa in en bitcoinplånbok med ytterligare säkerhetslager. Du kan välja att skapa en standardplånbok, en plånbok med 2FA, en plånbok med flera signaturer (en som kräver två eller flera personer för att godkänna en transaktion) och du kan importera Bitcoin-adresser eller privata nycklar från en annan plånbok.

Electrum plånbokVälj alternativet Standardplånbok.

Välj den Standard plånbok alternativ.

Importera inte adresser och privata nycklar om du inte känner till allt detta. Vi kommer att ställa in ett lösenord för plånboken när den har installerats.

I nästa steg kommer Electrum att be dig skapa ett nytt frö eller använda ett befintligt. Om du har ett frö, vill du använda det, välj det första alternativet för att skapa ett nytt frö.

bitcoin plånbok generation utsädeDitt utsäde genererar privata nycklar – nyckeln som signerar bitcoin-transaktioner.

Ditt utsäde genererar privata nycklar – nyckeln som signerar bitcoin-transaktioner.

Viktig: Tappa inte ditt utsäde; annars kommer du aldrig att återkräva dina medel. Stämpla den på en stålplatta om du har mycket pengar att göra.

Därefter kommer Electrum att be dig skapa ett krypteringslösenord. Ställ in ett lösenord som du enkelt kan komma ihåg för att hindra obehöriga användare från att komma åt din plånbok.

Historik om din Electrum plånbok

‘Motta’ på fliken kan du visa din mottagningsadress tillsammans med dess motsvarande QR-kod. Om du vill se mer adress klicka på Se>Visa adresser.

Mottagningsflik på Electrum-plånboken

Att skicka bitcoins till en annan adress med electrum är lika enkelt. Klicka på ‘SkickaFliken och klistra in mottagarens bitcoin-adress, beloppet du vill skicka och avgiftsnivå.

Skicka fliken Electrum-plånbok

Klicka på för att säkerhetskopiera ditt huvudfrö Plånbok > Information: du borde se ditt utsäde; skriv ner det någonstans.

Se hur du kommer igång med Electrum i den här videon:

GreenAddress skrivbordsplånbok

GreenAdress är en annan bekväm och enkel skrivbordsplånbok att använda. Ännu viktigare är att det tillåter användare att styra sina nycklar. Av den anledningen förlorar du aldrig din lösenordsfras, inte ens GreenAdress kan hjälpa dig att få tillbaka pengar.

För att ställa in din GreenAdress-plånbok, besök https://greenaddress.it/en/ och navigera till Skapa din plånbok flik.

Ett fönster som det nedan kommer att dyka upp och uppmana dig att anteckna din lösenfras.

Anteckna din mnemonic lösenfras

Alternativt kan du klicka på rutan märkt Visa QRKoda för att ta bilden av koden med en smartphone för enklare åtkomst.

Se till att skriva din lösenfras på ett papper eller skriva in orden på en stålplåt vid behov. När du har bekräftat att du har skrivit ner din lösenordsfras för mnemonic och förstått användarvillkoren genom att markera rutan längst ner tar plånboken dig till nästa steg: för att verifiera att du säkerhetskopierade din mnemonic lösenfras korrekt.

GreenAddress bitcoin plånbok verifieringAnge orden när de ordnas och klicka på verifiera.

Ange orden när de ordnas och klicka på verifiera.

När du har verifierat din mnemonic lösenfras ger GreenAdress dig möjlighet att ställa in 2FA via e-post, Google Authenticator och telefon.

2fa-autentiseringGlöm inte att ställa in din 2FA-autentisering

Det tredje och sista steget är att skapa en PIN-kod på 4-15 siffror. Även om detta är valfritt är det ett extra säkerhetslager.

bitcoin plånboksäkerhetAtt ställa in en PIN-kod är ett annat säkerhetslager

Ange din PIN-kod och klicka på Fortsätt för att ställa in en bitcoinplånbok och börja använda den. Det finns en flik för transaktioner, ta emot bitcoins och skicka bitcoins. Navigera till Motta och klicka Visa URI och adress för att se din mottagningsadress eller Skicka fliken för att skicka pengar.

plånbok allmänna adressNu kommer du att kunna komma åt din offentliga adress

Läsa: 9 bitcoinplånböcker du kan lita på

Mobila plånböcker

Eftersom de kan ansluta till internet är mobila plånböcker också heta lager. Dessutom tar mobila plånböcker mindre lagringsutrymme eftersom de är SPV-klienter. De vanligaste mobila plånböckerna inkluderar Breadwallet, Mycelium, GreenAddress, Electrum, Copay, Airbitz och Greenbits,

Observera att vissa plånböcker från tredje part som Mycelium inte ger användarna möjlighet att kontrollera sina nycklar. Snarare lagras dina privata nycklar på deras servrar; de privata nycklarna är dock krypterade med ditt lösenord.

Jag älskar en plånbok som ger mig kontroll över de privata nycklarna. Det är inte för att jag är pessimist – jag gillar att anta det värsta fallet, och det ger mig sinnesfrid att veta att jag har full kontroll över min utsäde. Förutsatt att du inte äger de privata nycklarna finns det en möjlighet att förlora dina bitcoins genom bedrägerier. Till exempel kan någon med administratörsbehörighet försöka dekryptera dina lösenord och i sin tur hämta ditt frö.

Installera Breadwallet mobil plånbok

För en nybörjare verkar Breadwallet som ett bra alternativ; även iPhone-användare älskar det: det är enkelt att använda; du styr de privata nycklarna; det använder BIP39-återhämtning; det erbjuder ett sätt att köpa och sälja bitcoins; och det finns versioner för både Android- och iOS-enheter. Ändå har det också några nackdelar: det stöder inte SegWit ännu, och det erbjuder bara två avgiftsalternativ när du skickar bitcoins till en annan adress.

På plussidan, eftersom Breadwallet stöder BIP39 Recovery-frasfunktionen, kan du alltid få tillbaka dina pengar i en annan plånbok som stöder den funktionen om företaget magiskt försvinner eller om du råkar förlora din enhet.

Återställningsfrasen från breadwallet fungerar bara med vissa plånböcker. Det beror på att breadwallet använder en annan mekanism för att härleda både privata nycklar och adresser från masterfröet.

Ladda ner appen från App Store. Android-användare kan få det i Google Play-butiken; iOS-användare kan hämta det från Apple Play Store. Alternativt kan du ladda ner appen direkt från Breadwallets officiella webbplats (https://breadwallet.com) eller ladda ner källkoden på Github om du föredrar direkt installation – det här är den bästa metoden för att undvika skadliga appar.

När appen har installerats klickar du på Skapa plånbok. Plånboken ger dig möjlighet att skapa en återställningsfras.

återhämtningsfrasKlicka på generera återställningsfras.

Klick generera återställningsfras.

Breadwallet presenterar ett försiktighetsmeddelande innan du tar dig till återställningsfrasfönstret. Klicka på show att fortsätta. När skärmen med återställningsfrasen dyker upp, skriv ner den på ett papper och vidta försiktighetsåtgärder för att säkra den.

Klicka på Påminn mig senare för att gå till nästa steg: ställa in en fyrsiffrig PIN-kod

Knacka på Påminn mig senare för att gå till nästa steg: ställa in en fyrsiffrig PIN-kod

Du behöver den här koden för att använda din Breadwallet: det vill säga kontrollera saldot, granska transaktioner eller skicka bitcoins.

När du har verifierat PIN-koden är du redo att använda din mobilplånbok.

När du har verifierat PIN-koden är du redo att använda din mobilplånbok.

Du borde se Skicka och Motta alternativ på huvudskärmen.

Huvudskärmen för Breadwallet ger dig dessa två alternativ

Här är en demo-video som förklarar dessa steg:

Pappersplånböcker

Om du inte har råd med en hårdvaruplånbok eller inte är redo att investera i en, är en pappersplånbok vägen att gå. På plussidan är det kylförvaring; det betyder att dina bitcoins är säkra från stöld genom skadliga appar, nätfiske eller maskinvarufel. Med pappersplånböcker kan du bara förlora dina investeringar om du avslöjar de privata nycklarna / master seed eller om du tappar säkerhetskopian till din pappersplånbok och du inte har något sätt att återställa den.

Låt oss skapa vår pappersplånbok med Bitaddress.org.

Gå över till bitaddress.org. Du bör få en skärm som den nedan. Du kan göra detta med din internetanslutning avstängd för att se till att ingen spionerar på dig.

På den här skärmen genererar webbplatsen din bitcoin-adress.

På den här skärmen genererar webbplatsen din bitcoin-adress.

Först ska du flytta musen i vilken riktning som helst för att lägga till mer slumpmässighet i denna procedur – en process som kallas kryptografisk entropi. Detta händer när du håller markören automatiskt runt datorns skärm.

När du väl har nått 100% när du skapar entropin ser du alternativen för att skapa din pappersplånbok. Klicka på “Single Wallet” fliken för att se din bitcoin-adress och motsvarande privata nyckel.

Nu är allt du behöver göra att navigera till fliken Paper Wallet för att skriva ut information om din pappersplånbok.

Nu är allt du behöver göra att navigera till Pappersplånbok på fliken för att skriva ut information om din pappersplånbok.

Som du kan se nedan kan du välja antalet adresser du vill generera tillsammans med deras motsvarande privata nycklar. Du kan använda vilken adress som genereras för att skicka BTC till din plånbok.

Skriv ut två adresser per sida för enkelhets skull.

Skriv ut två adresser per sida för enkelhets skull.

Se till att alla tecken är läsbara och att QR-koden kan skannas. Kom ihåg att om du förlorar det försvinner dina bitcoins.

Du kan kryptera dina privata nycklar med en lösenfras; om du tappar din pappersplånbok kan den som har den inte spendera bitcoins. För att göra detta, kryssa i rutan märkt BIP38 Kryptera. Välj inte ett slumpmässigt lösenfras; ställa in en som du lätt kan komma ihåg.

Kolla in den här korta videon för att se hur du ställer in en pappersplånbok med bitaddress.org.

Läsa: En steg-för-steg guide om hur du skapar en pappersplånbok på bitaddress.org

Hårdvaruplånböcker

Hittills är det säkraste sättet att skydda dina bitcoins från bedragare och hackare genom en hårdvaruplånbok eftersom den inte exponerar dina privata nycklar på internet. Om dina investeringar är över $ 100 i BTC, skaffa en hårdvaruplånbok. De mest rankade på marknaden är Trezor, Ledger Nano S och KeepKey. Även om det kostar inte mindre än $ 99 att ta en, kommer du att ha den sinnesfriden.

Konfigurera plånboken för Trezor-maskinvara

När du håller den för hand känns Trezor liten, men det blir jobbet gjort. Det är en av de säkraste hårdvaruplånböckerna eftersom du inte kan komma åt Trezor online-plånboken utan att USB-dongeln är ansluten till din dator.

Jämfört med Ledger Nano S hårdvaruplånbok erbjuder Trezor ett avancerat återställningsalternativ. Trezor stöder också Bitcoin Forks som Bitcoin Classic och Bitcoin Gold och ytterligare altcoins som Etherium och Litecoin.

Steg att följa när du ställer in Trezor

Anslut enheten till din dator för att komma igång. När enheten har startats visas en låsikon på skärmen och ett meddelande som ber dig att besöka https://trezor.io/start/. På den här sidan, rulla ner ser du alternativet att välja din enhetsmodell.

Välj din modell

Välj din modell; på nästa sida hittar du möjligheten att installera Trezor Bridge – programvara som kommunicerar med din Trezor hårdvaruplånbok. Alternativt kan du använda alternativet kromförlängning.

Du måste installera Trezor Bridge för kommunikation med din Trezor-plånbok

När hårdvaran kommunicerar med Trezor bridge-programvaran får du en begäran på webbgränssnittet om att uppdatera enhetens firmware.

Därefter måste du installera aktuell firmware

När firmware har slutförts är det bara att koppla bort enheten och ansluta den igen. Navigera till https://wallet.trezor.io/ för att komma åt ditt Trezor webbgränssnitt.

Till att börja med märker du din enhet.

Till att börja med märker du din enhet.

Klicka sedan på Fortsätt, du får möjlighet att skapa en unik stift. Nu måste du matcha siffrorna som visas på enhetens skärm med siffrorna på webbgränssnittet, enligt samma sekvens. Glöm inte denna PIN-kod. utan den kan du inte komma åt din trezor plånbok. Men även om du tappar PIN-koden men har fröet kan du få tillbaka dina pengar.

Till exempel om din PIN-kod är 654321, du skulle följa mönstret på Trezor-enheten för att skriva in siffrorna på webbgränssnittet precis som det är på utskriftsskärmen nedan.

Första PIN-inställningen

Om du fortfarande inte får det kan du titta på den här videon för att se hur du anger och verifierar PIN-koden.

Efter att ha bekräftat din stift är nästa steg att skriva ner ditt frö, en sträng på 24 ord. Trezor kommer att generera återhämtningsfrön ord för ord. Skriv ner de 24 orden på ett häfte som medföljer din enhet. Med denna fröfras kan du alltid få tillbaka dina pengar i en annan enhet om du förlorar den aktuella enheten eller om den inte fungerar.

Återigen, för sinnesfrid, få ditt frö stämplat på en stålplatta och säkerhetskopiera aldrig ditt frö online eller i en digital enhet.

KOM IHÅG: Alla som har din återhämtningsfras äger din plånbok ”- låt oss säga att någon annan har en kopia av din återhämtningsfras – allt de behöver göra är att återbetala medlen i en annan enhet som de äger.

Skjut inte din lösenfras och lagra online!

Efter att ha bekräftat ditt återhämtningsfrön, gå tillbaka till https://wallet.trezor.io/ och ange din nål. Du bör se ett gränssnitt som det nedan. Du är nu redo att börja använda ditt Trezor-konto.

Nu är allt du behöver göra att få din bitcoin-adress, och du är redo att ta emot betalningar. Navigera till Konto 1 > Motta. Du kommer att se din bitcoin-adress.

Innan du delar adressen med någon eller skickar bitcoin till den adressen, bekräfta att den är rätt adress. Du kan göra detta genom att klicka på ‘Ögonikon’ längst ut på adressen; bekräfta att det är samma sträng som den som visas på din Trezor-enhet.

Åtkomst till den offentliga adressen på Trezor

Kolla in den här videon om hur du ställer in Trezor hårdvaruplånbok:

Ställa in Ledger Nano S

Ledger Nano S är en annan hårdvaruplånbok som du kan lita på med dina privata bitcoin-nycklar eftersom de stannar offline. Precis som Trezor är det enkelt att ställa in. Du kan köpa Ledger Nano S på denna webbplats.

Anslut enheten till en USB-port.

När huvudboken tänds ser du Välkommen skärm tillsammans med några instruktioner om hur du navigerar mellan de olika alternativen.

Detta är den första skärmen på Ledger Nano när du ansluter den

Efter detta kommer Ledger att ge dig nästa alternativ: att konfigurera enheten. Välj signera för att konfigurera en ny enhet; det andra alternativet är för återställningsändamål.

Tryck på höger knapp för att bekräfta att du vill konfigurera som en ny enhet.

Tryck på höger knapp för att bekräfta att du vill konfigurera som en ny enhet.

Enheten kommer då att be dig ställa in din 8-siffriga PIN-kod. Du kommer att behöva denna PIN-kod varje gång du vill komma åt din hårdvaruplånbok – ställ in en PIN-kod som du enkelt kommer ihåg.

Om du någonsin glömmer din PIN-kod kan du använda fröfrasen för att få tillbaka pengar.

Om du någonsin glömmer din PIN-kod kan du använda fröfrasen för att få tillbaka pengar.

När du har bekräftat din PIN-kod är det tredje steget att säkerhetskopiera ditt återställningsfrö, en sträng på 24 ord. Enheten levereras med ett häfte för nedskrivning av återvinningsutsäde. Om du någonsin tappar bort din Ledger-enhet eller om den inte fungerar kommer du att använda den här återställningsfrasen för att återställa dina pengar. Om du tappar det är dina bitcoins borta för alltid. Du kan till exempel återvinna medel med Mycelium-mobilplånboken med ditt unika 24-ords frö om du tappar din Ledger.

När du har bekräftat din återställningsfras är enheten redo att användas.

När du har bekräftat din återställningsfras är enheten redo att användas.

Nu kan du nu ansluta plånboken till appar som stöder Ledger för att enkelt hantera pengar.

Därefter måste du installera Ledger-plånbokshanteraren från Chrome Store.

Därefter måste du installera Ledger-plånbokshanteraren från Chrome Store.

Den här appen ger dig möjlighet att ladda ner en bitcoin-app – en lätt programvara som du kommer att använda för att hantera din Ledger-plånbok. Med Ledger konfigurerad och en bitcoin-app installerad är det enkelt att ta din adress och dela den med vem som helst för att få pengar till din storbok. Den här artikeln förklarar hur man kommer igång med Ledger efter att ha konfigurerat den.

Läs: 5 steg för att skapa en delad Bitcoin-plånbok

Hur man skickar pengar till en bitcoinplånbok

Nu när du vet hur man skaffar en bitcoinplånbok är nästa steg förmodligen att få lite bitcoins till en plånbok som du väljer.

Att köpa bitcoins brukade vara ett svårt förfarande någon gång tillbaka – inte längre.

Idag kan du köpa bitcoins på flera sätt: banköverföring, betalkort / kreditkort, mäklare, bitcoin-bankomater eller köpa direkt från vissa plånböcker. Vissa plånböcker som Breadwallet, Airbitz och Mycelium har möjlighet att köpa från appen. Se vår artikel om hur man köper bitcoins.

För att skicka bitcoins till din plånbok är allt du behöver göra att logga in på plattformen med dina bitcoins och skicka mynt till en av din adress. Coinbase och Kraken är några av favoriterna; du kan kolla in denna lista med fler börser.

Ett enklare sätt är att köpa bitcoins från Coinbase och överföra till en plånbok du vill ha: det kan vara Breadwallet, Trezor eller en Paper plånbok. Men när du skickar bitcoins till din plånbok måste du betala transaktionsavgifter. Dessa dagar är sändningsavgiften hög även för små belopp. För att undvika de höga avgifterna kan du använda en handelsplattform som heter Gdax, som ägs av Coinbase. Naturligtvis är denna metod inte enkel; fördelen är att det är gratis att flytta bitcoins.

Tips: Det är dyrare att skicka små BTC-belopp jämfört med att flytta stora belopp.

Videon nedan förklarar hur man köper BTC på Coinbase och skickar till en bitcoin-adress efter eget val utan att betala några avgifter.

Hur du säkrar din bitcoinplånbok

Trots att blockchain-nätverket är hackskyddat är fall av bitcoin försvinnande vanliga. Det finns många sätt att förlora dina bitcoins till hackare och bedragare. Ransomware kan kryptera din hårddisk som har dina privata nycklar eller utsäde; ett skadligt program kan stjäla dina privatpersoner från hårddisken om de lagras okrypterade; en hacker kan spela in dina tangentbordsslag (genom keylogging) för att stjäla dina lösenord; du kan förlora din bärbara dator eller telefon med en okrypterad plånbok installerad.

Men för de flesta offer som har tappat sina bitcoins är problemet att hantera utsädet eller lösenordet. Ta detta på allvar eftersom många av offren befinner sig i en svår situation på grund av att de har glömt lösenfrasen för återställning eller lösenordet.

Till exempel:

Upprätthålla god praxis; på det sättet kommer du inte att avslöja din plånboks frö eller glömma lösenfrasen som låser upp din plånbok. Här är några viktiga punkter att komma ihåg att säkra din bitcoinplånbok:

Glöm aldrig ditt utsäde

Om du glömmer ditt återhämtningsfrö är dina pengar borta för alltid. Säkerhetskopiera detta utsäde på en stål- eller guldplatta om du måste, särskilt om du har att göra med mynt av oerhört stort värde. Du kan få fröet inskrivet på en stålplatta som kan motstå även höga temperaturer vid katastrofer som eld. Kom också ihåg att förvara det säkert; en plats bara du eller en familjemedlem kan hämta den om något händer dig.

Skriv inte ner ditt utsäde på ett papper och låt det ligga kvar i kontorslådan eller inuti en sida i en bok – du kommer att gråta ensam. Om du krypterar din plånbok med ett lösenord, skapa en säkerhetskopia av den, precis som fröet. Utan din unika lösenfras kan du inte komma åt din plånbok.

Tips: Skriv aldrig ditt utsäde på webbplatser online eller någon elektronisk enhet.

Säkerhetskopiera plånboken regelbundet

Gör det till en vana att säkerhetskopiera din plånbok ofta och säkerhetskopiera hela plånboken eftersom vissa plånböcker använder dolda privata nycklar. Kom ihåg att ha flera säkra platser för dina säkerhetskopior.

Kryptera plånboken med ett lösenord

Detta innebär helt enkelt att ställa in ett lösenord för din plånbok, vilket är ett annat sätt att förbättra säkerheten för din plånbok. Om din enhet blir stulen kan tjuven inte komma till dina bitcoins utan din lagrade lösenfras. Ställ in ett unikt lösenord som andra inte kan räkna ut; det borde vara ett lösenord som du enkelt kan komma ihåg. I Bitcoin har du begränsade alternativ för att återställa ditt lösenord.

Varning: Om du glömmer lösenordet och inte har någon säkerhetskopia av ditt utsäde förloras dina pengar för alltid.

Hantera små mängder när du använder heta plånböcker

Hantera bara små mängder på heta plånböcker och utbyten, tillräckligt för att göra betalningar eller utföra affärer; behåll inte mycket av det. Förvara aldrig mer bitcoins än du är villig att förlora i en het plånbok eller ett byte – överför alltid mynten till en kall plånbok som du har full kontroll över de privata nycklarna.

Undvik falska webbplatser och appar

Med så många bedrägerier som brygger för sent, se till att du använder den officiella plånboken, vare sig det är webbaserat, en mobil plånbok eller en hårdvaruplånbok. Om du använder en webbplånbok, besök rätt URL. En bluffartist kan sätta upp en nätfiskewebbplats som ser ut precis som din officiella plånbok för att lura dig att ge bort ditt utsäde. För sent har det varit flera fall av människor som förlorar bitcoins från plånboken blockchain.info, troligen genom nätfiske.

Ett bra trick är att använda en bokmärkeshanterare eller lösenordshanterare för att spara alla viktiga länkar till dina webbplatser. På så sätt kan du undvika att omdirigeras till skadliga eller falska webbplatser. Klicka inte på länkar som publiceras på sociala forum som Reddit och Google-annonser när du vill besöka din plånbok eller ladda ner en.

Var extra försiktig när du installerar appar från Play Store, vare sig det är Apple eller Google.

Var extra försiktig när du installerar appar från Play Store, vare sig det är Apple eller Google.

Se till att installera den officiella appen. En utvecklare kan ladda upp en falsk app till butiken, och om du vågade använda den för att ta emot bitcoins skulle de sopa ditt konto. För ett tag sedan, det fanns ett fall som detta det involverade Breadwallet.

Slutligen skaffa din hårdvaruplånbok från en verifierad leverantör. Gör inte misstaget att köpa från auktionswebbplatser som E-bay eller återförsäljare från tredje part. Detta är verkligt; någon tappade all sin krypto någon gång när han använde en Ledger Nano S som han hade köpt från E-bay – killen förlorade ungefär 34 000 dollar i krypto. Var vaksam, detta händer inte för dig.

Slutgiltiga tankar

När bitcoin utvecklades medförde det underbara godsaker – du är banken. Med hjälp av de elektroniska kontanterna kan du nu skicka pengar och betala för varor och tjänster till någon person i världen utan att gå igenom en tredje part som en bank. Eftersom vi inte längre behöver gå igenom banker när vi handlar med digitala pengar är det ditt ANSVAR att säkra din plånbok och träna goda vanor som inte lämnar din plånboks information sårbar. När fler och fler människor flyttar till kryptoutrymmet, bedrager bluffartister och hackare nya sätt att komma till dina hårt förvärvade pengar. Bara du kan garantera säkerheten för din bitcoinplånbok.

Läs vår artikel om Den mörka sidan av kryptovalutor.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me