Andrew är Chief Executive Officer på Crowd for Angels, en crowdfunding-plattform för aktier. Han deltar ofta och talar vid evenemang om Crowdfunding, Alternative Finance och Investment. Tidigare arbetade han på NinetyTen, en webbapplikationsutvecklare och leverantör av privata sociala nätverk, vars kunder inkluderade Nokia, Channel 4 och Shop Direct

Du var en av de ursprungliga grundarna av Crowd for Angels. Kan du diskutera inspiration bakom lanseringen av denna verksamhet?

Jag var verkligen en av grundarna på Crowd for Angels, men inspirationen för att starta företaget kommer från vår direktör Tony de Nazareth, som kombinerade sina decennier av ekonomisk kunskap med ”sociala medier”. Detta för att engagera samhället när man finansierar och stöder ett företag och därigenom skapar varumärkesförespråkare som inte bara stöder ett företags ambitioner utan också blev företagets röst och kund.

Hur mycket engagerar du dig i pitchdäcken och packar de erbjudanden som finns på Crowd for Angels?

Jag är involverad i de flesta företag som försöker lista på Crowd for Angels. Jag ser en verklig fascination i livet för nystartade företag och företag som vill expandera. Var och en har sin egen historia och passion, som jag är entusiastisk över. Efter att ha samlat in pengar för mitt eget företag och investerat i många andra hoppas jag kunna ge insikt för företaget.

Vilken typ av due diligence utförs på de företag som är noterade?

Mycket! Crowd for Angels delar upp due diligence i tre nyckelområden, för det första utför vi faktiska kontroller som KYC, AML, PEP, kreditkontroller av styrelseledamöterna, granskar konton som produceras av företaget och verifierar fakta som anges på deras tonhöjd. För det andra genomför vi till exempel marknadskontroller om produkten är tillgänglig och som beskrivs, finns det en adresserbar marknad, är värderingen rimlig, vilka juridiska utmaningar företaget kan möta och är det etiskt. Den sista kontrollen är en förnuft, som inte bara testas av Crowd for Angels utan också av våra Angels, som kommer att ställa företaget sina egna frågor.

Vilka är några av de främsta orsakerna till att företag avslås för notering på plattformen?

Det kan finnas ett antal skäl, men några som vi tycker är vanligast är följande:

  • Värderingen är helt enkelt för hög jämfört med företagens ställning
  • Företaget tillhandahåller inte dokumentation (affärsplan, managementkonton, inkorporeringsdokument)
  • Produkten är för tidigt eller ännu inte utvecklad
  • Regissörerna har ingen ”Skin in the Game”

Vilka är de största fördelarna med crowdfunding av kapital?

Jag tror personligen att den största fördelen är förmågan att skapa varumärkesförespråkare, människor som stöder ditt företag ekonomiskt och blir aktiva kunder, drar in andra för att kolla in ditt varumärke, oavsett om det är genom mun till mun eller sociala medier.

Kan du ge oss en framgångshistoria om ett företag som samlade in pengar på Crowd for Angels-plattformen?

En av mina favoriter är ett företag som heter CNPPS. En ung entreprenör som vid den tiden studerade ingenjör vid universitetet hade skapat en genomsläpplig trottoarlösning som använde återvunnen sten. Nu låter det kanske inte lika fascinerande som en app, men vår värld är täckt av vägar och trottoarer. Hans lösning, använde 100% återvunnet aggregat och var kolnegativ, dessutom fick den vatten att passera igenom. Genom att arbeta med entreprenören kunde vi samla in 100 000 £ för en testfas som nu har lett till ett kommersiellt kontrakt och ytterligare finansiering för företaget.

Det som gjorde det intressant var det etiska tillvägagångssätt som företaget hade vidtagit för att förändra en gammal bransch, den uthållighet som entreprenören visade att han aldrig gav upp och att ett företag verkligen kan växa från grunden, utan universitet ändå. Hittills under en tvåårsperiod har företagets värdering ökat fyrfaldigt, vilket ger en solid avkastning för de inblandade änglarna.

Crowd for Angels är en av få crowdfunding-plattformar som accepterar bitcoin. Hur många investerare använder bitcoin och varifrån kommer de flesta av dessa investerare?

Ja, vi har accepterat kryptovaluta som en betalningsmetod för investeringar sedan början av 2016. Vid den tiden integrerade vi detta betalningsalternativ för att låta utländska investerare investera i brittiska företag utan kostnader och tid förknippade med internationella banköverföringar. Inledningsvis såg vi att ett antal australier, kinesiska och främst asiatiska investerare använder denna betalningsform. Men eftersom bitcoin och andra kryptovalutor blev populärare såg vi tillväxt hos europeiska investerare som använde kryptovaluta. Delvis beror detta på de vinster de kan ha upplevt och jag tror att de kryptos som erbjuds. Nu har vi över 14 000 medlemmar registrerade med en kryptovalutaplånbok på vår plattform, med många av dem i Europa.

För några år sedan släpptes ANGEL-token. Vad är användningsfall för denna token?

ANGEL-token släpptes för att sänka investerarnas användarförvärvskostnad samtidigt som de belönade intressenter för att interagera med vår plattform. Det hoppas att när användare interagerar och delar innehåll i nätverket, säger en investering de just hade gjort i ett nystartat företag, att de skulle belönas med ANGEL. Crowd for Angels har sedan åtagit sig att köpa tillbaka och bränna ANGEL kopplat till intäkterna från våra platser, vilket skapar en god cirkel. Vi hoppas att i framtiden kommer våra änglar också att kunna använda ANGEL-token som betalningsmetod för en investering.

Hur ser du att digitala tillgångar och digitala värdepapper så småningom går samman med crowdfunding?

Crowdfunding använder teknik för att tillåta massorna att investera små belopp i platser, men aktierna hålls vanligtvis med en kandidat och om du vill sälja dem eller ge dem till någon annan är det svårt. Därför bör integrationen av digitaliserade tillgångar vara en ingen idé, eftersom det potentiellt ger kontrollen över tillgången tillbaka till investeraren och följer en uppsättning regler som inte kan brytas. I en utopisk värld tillåter du investerare att köpa, hålla och handla alla tillgångar de önskar. Med blockchain drar du nytta av en oföränderlig huvudbok som registrerar dessa transaktioner, vilket ger dig effektivitet och transparens. Jag tror att vi bara är ett stenkast från några stora förändringar.

Finns det något annat som du vill dela om Crowd for Angels?

Vi är alltid öppna för idéer, en konversation kan gå långt.

Tack för intervjun. Läsare som vill lära sig mer kan besöka vår Crowd for Angels företagsinformation eller Crowd for Angels webbplats.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me